Ny køreplan afvist: Hænger ikke sammen med færgen

Ny køreplan afvist: Hænger ikke sammen med færgen
BAT må tilbage til tegnebrættet. Foto: William Sonne Kaalø
TRAFIK | Torsdag 5. december 2024 • 15:30
TRAFIK | Torsdag 5. december 2024 • 15:30

BATs forslag til en ny og ændret køreplan hænger ikke ordentligt sammen med færgeafgange- og ankomster. Det mener Helle Munk Ravnborg og møder opbakning fra formanden for Bornholms Passagerforening.

Forslaget til BATs nye og ændrede køreplan, der blandt andet vil resultere i færre ruter og chauffører, skal kigges igennem igen.

Det mener forperson for natur-, miljø- og planudvalget, Helle Munk Ravnborg (EL), efter udvalget onsdag behandlede BATs forslag til en ny køreplan, der skal gælde fra 1. april næste år.

– Selvom der også er flere gode takter i den foreslåede køreplan, så var den væsentligste betænkelighed, at der for mange af ruternes vedkommende - og dermed for borgere fra og til flere dele af Bornholm - ikke vil være korrespondance med færgeafgange og ankomster. Og det er selvsagt uheldigt, når nu færgen er så vigtig for Bornholm, lyder forklaringen fra Helle Munk Ravnborg på Facebook.

Derfor kunne udvalget ikke godkende forslaget, fortæller hun og tilføjer, at netop denne udfordring også var blevet pointeret forud for mødet af formanden for Bornholms Passagerforening, Torsten Sletskov.

Og formanden bekræfter over for Tidende, at der er nogle betænkeligheder ved den foreslåede køreplan.

– Korrespondancen med færgerne er alfa og omega. Det skal passe sammen med kombardobusserne, og det kan ikke nytte noget, at man skal sidde i bussen og være ved at få nervesammenbrud, hvis BAT-bussen er fem minutter forsinket, fordi man er nervøs for ikke at nå det, siger Torsten Sletskov.

Skal være en troværdig vare

Formanden for passagerforeningen sidder også med i BATs brugerråd, hvor man den 19. november havde fået forelagt og gennemgået oplægget til ny køreplan, hvorefter man havde mulighed for at komme med bemærkninger.

Af onsdagens mødepunkt fremgår kritikken af den manglende korrespondance mellem bus og færge ikke, men det er der en ret simpel forklaring på, forklarer Torsten Sletskov i det notat, som er sendt til Helle Munk Ravnborg, og som Tidende også har fået tilsendt.

"På mødet blev de enkelte ruter og køreplaner præsenteret på skærm uden nærmere gennemgang af de enkelte tider. Under fremlæggelsen blev der lagt vægt på, at der var taget hensyn til færgeafgange og -ankomster, uden at vi gik nærmere ned i de enkelte køreplaners tider. Det har siden vist sig at det har givet anledning til nogen bekymring", lyder det blandt andet.

Bekymringen går særligt på, at flere brugere og passagerer oplever usikkerhed i forhold til at nå den planlagte færgeafgang, når man sætter sig ind i BAT-bussen.

– Hvis vi skal have flere passagerer om bord i BAT-busserne, skal det være en troværdig vare. Og det kræver, at man kan føle sig sikker på, at man når færgen, når man sidder i bussen. Specielt når man skal fra Bornholm, siger Torsten Sletskov, der generelt savner mere kommunikation mellem BAT og Bornholmslinjen - ikke kun i forhold til den nye køreplan.

– Hvis der er et eller andet problem undervejs, og bussen bliver forsinket, vil det give en stor sikkerhed som passager, hvis man ved, at BAT-chaufføren for eksempel har mulighed for at kontakte færgen og sige, at man har nogle passagerer, som skal med. Og der sker jo ikke noget ved, at færgen først sejler 10.30. Det burde der i hvert fald ikke sket noget ved.

Hasle svigtes

I sit notat sendt til natur-, miljø- og planudvalget og BAT er det dog ikke kun den manglende korrespondance mellem bus og færge, som Torsten Sletskov savner.

Blandt andet bliver Hasle svigtet i den nye køreplan, mener han.

"Da bus 1A og 3A ikke kører ad Fælledvej mellem Muleby og Hasle, er der et problem med denne strækning og især busbetjeningen af en temmelig stor del af Hasle", lyder det i notatet, der også beskriver nogle udfordringer i Klemensker og Rø.

– Der er nogle ting, som ikke er særligt hensigtsmæssige, som jeg gør opmærksom på, forklarer Torsten Sletskov, der i notatet også kommer med løsningsforslag til flere af udfordringerne ved det nuværende forslag.

Baggrunden for den ændrede køreplan er et underskud hos BAT i 2023/2024 med en fortsat ubalance i budgettet samt en politisk vedtaget genopretningsplan, som skal rette op på økonomien. Genopretningsplanen har allerede medført beslutninger om konkrete rutebesparelser på ruterne 7, 8, 11 og 23.

Uundgåelige forringelser

BAT har allerede erkendt, at besparelserne uundgåeligt betyder, at man vil komme til at opleve serviceforringelser på rutenettet på hele Bornholm. Et faktum Helle Munk Ravnborg også adresserer i sit facebookopslag.

– Håbet er naturligvis, at det er muligt at optimere køreplanen, med de serviceforringelser, som det desværre kommer til at medføre, dog uden at gå på kompromis med den vigtige korrespondance mellem den kollektive bustransport på Bornholm og færgeafgange og -ankomster, skriver forpersonen.

Og besparelserne er Torsten Sletskov da heller ikke blind for.

– Det er jo politisk bestemt, at der skal spares, så det kan jo ikke nytte noget, at vi læner os tilbage og ser sure ud. Vi er nødt til at se på, hvad vi kan leve med, og det er så også det, vi giver udtryk for, siger han

Politikerne valgte onsdag på udvalgsmødet at "afvente sin stillingtagen", som det hedder, og til hvad det betyder for den videre proces, svarer Helle Munk Ravnborg.

– Ovenpå gårsdagens (onsdagens red.) drøftelser og inden mødet i økonomi- og klimaudvalget i næste uge, skal vi have kigget på hvilke muligheder, der er herfra.

Tidende har torsdag spurgt BATs trafikchef, Niels Rasmussen, om han kan forstå kritikken, og hvilke muligheder BAT har for at tilpasse samtidig med, at man får lavet de nødvendige besparelser. Trafikchefen har dog ingen kommentarer, da sagen nu skal behandles i kommunalbestyrelsen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT