Tip fra europamester: Sådan løser du professorterning

Rasmus Stub Detlefsen har slået flere verdensrekorder. Søndag deltog han i Bornholm Open. Video: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 14. MAJ 2023 • 20:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. MAJ 2023 • 20:30

Søndag blev det allerførste stævne i speedcubing afviklet på Bornholm. Blandt andet deltog en tidligere europamester, og hans hurtigste tid blev på bare 5,94 sekunder.

Der er ikke mange på Bornholm, som dyrker speedcubing, hvor man skal løse en professorterning på tid. Men måske kan der blive flere i fremtiden.

I hvert fald blev det første spæde skridt til at promovere sporten herover lavet søndag, hvor Bornholm Open blev afviklet på Rønne Bibliotek.

Fire bornholmere deltog og derudover havde en del ovrefra taget rejsen til Bornholm for at være med, heriblandt Rasmus Stub Detlefsen fra Islev på Fyn. Han er tidligere danmarksmester og europamester i en af disciplinerne i speedcubing, og han vandt da også flere guldmedaljer til det bornholmske stævne.

Hans hurtigste tid blev på 5,94 sekunder, og han tror på, at andre også kan formå at blive lige så god som ham selv. For det er faktisk slet ikke så svært at løse en professorterning, når man først lige får det lært.

– Jeg begyndte selv til det, fordi jeg fik en af de der billedterninger til en adventskalender, og så skulle jeg jo lære at løse den, men det synes jeg var lidt svært. Så jeg ønskede mig en normal en, som jeg kunne lære at løse, og så fandt jeg alle mulige videoer på nettet om, hvordan man gør, og så fortsatte det bare.

Når man først har lært det, så er det rimelig simpelt at løse en professorterning, fortæller Rasmus Stub Detlefsen. Foto: Jesper Gynther

 

Mange synes det ser sejt ud

Hvad er det, som er interessant ved det?

– Måske er det lidt, fordi man kan se, at man forbedrer sig. Mange synes, at det ser sejt ud. Når man lige bliver fanget af det, så er det sådan set rimelig sjovt.

Hvordan løser man sådan en?

– Der er en fremgangsmåde, man bruger hver gang. Nogle trin man skal følge. Man starter med at løse et kryds, og så sætter man nogle hjørner ind og nogle kanter og stille og roligt bygger terningen op fra bunden af. Det med, at man laver en side af gangen er en lille misforståelse. Man skal ligesom bygge den op i lag. Og når man når til sidste del, så er det svært at lave noget uden at ødelægge det, man allerede har lavet.

– Jeg er i lære som elektriker, og der var en på byggepladsen i skurvognen, som så det, og så skulle han da også lige kaste sig over det og prøve at lære det. Han kunne også godt lære at lave det ved at se lidt video om det.

Der er håb for alle?

– Ja, hvis man bare har lyst til det.

Sport med vokseværk

Hvor udbredt er sporten?

– Der er jo et sted mellem 50 og 100 deltagere til en normal dansk konkurrence, når den ikke lige er på Bornholm. Så har vi jo haft DM, og der er vi oppe omkring 100-200 deltagere normalt. Så da vi havde EM i sommers i Danmark, der var vi 600 deltagere. Det er ikke helt så udbredt som mange andre ting, men det begynder da at vokse. I min første konkurrence tilbage i 2024 var vi 15-20 deltagere i Odense, men hvis der var en konkurrence i Odense nu, ville der være nogle flere.

Hvor lang tid tog det dig at blive god til det?

– Det kommer an på, hvordan du definerer god. I min anden konkurrence deltog jeg i danmarksmesterskabet i 2015, og der vandt jeg en af disciplinerne, og det har jeg så bygget videre på, og så har jeg slået et par verdensrekorder og blev også europamester i 2018.

Hvorfor er du kommet her i dag?

– Det var egentlig, fordi Henrik (en anden deltager, red.) har noget familie herover, og så kunne vi få færgebilletten for 49 kroner, så det skulle da prøves.