Opfordring fra SSI: Vær opmærksom på flåtbid

Opfordring fra SSI: Vær opmærksom på flåtbid
Det er vigtigt at holde øje med skovflåter, fortæller Statens Serum Institut efter årets første tilfælde af TBE i Danmark.
NOTITS | 21. JUN 2024 • 06:39
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
21. JUN 2024 • 06:39

Årets første tilfælde af den centraleuropæiske hjernebetændelse er konstateret i Danmark.

Under coronaepidemien lærte alle danskere Statens Serum Institut at kende, og nu er instituttet ude med en opfordring til bornholmere og andre, som bor og færdes i områder, hvor flåter kan smitte med TBE. Årets første tilfælde af centraleuropæisk hjernebetændelse er nemlig konstateret i Danmark.

Personen bor i Nordsjælland og blev smittet i maj, men da Bornholm også er et kendt risikoområde, er vi omfattet af opfordringen.

– Smitten er normalt knyttet til ophold i risikoområder, og typisk uden for stierne, men der er også set TBE-tilfælde, hvor patienten ikke har udvist kendt risikoadfærd med ophold i skov eller krat, fortæller afdelingslæge og afsnitsleder Peter H.S Andersen hos SSI en pressemeddelelse.

En mulig, men mere sjælden, smittevej er smitte fra kæledyr, for eksempel hunde, som kan bære flåter i pelsen, som så overføres til mennesker.

Sjælden sygdom

SSI fortæller, at det er vigtigt at fjerne flåter, så snart man ser dem, da smitte med TBE-virus overføres meget hurtigt efter, at flåten har bidt sig fast i huden. Flåter kan fjernes med fingrene, en pincet eller en særlig flåttang.

– Det er ikke afgørende, om man kan fjerne hele flåten. Efter fjernelse af flåten er det fortsat vigtigt at være opmærksom på et rødt udslæt, som typisk efter en-to uger breder sig ringformet ud fra det sted, hvor flåten har siddet, da dette kan være tegn på lokal infektion med borreliabakterien, fortæller Peter H.S Andersen.

Sidste år blev der påvist 12 tilfælde af TBE med formodet smitte i Danmark, hvoraf fem var her på Bornholm. SSI vurderer, at der vil ske en vis vækst af smitten i de kommende år, men TBE er fortsat en sjælden sygdom i Danmark. Der findes en vaccine mod TBE, og risikoen for at blive smittet kan minimeres ved at have så få bare hudområder som muligt, når man færdes i naturen. Derudover kan nogle myggeafvisende midler også have en forebyggende effekt mod flåtbid, forklarer SSI.

FÅ ABONNEMENT