Læge: Ingen grund til flåt-hysteri

Læge: Ingen grund til flåt-hysteri
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 24. JUN 2023 • 10:30
Af:
Anna Holm
NYHED | ABONNENT
24. JUN 2023 • 10:30

Praktiserende læge og formand for PLO Rikke Hjorth Westh maner til ro. Risikoen for den frygtede TBE-virus er meget lille. Alligevel oplever hun, at flere vælger at lade sig vaccinere.

I starten af juli kunne TV2 Nyhederne fortælle, at flåter med TBE-virus breder sig i Danmark. Her på Bornholm har man levet med risiko for virussen i 50 år. Alligevel oplever formanden for de bornholmske læger Rikke Hjorth Westh en nylig stigning i patienter, der ønsker vaccination mod netop TBE.

– Vi oplever, at der hele tiden har været fokus på den her vaccine, men at det er lidt mere nu, fordi der har været noget i TV2 Nyhederne.

Til TV2 Nyhederne udtalte virusforsker og professor ved Statens Serum Institut Anders Fomsgaard:

– Der er nok ikke nogen af de børn, der bliver smittet og får symptomer på TBE, som får en studentereksamen.

Netop den udtalelse mener Rikke Hjorth Westh har fået flere til at booke tid til vaccination de seneste uger.

– Vi vaccinerer dem, der har deres daglige gang i skoven, orienteringsløbere og dem, der arbejder i skoven. Og så er der en del andre, der gerne vil tilkøbe den, og det står dem jo frit for.

Hvad er deres begrundelse for at købe den?

– Pressen. De har hørt det i pressen, siger Rikke Hjorth Westh. Hun fortæller, at det især er personer i alderen 30 til 50 år, der tilvælger vaccinen, selvom de ikke er i risikogruppen.

Hvad så med skovbørnehavebørn, skal de vaccineres?

– Det kan man godt, hvis man er hidsig med det. Men børn bliver sjældent syge af det. Børn har bare et meget bedre immunforsvar end os.

Er der så mening med hysteriet med TBE?

– Nej, der er ikke mening med hysteriet. Vi har haft det her i mange år, og jeg tror, at jeg igennem min lægetid har haft to patienter med TBE. Det er en sjælden lidelse.

Naturlig immunitet

Rikke Hjorth Westh fortæller, at både de børn og voksne, der har været så uheldige at få TBE, formentlig fremover vil være immune.

– Det er ikke en blodprøve, vi tager, medmindre de har symptomer på TBE. Men ja, ellers vil vi formode, at de er immune, siger Rikke Hjorth Westh. Hun henviser til et studie fra 2001, hvor blodprøver fra bornholmske skovarbejdere viste, at 20 procent af dem havde antistoffer mod TBE-virus, selvom de ingen erindring havde om at have været syge. Et lignende forløb vil de fleste mennesker, der har haft TBE-virus, opleve, forklarer Rikke Hjorth Westh.

– Det er en virus, som kroppen clearer for de flestes vedkommende, siger Rikke Hjorth Westh. Faktisk forløber infektionen asymptomatisk hos cirka 75 procent ifølge Statens Serum Institut.

Forbyg med hvide tennissokker

Ifølge Rikke Hjorth Westh er der kun en ting at gøre, når man har været i skoven og ude i højt græs: man skal kigge sig selv efter og fjerne flåterne. Hun fraråder korte shorts på skovture og anbefaler i stedet lange bukser med et par hvide sokker trukket godt op uden på buksebenene.

– De sidder jo for enden af græsstråene. De er ikke født med TBE, men får det af andre dyr, som de har spist på - et rådyr eller en gnaver - og så går de over på os, når vi vifter forbi med vores bare ben, så får vi det, forklarer Rikke Hjorth Westh.

Skovflåten har ifølge sundhed.dk tre udviklingsstadier: larve, nymfe og voksen. Det er først efter det første måltid, når flåten bliver til en nymfe, at den kan indeholde TBE.

Borrelia er værre end TBE

Rikke Hjorth Westh mener, at vi i stedet for at være bekymrede for TBE bør have fokus på borrelia. Borrelia kan overføres fra flåten, hvis den har bakterien og har siddet på os i mere end 16 timer.

– Det giver de samme symptomer (red. som TBE), men det er hyppigere. Så det er den vi (red. læger) er opmærksomme på. Den kan vi jo behandle med penicillin.

Rikke Hjort Westh fortæller, at der ved borrelia 1-2 uger efter, at man har haft en flåt, breder sig et rødt hududslæt stille og roligt. Dette bør straks få en til at gå til lægen.

Hvis flåten derimod har TBE i sig, smitter den med det samme, fortæller Rikke Hjorth Westh. Det kan resultere i influenzalignende symptomer med stærk hovedpine, lysskyhed, ondt i musklerne og feber.

Hvordan kan man så skelne det fra en almindelig influenza?

– Det kan man ikke. Man kan ikke kende forskel som patient. Men man kan sige, at generelt findes der ikke meget influenza om sommeren, og TBE er sådan lidt som meningitis-symptomer, svær hovedpine, måske nakke-ryg stivhed, siger Rikke Hjorth Westh.

Fakta om TBE (Tick Borne Encephalitis):

TBE kaldes også centraleuropæisk hjernebetændelse og skyldes en virus fra familien af flavivirus.

TBE-virus overføres til mennesker via bid fra skovflåter.

I Danmark har de fleste tilfælde været forbundet med Bornholm. Siden 2018 er der også forekommet tilfælde uden for Bornholm, især i Tisvilde Hegn og enkelte andre steder i Nordsjælland.

I 2022 blev der diagnosticeret 14 TBE-tilfælde, hvoraf de fem var smittet i Danmark, heraf fire i Nordsjælland og ét på Bornholm.

TBE forekommer i små afgrænsede områder, fx en eng eller lysning ved et vandløb, hvor dyr drikker. Dette i modsætning til borrelia, som kan findes i flåter i en hel skov.

Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Kilde: Statens Serum Institut

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT