Erik A. rystet over omsorgssvigt: Aldrig set en sag som den her

Erik A. rystet over omsorgssvigt: Aldrig set en sag som den her
Ole Nilsson i 2011. Han har ikke haft meget at smile af i dette efterår, hvor alvorlige medicinfejl fra hjemmeplejen gentagne gange har bragt ham i situationer, der kunne have været livstruende. Arkivfoto: Allan Rieck
SUNDHED | Lørdag 30. november 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
SUNDHED | Lørdag 30. november 2024 • 19:00

Svigt på svigt på svigt. Jeg er chokeret og rystet, siger formanden for Bornholms Ældreråd om de store, mange og alvorlige fejl, der i dette efterår har kendetegnet hjemmeplejens behandling af en 80-årig multisyg mand fra Rønne. 

SUNDHED

Sagen om 80-årige Ole Nilsson er den værste sag om omsorgssvigt i ældreplejen, som Ældrerådets formand Erik A. Larsen nogensinde har hørt om.

Som Tidende kunne dokumentere det lørdag, har Ole Nilsson efteråret igennem oplevet talrige fejl med sin livsvigtige Parkinson-medicin, som han er afhængig af at modtage meget præcist.

I to tilfælde gav Hjemmeplejen Rønne Syd ham desuden ikke en ordineret penicillin mod lungebetændelse, ligesom Ole Nilssons lejlighed ofte flød med vasketøj og flere gange var uhygiejnisk, fordi kun hans børn gjorde rent. Flere dage gik han desuden uden mad og drikke.

Ole Nilsson var visiteret til og havde dermed krav på alle de ydelser, der ofte udeblev.

– Jeg er chokeret, virkelig rystet. Det er ikke værdigt. Jeg er rystet over, at det kunne ske, siger Erik A. Larsen.

– Jeg har aldrig set en sag som den her. Aldrig, aldrig. Jeg har hørt om mange sager, også fra pårørende, men aldrig med så stort et svigt. Det er jo svigt på svigt på svigt, siger han.

Hvordan kunne det ske?

Sagen om Ole Nilsson har medvirket til, at ledelsen af hjemmeplejen i Rønne har sat ind med initiativer, der skal forbedre plejekvaliteten og patienternes sikkerhed, har Plejedistrikt Rønnes leder Mille Krüger-Johnsen 9. november oplyst til Ole Nilssons tre børn.

Sagen har vist "manglende faglighed og arbejdsgange, der ikke har været fulgt", fortalte hun samtidig.

Erik A. Larsen efterlyser desuden konkrete svar på, hvordan de gentagne fejl var mulige.

– Man må også spørge, hvorfor det sker. Der må jo mangle nogle faste procedurer, for eksempel for hvordan man udleverer medicin på faste tidspunkter, siger han.

– Jeg ved ikke, om noget af det bunder i manglende ledelse. Det kunne også være noget at finde ud af, så det samme ikke sker andre steder.

– Der kan altid ske fejl, men det må jo ikke blive i det omfang, som vi ser her, hvor de samme fejl sker igen og igen. Det må også føre til, at man gør noget fra de højere lag i kommunen, siger Erik A. Larsen.

Kommunens velfærdsdirektør Trine Dorow udbad sig i oktober en redegørelse om Ole Nilssons sag. Socialudvalgets formand René Danielsson (DF) oplyser, at han torsdag modtog en redegørelse i sagen.

– Vi kan ikke tillade os at bede om at se den, for det er jo en personsag. Men jeg vil da tage en snak med Trine Dorow om det her, siger Erik A. Larsen.

Børnene reddede ham

Ældrerådets formand hæfter sig også ved, at det kun var i kraft af Ole Nilssons tre børn, at der kom fokus på de gentagne fejl i plejen af ham. Flere gange forhindrede den øgede opmærksomhed omkring Ole Nilsson dog ikke fejlene i at gentage sig.

– Det er godt, at Ole Nilssons børn har bragt sagen op. Det kan forhåbentlig medvirke til, at der ikke er andre, der skal opleve det samme, siger Erik A. Larsen.

– Hvis Ole ikke havde haft sine børn, var han måske død. Det foruroliger mig også, at der måske kan ligge borgere rundt omkring, der ikke har den samme støtte fra pårørende, siger han.

Erik A. Larsen så for mange år siden en del til Ole Nilsson, da han selv var lokalformand for DGI, mens Ole Nilsson var formand for DGI Fodbold.

– Vi har ikke haft kontakt i flere år. Men han husker ham som en rar og frisk mand, altid med fuld fart på og godt humør, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT