Den kollektive transport kan kun opfylde transportbehov for knap hver tiende på Bornholm, og det gælder især i forhold til pendling til og fra arbejde og uddannelse. I det øvrige Danmark kan tre ud af ti få opfyldt deres transportbehov med kollektiv transport.
På baggrund af besvarelserne anbefaler Forbrugerrådet Tænks Passagerpulsen en række fokusområder: Busserne skal være mere attraktive for arbejdspendlere og for unge pendlere, bussen skal tilpasses behov både til og fra arbejde eller uddannelse, og Bornholm skal undersøge muligheder for etablering af flextrafik og undersøge transportbehov nærmere.
"Det bør undersøges nærmere, hvorfor så få bornholmere mener, at kollektiv transport kan opfylde deres transportbehov, særligt med henblik på pendling til/fra arbejde. Her vil vi opfordre til, at brugerne, for eksempel Bornholms Passagerforening, og virksomhederne/erhvervsforeningerne involveres", skriver Passagerpulsen.
Hele 30 procent af de deltagende bornholmere svarer, at de ikke vil bruge kollektiv transport mere end i dag, uanset om der bliver lavet forbedringer. I den øvrige del af Danmark er det kun 15 procent.
På Bornholm er der et højere bilejerskab end i resten af Danmark, og relativt flere har kørekort, og tre ud af fire bornholmere svarer, at der er aktiviteter, de ville have sværere ved at nå, hvis de ikke havde adgang til at køre bil. Det drejer sig om familiebesøg og fritidsaktiviteter, lægebesøg, indkøb og byture.