Ældre borgere skal ikke efterlades på toppen af bakken

Ældre borgere skal ikke efterlades på toppen af bakken
BAT vil i sommeren 2022 undlade at køre ned igennem turisttrængslen i Gudhjem. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 14. MAJ 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
14. MAJ 2022 • 07:30

Både Bornholms Ældreråd og Ældre Sagen er skarpe i kritikken af, at BAT-busser i sommer ikke vil køre ned i Gudhjem.

– Jeg mener, at man har pligt til at finde en løsning. Det kan ikke være rigtigt, at nogle borgere ikke kan benytte den offentlige trafik.

Det siger Birger Rasmussen, formand for Ældre Sagen Bornholm, i en kommentar til, at BAT-busserne, når sommerkøreplanen træder i kraft, ikke længere vil køre ned til Gudhjem Havn, men holde sig til stoppestedet Gudhjem øvre.

Erik A. Larsen, formand for Bornholms Ældreråd, er helt på linje med Birger Rasmussen:

– Det er noget af en begrænsning at lægge på ældre borgere. Man kan ikke komme ned i Gudhjem, hvis man er gangbesværet. Det udelukker nogle ældre. Det er ikke rimeligt, mener Erik A. Larsen.

– Man kan sammenligne det med, at ældre mennesker nogle steder fremover skal ud at gå 300 meter for at komme af med deres affaldssæk. Der har også været et forslag fra Enhedslisten om, at der ikke skal være biler på Store Torv i Rønne. Det vil betyde, at nogle ældre mennesker ikke kan komme ned på Store Torv eller i bymidten, hvis de skal parkere ved biblioteket eller andre steder. Over en tredjedel af øens befolkning er over 60 år, og der bliver flere af de meget ældre i fremtiden. Det vil sige, at dårligt gående med videre ikke kan komme ind i bymidten i Rønne og ned i Gudhjem. Det er ikke godt nok, siger Erik A. Larsen.

Rammer beboere

Birger Rasmussen siger, at Ældre Sagen har fået henvendelser fra ældre beboere i Gudhjem:

– Jeg blev overrasket over at læse, at Gudhjem By- og Museumsforening kun tænker på, at så må dårligt gående turister undlade at komme ned i Gudhjem, uden at de overhovedet skænker de fastboende ældre en tanke, og det er dem, det er vigtigst at tænke på, synes vi.

Birger Rasmussen refererer til, at by- og museumsforeningens næstformand Hans Jørgen Jensen i Tidende blev refereret for at sige, at han ikke mener, at der er tale om et svigt af gangbesværede og ældre buspassagerer.

Birger Rasmussen oplyser, at Ældre Sagen Bornholm har rejst sagen overfor formanden for social- og sundhedsudvalget, René Danielsson (DF).

Det bør kunne lade sig gøre

Ældrerådet vil drøfte sagen på et møde i næste uge, oplyser Erik A. Larsen:

– Vi vil drøfte det med henblik på, at vores repræsentant i BAT’s brugerråd kan tage det op.

Erik A. Larsen mener, at det bør kunne lade sig gøre for BAT-busserne at køre ned igennem Gudhjem i sommermånederne, selv om der er mange mennesker og meget trafik.

– Problemet hænger måske sammen med, at køreplanerne er for stramme og stressede for chaufførerne. Hvis det er et problem at køre ned igennem Gudhjem om sommeren, må man give chaufføren noget mere tid til at køre sikkert ned i byen og op igen, mener Erik A. Larsen.

BAT’s ændringer på sommerruterne 7 og 8 blev i slutningen af 2021 politisk godkendt, og de indebærer også, at man dropper stoppesteder i Arnager, Boderne og Vang.