Ny tandlægevagt åbnet: 'Det væltede simpelthen ind'

Ny tandlægevagt åbnet: 'Det væltede simpelthen ind'
Peter Østergaard har allerede haft nok at se til på sommertandlægevagten. Foto: Jesper Dollerup Merved
NYHED | ABONNENT | 19. JUL 2022 • 15:40
NYHED | ABONNENT
19. JUL 2022 • 15:40

Sommertandlægevagten er åbnet i Rønne, og det er allerede tydeligt at mærke, at der er markant behov for tandlægehjælp på Bornholm, lyder det fra Region Hovedstadens Tandlægeforening.

Den nye sommertandlægevagt, som skal give bedre adgang til akut tandlægehjælp i sommerferien, havde åbningsdag mandag, og der er ikke nogen tvivl om, at behovet er til stede på Bornholm.

– Det har været en tsunami, kan jeg hilse og sige. I går var jeg lidt blå i hovedet. I dag har det været lidt mildere, men det væltede simpelthen ind, siger Peter Østergaard til Tidende tirsdag.

Han er formand for bestyrelsen i Region Hovedstadens Tandlægeforening og en af de tre tandlæger, der i uge 29, 30 og 31 kommer til Bornholm for at aflaste det store pres, der er på tandlægerne. Det er Region Hovedstaden og Region Hovedstadens Tandlægeforening, der har indgået en aftale om sommertandlægevagten, og det sker som led i at skabe noget opmærsomhed om, hvor stort behovet for tandlæger er på Bornholm.

– Vi har en ulighed i Region Hovedstaden. Lige nu er der 1.000 patienter pr. tandlæge i Nordsjælland og Hovedstaden, mens det på Bornholm er 2.000 patienter pr. tandlæge, fortæller Peter Østergaard.

Sundhedshus kan være del af løsningen

Vi har tidligere på Tidende beskrevet, hvordan manglen på tandlæger har nået et kritisk punkt, og ifølge Peter Østergaard kan man ikke kun skyde skylden på, at der ikke bliver uddannet nok tandlæger.

I Nordsjælland kæmper man nemlig nærmest om patienterne, fortæller Peter Østergaard. Udfordringen for Bornholm er at lokke tandlægerne herover, og det gør man nemmest ved at skabe et attraktivt miljø både socialt og fagligt, mener han.

Nogle af mine kollegaer i København
sidder kun og laver plast og tandrensninger.
Jeg ville kede mig ihjel.
Når du kommer fra at have været tandlæge på Bornholm,
så kan du altså noget, fordi du har prøvet de svære ting

Tilbage i maj blev et sundhedshus i Rønne, der blandt andet skulle rumme behandlingsfaciliteter for tandlæger, foreløbig skudt til hjørne af et flertal i kommunalbestyrelsen, og det er ærgerligt, mener Peter Østergaard. Ifølge ham vil et sundhedshus nemlig være oplagt for et sted som Bornholm, da det giver større chance for at lokke nye tandlæger til, hvis der er et socialt liv på arbejdspladsen.

– Finten ved et sundhedshus er, at man ved at have nogle større klinikker, måske giver de unge større lyst til at komme til og være en del af et netværk, siger Peter Østergaard.

Derudover er der også chance for at prøve mange flere forskellige ting, og man kan på en måde blive stor et lille sted.

– Man har større mulighed for at udvikle sig fagligt. Nogle af mine kollegaer i København sidder kun og laver plast og tandrensninger. Jeg ville kede mig ihjel. Når du kommer fra at have været tandlæge på Bornholm, så kan du altså noget, fordi du har prøvet de svære ting, fortæller formanden for Region Hovedstadens Tandlægeforening.

Det er hos tandlægen.dk, at den nye vagt holder til. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

Skal bruges til videre udvikling

Håbet er, at den nye sommertandlægevagt på sigt skal være med til at løse det alvorlige problem med manglende tandlæger. Ikke fordi det nye projekt i sig selv løser de langsigtede udfordringer, men fordi omtalen og opmærksomheden er med til at skabe noget hype.

Og det kan måske inspirere flere tandlæger til at komme til Bornholm, lyder det fra Peter Østergaard. Der er ifølge ham ingen tvivl om, at problemet fortsat vil blive større i takt med, at Bornholm bliver mere og mere populært.

– Bornholm er en udkant, der er på vej op, og det er det, der gør det så spændende. Nu har jeg fået overbevist Region Hovedstaden om, at der faktisk er et misforhold med tandlægedækningen, og det er jo en start. Fordi hvis Region Hovedstaden ikke kan løfte det, hvem kan så?, siger Peter Østergaard.

Når sommertandlægevagten er afsluttet efter de tre uger, er det planen, at der skal ske en evaluering, der i høj grad har til formål at belyse, hvor stort behovet er, så man kan gå videre med andre løsningsforslag. Og skal man vurdere ud fra de første par dage, så bliver der rigeligt at tage med tilbage, mener Peter Østergaard.

– Inden klokken var 11 i går, havde vi fyldt op indtil torsdag. Jeg må indrømme, at jeg i går var lidt småsvmimmel efter arbejde, så der har virkelig været et behov, siger han.

Den supplerende tandlægevagt holder til hos tandlægen.dk på Christians Plads i Rønne, og de kan hjælpe med akut opstået tandpine og udføre mindre behandlinger.

2.000

patienter er der på Bornholm pr. tandlæge. Det er dobbelt så mange som i Nordsjælland og Hovedstaden.