Hospitalet slår alarm: Vi risikerer, at personalet siger op

Bornholms Hospital har mange ansatte, der både arbejder på Bornholm og i København. Der er en risiko for, at de vil sige op, hvis flyforbindelsen til København forsvinder. Samtidig er ruten af stor betydning for patienterne, slår hospitalet fast. Årligt booker hospitalet billet på flyet til cirka 20.000 ture.
Bornholms Hospital har fulgt den seneste uges debat om den bornholmske flyforbindelses fremtid tæt. Infrastrukturen mellem Bornholm og hovedstaden har nemlig både 'meget stor betydning' for patienter, der har aftaler på regionens andre hospitaler, og for Bornholms Hospitals tilrejsende personale, der døgnet rundt tager vare på patienterne her på øen.
Det siger Bornholms Hospitals direktør, Annemarie Hellebek, som reaktion på meldingerne fra flyselskabet DAT om ruten Bornholm-Københavns fremtid.
Står det til Jesper Rungholm, der er direktør i flyselskabet, skulle DAT stoppe med at flyve på ruten nu på grund af rutens dårlige økonomi, fortalte han for en uges tid siden i Tidende.
Risikerer opsigelser
Selvom en kontrakt med Region Hovedstaden om daglige flyvninger på ruten netop er blevet forlænget, så bornholmerne er sikret en flyforbindelse til hovedstaden frem til 30. november 2025, vil det for det første være 'en væsentlig forringelse' for Bornholms Hospitals patienter, hvis der herefter ikke længere bliver fløjet på ruten, siger Annemarie Hellebek. Men det har også andre konsekvenser.
– En velfungerende flyforbindelse er helt central for smidig drift af hospitalet. Vores tilrejsende personale, der deler deres job mellem et hospital i København og her, risikerer at sige op, hvis ikke de kan komme hurtigt hjem til familien efter arbejde. Dermed risikerer vi, at vi ikke har tilstrækkeligt personale, herunder lægefagligt personale, på øen. Både til det akutte og planlagte. Det er svært at forestille sig en ø som Bornholm helt uden flyforbindelse, lyder det fra hospitalsdirektøren, der tilføjer:
– Hvis samtlige bornholmske patientrejser skal ske med færgen, risikerer vi også, at nogle patienter vil undlade at rejse, da det i forvejen kan være krævende at rejse, når man er syg og i behandling.
Hurtig udredning
Annemarie Hellebek understreger, at både fly- og færgetransporten er betydningsfuld for patienter og personalet, da hospitalet skal kunne servicere patienter døgnet rundt hele året, når de har brug for sundhedsfaglig hjælp. Her nævner hun for eksempel den såkaldte partnerskabsaftale med Bispebjerg og Frederiksberg Hospital om udveksling af sundhedspersonale, der er indgået for at gøre hospitalet robust og for at sikre lighed til sundhedsydelserne for bornholmerne.
Men særligt flyforbindelsen er vigtig for at kunne opretholde bemandingen af sundhedspersonale på Bornholms Hospital, siger Annemarie Hellebek.
– Det gælder både læger, sygeplejersker, jordemødre og radiografer. Vi har for eksempel en del læger, der kommer rejsende med fly. Det er specialister som for eksempel kirurger og kræftlæger, men også andre erfarne læger, der tager vagter på alle tider af døgnet.
– Omvendt er der også nogle undersøgelser som bornholmske patienter kun kan få i København. Her sikrer flytransporten, at patienterne kan tage fra øen og møde tidligt på et andet af Region Hovedstadens hospitaler. Det kan for eksempel være i forbindelse med hurtig udredning, hvor man samler flere undersøgelser på andet hospital og beder patienten møde ind fra morgenstunden, tilføjer hospitalsdirektøren.
20.000 flyrejser
Kan hospitalet ikke benytte færgeforbindelsen mellem Rønne og Ystad til den transport, der i dag foregår med fly?
– Færgen har bestemt også en vigtig rolle. Også for hospitalet. Hvert år har vi i omegnen af 40.000 enkeltrejser, hvor bornholmere rejser til de københavnske hospitaler. Halvdelen rejser med færgen, og vi har også patienter, der har behov for at transporteres liggende med ambulance over Sverige, siger Annemarie Hellebek.
I sidste ende har flyruten dog ganske mange fordele, opridser hospitalsdirektøren:
– Flyruten er med til at gøre rejserne kortere. Vi ved, at mange af vores patienter oplever, at det er strabadserende at rejse, når man er syg. For eksempel når man er i kræftbehandling på Rigshospitalet eller i et længere forløb ovre, siger Annemarie Hellebek og tilføjer:
– Derudover har flyruten også en rolle for at kunne flytte patienter rimeligt hurtigt til andre hospitaler. Eventuelt fulgt af en sundhedsfaglig medarbejder. Det er heldigvis ikke altid helikopteren, der tilkaldes, når patienter skal overflyttes til afdelinger i København med særlig ekspertise.
Samtidig bruger hospitalet flyruten til hurtigt at sende vævsprøver og særlige blodprøver til analyse ovre.
– Det er vigtigt, at analysen kan ske hurtigt for at afklare, hvilken behandling patienterne skal have.
En tur med fly mellem Bornholm og København tager i omegnen af 40 minutter, mens det tager cirka tre timer med færgen og transport gennem Sverige.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration