To familier med passion for trav

To familier med passion for trav
Familerne Olsen og Møller glæder sig til, at de igen kan komme på travbanen. Fra venstre ses Lone Olsen med Emil Baunely, Thomas Olsen med Amadillo C N samt Ole og Lone Møller med Lord Ravin. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 20. MAR 2021 • 11:50
Af:
Willy Mogensen
| ABONNENT
20. MAR 2021 • 11:50

TRAVSPORT

En af de stalde, der har haft det gennem de seneste år inden for bornholmsk travsport er bestemt Ole Møller og Thomas Olsen, der sammen med konerne, der begge hedder Lone, lige nu råder over tre herlige heste, nemlig Amadillo C N, Emil Baunely og den måske mest spændende af dem allle, Lord Ravin.

Det er familien Møller, der har været længst inden for travsporten, idet Ole Møller allerede som knægt begyndte at rende i stalden på Frennegård i Svaneke, hvor Jens Emil Mortensen, der om nogen har sat sit præg på sporten på Bornholm, var forvalter. Jens Emil Mortensen havde masser af gode heste og eget opdræt, alle med efternavnet Frisco.

Da Jens Emil Mortensen flyttede fra Frennegård og til ejendommen Munkerup i Paradisbakkerne, flyttede Ole med, og efterfølgende var det hos Niels Mikkelsen på Klintebygård, han slog sine folder. Det var også på dette tidspunkt, han selv erhvervede amatørlicens i 1984 og fik sin første travhest, Dittman Skovlund, som han også vandt sin første sejr med. Den var lidt problematisk og han rådførte sig derfor med Niels Mikkelsen, der i første start kørte den til sejr.

– Sådan gjør du det bara, var beskeden fra Niels Mikkelsen, der fik sagt det med sit vanlige glimt i øjet.

Siden er det blevet til ikke færre end 174 sejre på den bornholmske bane, og Ole Møller mindes især Hatrick Guy, Persong og Sisse K, der har givet ham flest sejre. Det var også Sisse K, der mere eller mindre var årsagen til, at han og Thomas Olsen fik deres første hest sammen.

I følge Ole Møller kunne sejrstallet godt have været noget højere.

– Ja, men jeg foretrækker ofte at lade nogle af de professionelle kuske, der gæster banen og dermed er med til at højne standarden på vores bane, køre mine heste, forklarer han.

Det er stort set hele familien, der er mere eller mindre involveret i travsporten. Datteren, den nu 28-årige Terese, er både en dygtig kusk og en dygtig rytter. Det er blevet til en masse sejre som kusk bag staldens heste, men hun har også vundet 19 sejre som montèrytter. Far Ole mener, at hendes hidtil største sejr var, da hun vandt Niels Mikkelsens Mindeløb. Terese er for længst flyttet fra reden og arbejder nu som frisør i Kalundborg.

– Hun kunne lige så godt arbejde på Grønland. Længere væk kan hun da ikke komme, griner farmand.

Sidste skud på stammen som aktiv i travsporten er 25-årige Theis, der for et års tid siden erhvervede amatørlicens hos Niclas Steinlein på Travskolen på Charlottenlund Travbane.

Bag Theis' licens gemmer der sig en lidt sjov historie. Ole Møller mindes, at Theis ringede efter et løb, hvor han ikke havde kørt alt for godt. Ordene var "Hvordan pokker er det, du kører, far!"

– Jeg svarede promte, at så kunne han da bare selv tage licens og vise, hvordan jeg skal køre. Svaret kom med det samme ”Det gør jeg da bare”, og så tog jeg ham på ordet og meldte ham til travskolen på Charlottenlund. Og sandelig om han ikke fuldførte, fortæller den stolte far.

Historien fortalte Theis i øvrigt også sidste år, efter at han havde vundet med Diana Østervang på den bornholmske bane. Diana vandt i tiden 19,1, hvilket var ny banerekord for hopper over den aktuelle distance i snorene. Theis har Diana Østervang sammen med Frank Mikkelsens søn Jonas og John Mikkelsens søn Mads. Jonas vandt i øvrigt også løb med den sidste år, mens Mads mere er med for det sociales skyld.

Familiens yngste, Thea, har ikke helt samme interesse for travheste, som tilfældet er for hendes søskende, men hun følger hvert eneste løb, de er med i.

Familien Olsen er kommet lidt senere i gang med travsporten. Det startede med, at datteren Louise på et tidspunkt, hvor de boede i byen, spurgte om de ikke skulle have en hest.

– Vi svarede, at det ikke kunne blive, før vi fik en ejendom på landet. Det skete så kort efter, da vi i 2003 erhvervede ejendommen Enghave i Østermarie. Med i salget fulgte en lille pony, og som selskab til den lånte vi hoppen Sisse K af Ole Møller. Den fik vi så siden i fol ved Butragueno og fik føllet Pandora K, som vi var fælles om. Dermed var grunden lagt til et efterhånden langvarigt sammenhold og arbejde omkring travsporten.

Bag erhvervelsen af Ole Møller og Thomas Olsens vel nok bedste hest, Amadillo C N, gemmer sig også en lidt speciel historie, idet den blev erhvervet i noget, der lignede en rødvinsbrandert.

– Vi sad en aften og hyggede os med et glas rødvin og fandt ud af, at vi måske skulle have en ny hest. Vi gik derfor ind på nettet og fandt frem til, at Stutteri C N havde både Avanti C N og Amadillo C N til salg, fortæller Thomas Olsen.

– Vi var mest interesserede i Avanti og fortalte, at det var den, vi ville have, men ejerne mente, at vi hellere skulle købe Amadillo, og såden endte det faktisk med, at fik Amadillo med i handelen.

Helt fra start var det også Avanti C N, det handlede om, men den slog ikke rigtig til i løbene.

– Den var fin i træning, men i løbene var den ikke meget for at tjene penge, så vi sendte den på pension og satsede så i stedet på Amadillo, bemærker Ole Møller.

Og det fortryder de med garanti ikke, idet den har udviklet sig helt fantastisk. Foreløbig er det blevet til 21 sejre og en indtjening på 250.000 kroner. Nu skal der passes på den. Det er slut med at køre løb på andre baner, selv om Amadillo C N's bedste resultat var enandenplads i et V75-løb på Jägersro med Thomas Uhrberg i sulkyen. Fremtiden ligger på hjemmebanen.

Sidste år viste Emil Baunely en overraskende fremgang. Den vandt godt nok kun en enkelt sejr, men kørte alligevel 36.000 kroner hjem til sine ejere.

– Husk lige på, at det er mig, der træner den, griner Thomas.

Derudover har de stortalentet Lord Ravin, som de tror en del på. Den vandt på sidste løbsdag med René Kjær i sulkyen. Det er også Kjær, de vil satse på i år, når det er muligt.

– Han er en bragende god kusk og en rar person, som altid har nogle gode fif og impulser til os, så vi lærer også af ham, slår Thomas Olsen fast.

Slv erhvervede han licens for et par år siden, men han har ikke kørt så meget og har foreløbig en fjerdeplads med Sarah B J som bedste resultat. Sarah B J er nu gået på pension og går hjemme og hygger sig i folden i Østermarie sammen med Emil Baunely.

Denne snak handlede meget om Ole Møller og Thomas Olsen, men begge giver udtryk for, at uden hustruerne Lone og Lones store hjælp både derhjemme inden løbene og på banen havde det ikke hængt sammen. Derfor var de alle fire meget kede af situationen sidste år, hvor konerne på grund af de mange restriktioner dårligt nok måtte være i staldene. Det gik helt bestemt ud over det sociale, og derfor håber de alle på,at der kan blive kørt trav under lidt mere normale vilkår i den kommende sæson.