Højskolen er kommet af med rød smiley

Højskolen er kommet af med rød smiley
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 25. APR 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
25. APR 2023 • 15:30

Uanmeldt besøg fra Arbejdstilsynet skabte momentant lidt uro på højskolen – men et strakspåbud viste sig heldigvis at være ubegrundet, oplyser forstanderen.

Solveig Thorborg, forstander på Bornholms Højskole, fik sig lidt af en forskrækkelse, da Arbejdstilsynet havde været på besøg i januar.

Besøget resulterede nemlig i en rød smiley på baggrund af et "strakspåbud om kræftfremkaldende belastninger".

Men lad os straks pointerede, at historien hurtigt slog en kolbøtte, og at forstanderen kan oplyse til Bornholms Tidende, at den rødglødende smiley er fjernet igen.

– Strakspåbuddet fik vi på baggrund af, at tilsynet ønskede, at vi fik undersøgt, om der var asbest i vores keramikovne, siger hun.

– Det har vi fået gennemtjekket, og det er der ikke, så strakspåbuddet er frafaldet igen.

Arbejdstilsynet var på uanmeldt besøg to dage i træk, fortæller Solveig Thorborg, og det var en hvid kant rundt om lukningsmekanismen i keramikovnene, der udløste mistanken om asbest.

– Men vi har altså fået det grundigt undersøgt, og der er ikke tale om asbest.

Og jeres smiley er ikke længere rød?

– Nej, siger forstanderen.

Der var også nogle andre – mindre ting, vurderer hun – der blev påtalt, men som der også er rettet op på.

– For eksempel var der en dobbeltkombinationslim, som vi bare kunne tage ud af værkstedet og undlade at bruge, og et sted skulle vi etablere lidt ekstra udsugning, ligesom vi skulle ændre lidt på et loddebord. Vi var faktisk ret tilfredse med gennemgangen, for den har bidraget til, at vi nu har fået ordnet de ting, der var, og dermed kan fortsætte den linje, der var lagt, allerede inden jeg tiltrådte om ikke at bruge ting, som ikke er sunde nok, siger Solveig Thorborg, som kom til højskolen i efteråret 2021.

– Og i det hele taget har processen bidraget til, at jeg nu kender vores maskiner bedre end hidtil, tilføjer hun.