Kan du huske, hvad du så på Facebook i går?

Kan du huske, hvad du så på Facebook i går?
– Samtidig ved vi, at børn har brug for at spejle sig i nogen, og man kan ikke spejle sig i en skærm. Den todimensionelle livsform duer ikke i den sammenhæng, der har børn brug for mor og far, siger Dennis Lindholm Nielsen. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 10. OKT 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
10. OKT 2023 • 15:30

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort en række anbefalinger om brug af skærm. Det er en god anledning til at tage sit eget og børns skærmforbrug op til revision, mener kommunens digitale dannelseskonsulent.

Der er er brug for, at folk tager stilling til, hvordan de bruger deres skærme, mener kommunens digitale dannelseskonsulent Dennis Lindholm Nielsen. Derfor er det alletiders, at Sundehdsstyrelsen nu er kommet med klare anbefalinger.

– Det er vigtigt alene fordi, at vi er et af de mest digitaliserede samfund i verden. Vi har generelt fået en vane med, at vi griber ned i lommen efter vores telefon mange gange i løbet af dagen, og vi er nok ubevidst kommet til at aflevere den vane videre til vores børn, siger Dennis Lindholm Nielsen.

Netop børn og skærm kan nemlig i mange sammenhænge være en dårlig kombination.

Børn har brug for mennesker at spejle sig i

Sundhedsstyrelsens anbefalinger har en række skærpede anbefalinger til de mindste børn. Her lyder en klar anbefaling, at børn under to år ikke bør bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen.

– Det giver god mening, at børn fra nul til to år ikke har noget skærmtid ved mindre mor og far kigger med, og så er det Gurli Gris eller lignende. Der er nemlig alt for meget, man som barn i den alder ikke kan kapere og ikke har mulighed for at sætte ekstra tanker på, siger Dennis Lindholm Nielsen og fastslår.

– Samtidig ved vi, at børn har brug for at spejle sig i nogen, og man kan ikke spejle sig i en skærm. Den todimensionelle livsform duer ikke i den sammenhæng, der har børn brug for mor og far.

Dennis Lindholm Nielsen gør dog opmærksom på, at der er tale om anbefalinger, og forældre derfor i sidste ende selv må vurdere, hvad der er godt for dem og deres familie.

– Jeg tror, at vi generelt skal blive bedre til at være forældrestyrende. Ofte glemmer vi samtalen om det her. Hvad er det, vi gør, og hvad er det, vi bruger det til. Hvorfor det er godt og ikke mindst mindre godt i forskellige situationer.

En anden anbefaling lyder helt generelt, at man som forældre bør begrænse sit brug af skærm, når man er sammen med sit barn.

Få skærmen ud af soveværelset

I de anbefalinger, der er møntet på alle, lyder det blandt andet, at man bør se skærme som ubudne gæster i soveværelse.

Det er nemlig med til at forringe ens søvn, hvis man kigger på en skærm inden, at man skal sove.

En anden anbefaling lyder: Vær opmærksom på dit forbrug af sociale medier, og hvordan brug af skærm påvirker din trivsel.

Og det er en vigtig pointe, mener Dennis Lindholm Nielsen. Skærme er nemlig blevet så integreret af vores privat- og arbejdsliv, at vi hurtigt kan glemme, hvad vi egentligt laver med skærmen. Han har flere fif, der kan være med til at åbne ens øjne for eget forbrug.

– Prøv at gøre din skærm sort/hvid. Det sker noget, når der ikke er farver på skærmen til at fange vores opmærksomhed. Min erfaring er, at det er en god måde at mindske sit ubevidste brug af skræm, siger han.

Helt generelt mener Dennis Lindholm Nielsen, at anbefalingerne er en mulighed for at se på sit skærmforbrug og starte en samtale med andre om, hvad et sundt forbrug af skærm er.

– Et rigtig godt spørgsmål, man kan stille sig selv og andre er, hvad det egentligt var, man så på Facebook, Tiktok eller Instagram i går, siger han og fortsætter:

– Det er der nærmest ingen, der kan huske. Facebook er begyndt at lægge korte videoer i feedet, der skal være med til at fastholde os. Pludselig har man siddet og kigget i 40 minutter, og bagefter tænker man, hvad laver jeg. I den situation kan måske godt overveje, hvor vigtigt det var, og om man kunne have brugt tiden bedre på noget andet.

Du kan finde alle Sundhedsstyrelsens anbefalinger på Sundhedstyrelsens hjemmeside.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger i kort form:

Anbefalinger til børn, unge og voksne.

1. Brug ikke skærm op til sovetid

2. Lad din telefon eller tblet blive ude af soveværelset

3. Brug tid væk fra skærmen og husk at være fysisk aktiv

4. Vær opmærksom på dit forbrug af sociale medier, og hvordan brug af skærm påvirker din trivsel

Anbefalinger til forældre med hjemmeboende børn

1. Børn under to år bør ikke bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen

2. Begræns brug af skærm, når du er sammen med dit barn

3. Interesser dig for dit barns digitale liv

4. Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT