Havnekontoret i Svaneke renoveres for millioner

Havnekontoret i Svaneke renoveres for millioner
Svaneke Havnekontor skal have ny klimaskærm. Arbejdet ventes at stå på frem til juni. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 15. MAR 2021 • 13:51

ANLÆG

Det har været længe undervejs, men nu sker der endelig noget: Havnekontoret i Svaneke bliver renoveret.

Bygningen, der er placeret på Peter Heeringsgade på nordsiden af Svaneke Havn, har ifølge den lokale borgerforening været akut renoveringskrævende i et par år.

Ejendomsservices gennemgang fra 2019 viste blandt andet, at skorstenen skal sikres for at forhindre, at den falder ned, og at der er behov for en gennemgribende renovering og sikring af kvisten.

Færdig inden højsæsonen

For tre uger siden blev stilladserne sat op, og kommunens bygningskonsulent, Christian Kofoed, fortæller, at første etape af renoveringen omhandler den såkaldte klimaskærm, det vil sige bygningens ydre fra top til bund.

– Der skal nyt tag på, nye døre og vinduer, og facaden skal sandblæses og pudses op igen og males, forklarer Christian Kofoed.

Kommunen vedtog i 2019 en anlægsbevilling på 500.000 kroner til første fase af renoveringsopgaven, men Christian Kofoed anslår, at de samlede udgifter til renoveringen af havnekontoret vil løbe op i nærheden af to millioner.

– Det skyldes, at man også vil kigge på dele af det indvendige. Men det vil først ske på et senere tidspunkt, siger Christian Kofoed fra Bornholms Regionskommune.

Han fortæller, at første etape ventes færdiggjort i juni eller juli.

Vil helst have det kalket

Nyheden skaber glæde hos byforeningens formand.

– Havnekontoret så herrens ud, og vi har skubbet på kommunen for at få det renoveret i tre-fire år. Det er fint, at det sker nu, siger Henrik Søby fra Byforeningen Svanekes Venner.

Foreningen har fået lov til at kigge på kommunens planer, og muligheden for at skifte fra maling til kalkning af havnekontorets røde facade er blevet vendt.

– Vi vil helst have det kalket. Men det kræver, at der skal stilles stillads op hvert andet eller tredje år, så det vil vi ikke stå på, siger Henrik Søby.

Havnekontoret bruges både som servicebygning for havnens sejlere, og har også tidligere fungeret som turistinformation.