Død gås fra Nexø var smittet med frygtet sygdom

Død gås fra Nexø var smittet med frygtet sygdom
Grågæs på træk. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 2. JAN 2023 • 10:30
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED | ABONNENT
2. JAN 2023 • 10:30

I midten af december blev en grågås fundet død i det sydlige Nexø. Fødevarestyrelsen har fundet sæsonens første tilfælde af højpatogen fugleinfluenza i prøver fra fuglen.


I midten af december blev en grågås fundet død cirka 300 meter syd for Ferskesø i Nexø.

På grund af mistanke om fugleinfluenza blev en prøve fra fuglen sendt til Fødevarestyrelsens fugleinfluenza-beredskab, og den 30. december forelå svaret fra de analyser, der er foretaget.

Grågåsen var smittet med H5 N1, højpatogen fugleinfluenza.

Det er det første tilfælde af den frygtede sygdom i denne efterårs- og vintersæson på Bornholm.

I weekenden blev tre svaner fundet døde ved udmundingen af Lilleå ved Sosevejen på Sydbornholm. I første omgang faldt mistanken på forurening, men det blev siden afvist. Prøver skal nu vise, hvad svanerne døde af.

Truslen er høj

I november hævede Fødevarestyrelsen trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj.

Det skete efter en markant stigning i antallet af tilfælde af fugleinfluenza i Europa, hvor især Frankrig, Ungarn og Italien har oplevet mange udbrud.

Det er frygten for, at smitte kan sprede sig fra vilde fugle til danske fjerkræsbesætninger, der gør, at Fødevarestyrelsen hæver trusselsniveauet, og det betyder, at fugle og fjerkræ skal holdes under tag og bag hegn. Dermed må de ikke være ude i det fri.

– Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af hvad hensigten med fuglene er, forklarede kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen, i november.

Der er et par undtagelser til restriktionerne: Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter, og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. Det samme gælder for mindre farme med prydfugle, for eksempel påfugle og papegøjer, oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Mennesker bliver sjældent smittet

Man har som ejer selv pligt til at kontakte en dyrlæge, hvis man ser symptomer på fugleinfluenza hos sine fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Symptomer kan blandt andet være øget dødelighed, luftvejsproblemer, diarré eller ophørt æglægning.

Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittede fugle.