Forvirring om bussernes økonomi: Flertal vil starte forfra

Forvirring om bussernes økonomi: Flertal vil starte forfra
Et flertal i kommunalbestyrelsen vil stå af på næste stoppested og behandle spareplanen forfra. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. MAJ 2024 • 16:43
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAJ 2024 • 16:43

BAT’s underskud ved årets udgang ser ud til at blive op til 2,5 millioner kroner større end det underskud, som kommunalbestyrelsen for en måned siden vedtog en plan for. Derfor vil et flertal nu behandle spareplanen forfra.

Stor utilfredshed – og et flertal for at behandle planen for at få BAT’s underskud ud af verden helt forfra.

Sådan er situationen før BAT’s spareplan torsdag kommer op i kommunalbestyrelsen for andet møde i træk. Fordi det underskud, som man i april lagde en plan for at få fjernet over tre år, få dage senere voksede med op til 2,5 millioner kroner, så BAT i værste fald nu har røde tal på 9,1 millioner ved nytår.

At det i april var kendt i BAT og i kommunens embedsværk, at økonomien står til at blive forværret yderligere, men at kommunalbestyrelsen ikke fik de seneste informationer og derfor kun vedtog en spareplan for 6,6 millioner, får torsdag Socialdemokratiet til at forlange, at hele sagen går om.

M: Vi har intet valg

Det vil der være flertal for. Både Konservative, Dansk Folkeparti og Moderaterne vil stemme for at starte forfra.

– Det bliver vi jo nødt til. For den genopretningsplan, som vi besluttede i april, er ugyldig. Den er ikke lovmedholdelig, for hvis vi gennemfører genopretningsplanen, som den ligger, løser den jo ikke problemet. For planen er ikke stor nok, siger Kirstine van Sabben (M).

– Det er ærgerligt. For det giver anledning til, at man ikke føler sig fuldt oplyst. Men så må vi jo bare behandle sagen igen. Jeg var da også overrasket over, at udsvinget er så stort, siger borgmester Jacob Trøst (K).

– Vi stemmer selvfølgelig for Socialdemokratiets forslag. Vi kan også være nået dertil, hvor den oprindelige genopretningsplan fra BAT’s direktør heller ikke længere er nok til at fjerne underskuddet. Og så må vi behandle sagen forfra, siger René Danielsson (DF).

En kommunalbestyrelse må ikke uden videre genbehandle en sag, som den allerede har afgjort. Det sætter loven sig imod – for eksempelvis at forhindre et mindretal i at forhale en beslutning, som mindretallet er uenig i.

En sag må kun gå om, hvis særlige forudsætninger er opfyldt.

– Det vil være i overensstemmelse med loven at genbehandle sagen. Der er kommet så meget ny og væsentlig viden, siden vi behandlede sagen, at det retfærdiggør at behandle den igen, siger René Danielsson.

– Jeg mener bestemt, at der er kommet tilstrækkeligt med vigtige nye oplysninger frem til, at vi kan behandle sagen igen. Det bør også være hele kommunalbestyrelsen, der stemmer for at gøre det, siger Kirstine van Sabben.

Borgmester bakker op

Samtidig med at Konservative vil stemme for at behandle BAT’s genopretningsplan igen, fortæller borgmester Jacob Trøst, at han også står bag den forklaring om forløbet, som centerchef Bjarne Freund-Poulsen gav i Tidende tirsdag.

– Jeg synes egentlig, at Bjarne Freund-Poulsens forklaring er en god forklaring, siger Jacob Trøst.

Kan man godt både stå bag forklaringen og gå ind for at behandle sagen igen?

– Ja, det mener jeg godt. Det er klart, at man havde fået et andet beløb, hvis man havde bedt om størrelsen på BAT’s underskud på selve dagen, hvor vi skulle behandle sagen. Et budget svinger også ret meget hen over et år. Man kan heller ikke forudsige, hvor mange busser der vil bryde sammen.

– Nogle gange tager det bare 1-2 måneder at producere en sag til kommunalbestyrelsen. Så nogle gange vil vores tal være en måned gamle eller mere. Der vil også være et stort administrativt arbejde forbundet med det, hvis alle tal skal være opdateret til selve den dag, hvor vi skal bruge dem, siger Jacob Trøst.

Søren Schow (løsgænger) regner modsat med, at han og Heidi Burgedahl vil stemme imod at starte forfra med BAT’s genopretningsplan. Søren Schow holder sig til, at planen under alle omstændigheder vil komme op politisk igen.

– Så jeg kan ikke helt se formålet med Socialdemokratiets ageren i den her sag. Det virker lidt som om, at de prøver at slå en åben dør ind, siger han.

Samtidig er Søren Schow lige så kritisk som sine kolleger.

– Det er meget uheldigt, at der foreligger opdaterede tal, som vi ikke får. Og få dage efter vi havde vedtaget BAT’s genopretningsplan, kommer de nye tal så frem. Det er jo frygteligt, hvis vi skal drive Bornholm på den måde. For så er det jo umuligt at træffe ordentlige beslutninger, siger han.