Ældrerådet: Politikerne bør gå ind i sagen om Klippebo

– Lav en handlingsplan og sæt en tidshorisont på, siger ældrerådsformand Erik A. Larsen.
Ledelse og medarbejdere skal selv løse problemerne på Plejecenter Klippebo i Gudhjem, mener social- og sundhedsudvalget. Nej, politikerne bør gribe ind, mener kommunens ældreråd.
– Vi mener, at tiden er kommet til, at man fra politisk side er nødt til at gribe ind. Ellers får man ikke løst problemerne, tror jeg, siger Erik A. Larsen, formand for ældrerådet.
– Problemerne har stået på så længe, at jeg ikke tror på, at ledelse og medarbejdere selv kan løse det – og Klippebo er altså ikke det eneste sted, hvor der er problemer. Det drejer sig ikke kun om penge, men også om ledelse og om en kultur, der skal renses ud i, siger Erik A. Larsen.
Det er ikke i orden
Får ældrerådet henvendelser fra pårørende om forholdene på Klippebo?
– Vi får generelt henvendelser fra pårørende til ældre om, at der er for lidt personale, at man må vente for længe, før det kommer nogen, og at der går alt for lang tid, før der bliver reageret på nødkald. Hvis man ligger hjemme i sit eget hjem, kan man forstå, at der nogle gange kan være ventetid, før hjemmeplejen kommer. Men når man bor på et plejecenter, hvor der er ansatte til stede i huset, er det ikke i orden, at der skal gå længere tid.
– Så siger nogen, at pårørende og frivillige må gå ind og hjælpe. Men der er mange ældre på vores plejecentre, som har deres pårørende boende ovre, tilføjer Erik A. Larsen.
Ældrerådsformanden mener, at ledelsesproblemer er medvirkende til, at man generelt er udfordret på ældreområdet.
– Jeg har fået at vide, at 15 ledere er stoppet indenfor ældreområdet i det seneste år, og det viser, at der er noget galt. Det påvirker de ældre og svage borgere i den anden ende, siger Erik A. Larsen.
Få det bragt i orden
Hvad mener du, at politikerne bør gøre?
– Få det bragt i orden nu. Lav en handlingsplan og sæt en tidshorisont på.
Hvad er det, du forestiller dig, at man konkret kan gøre?
– Det kan være lige fra udskiftning af ledelse til at ansætte nogle flere, siger Erik A. Larsen, der dog også erkender, at der er problemer med rekruttering af nye medarbejdere.
– Det hjælper heller ikke, at man i budgettet for 2024 skal spare 3,5 millioner kroner på plejeboligområdet, hvilket svarer til 10-12 stillinger, slutter Erik A. Larsen.
Brev til pårørende
Bornholms Regionskommunes Center for Ældre har den 25. september sendt et brev til pårørende til beboere på Klippebo med en "Orientering om Klippebos situation".
Brevet er stort set enslydende med det skriftlige svar, som Bornholms Tidende fik på en række spørgsmål til ældrechef Christina Thorén Lilliedal, og som blev gengivet i avisen den 23. september.
I orienteringen skriver centret blandt andet:
"Ændringen i arbejdsgange, arbejdsdeling og ikke mindst i kulturen skal ske i tæt samarbejde mellem leder og medarbejderne med fokus på bl.a. sikring af dokumentationen, anvendelse af nyeste faglige viden, herunder arbejdsgangsbeskrivelser, faglige vejledninger m.m. Der skal også være dialog med beboere og pårørende".
"Vi vægter beboernes selvbestemmelse meget højt, og vil derfor, så vidt det er muligt, imødekomme beboernes ønsker om tidspunkt for at stå op om morgenen, spisetidspunkter og -sted, og tidspunkt for at gå i seng om aftenen m.m. At afvige fra aftalen skal være en sjælden undtagelse, og altid efter konkret aftale med beboeren på dagen. Der vil være dage, hvor vi må ændre i tidspunktet for hjælpen, men de dage skal være så få som mulige".
Orienteringen er underskrevet af plejecenterleder Helle Marianne Hansen.
Sagen kort
To beboere på Plejecenter Klippebo fortalte i Tidende forleden om en situation med manglende personale, lange ventetider på at få hjælp, uro og utryghed.
Problemerne blev erkendt af ældrechef Christina Thorén Lilliedal, der i et svar til avisen skrev, at "der er nogle forhold på Klippebo, som vi er nødt til at handle på", at man vil sætte en ny retning for plejecentret og er i gang med en handleplan for at sikre håndtering af nødkald.
Formand for social- og sundhedsudvalget, René Danielsson (DF), udtalte efter udvalgsmødet mandag:
"Det er et problem, som skal løses af ledelsen og medarbejderne. Det bliver utidigt, hvis vi begynder at blande os i, hvordan det skal løses, for det er jo det, vi betaler dem for".


NYT JOB
MEST LÆSTE
Dagens billede: Ny bison i Almindingen


Synsrân
Et godt bornholmsk ord for horisont.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration