Seniorhold starter træningen: Træner erkender smitterisiko, men 'tvinger ikke spillerne til noget'

Seniorhold starter træningen: Træner erkender smitterisiko, men 'tvinger ikke spillerne til noget'
Træningen vil foregå på RIK’s fire multibaner, som er nogenlunde samme type som banen på dette billede. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. FEB 2021 • 18:35
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
10. FEB 2021 • 18:35

FODBOLD

RIK’s herreseniorhold i Københavnsserien starter snart træningen igen, efter træningen har været sat på pause i månedsvis grundet coronarestriktionerne. For at kunne overholde de nuværende coronarestriktioner vil træningen foregå i små grupper med fire spillere i hver samt en træner, og første træningspas bliver i næste uge, hvis snevejret ellers er overstået til den tid.

Det fortæller RIK’s cheftræner Henrik Jacobsen, som sammen med klubbens formand har besluttet, at det er tid for seniorspillerne til at komme i gang igen med at spille noget fodbold.

– Jeg gør det her for spillernes skyld, og jeg tænker, det er en fin måde at få dem stille og roligt i gang på – også rent socialt, siger han.

Vil være på forkant

En anden årsag til beslutningen er, at træneren har fået oplyst af DBU, at RIK’s første turneringskamp i foråret skal spilles omkring den 20. marts. Dermed føler han sig presset til at komme i gang med træningen, hvis holdet skal kunne nå at komme i nogenlunde form inden turneringsstarten.

Vi mener selv, at det er det rigtige at gøre, men det er klart, at kommer der en modstand mod det, og er den betydelig, så må vi revurdere, om det er korrekt, det vi har besluttet at gøre.

Henrik Jacobsen peger på, at mange af spillerne ikke har spillet fodbold, siden efterårsturneringen blev afbrudt i oktober. Det er snart fire måneder siden, og man kan ikke bare starte hårdt op igen med intensive træningspas og mange kampe efter en så lang pause – i hvert fald ikke uden at risikere en masse skader, fortæller han.

– Hvis regeringen åbner op efter den 28. februar (hvor restriktionerne udløber, red.), har vi kun tre ugers forberedelse, før vi skal spille vores første turneringskamp. Der vil jeg jo gerne have to uger yderligere. Så vi starter træningen op nu for at være lidt på forkant, så vi ikke behøver bruge tid på at få grundkonditionen på plads, når der bliver åbnet op for, at vi igen kan træne flere sammen og spille kamp, siger træneren.

Men I får stadigvæk svært ved at ramme topniveauet inden den første turneringskamp? 

– Helt enig. Vi vil have fem-seks ugers træning i benene midt i marts, hvis vi starter op nu, og de små grupper er jo ikke optimalt. Men så må man spille sig i form. Så må man bruge de tre første kampe med de risici, der er forbundet med det, når man ikke møder op i 100 procent god form. Men det er de samme betingelser for alle de andre hold. 

Henrik Jacobsen mener, det er forsvarligt, at RIK starter træningen op i næste uge, for holdet vil tage alle de forholdsregler, som man kan tage, for at undgå smittespredning. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Mener træningsopstart er forsvarlig

Henrik Jacobsen fortæller, at træningen i første omgang vil bestå af lidt teknisk træning med førstegangsberøringer og pasninger og så lidt spil to mod to, hvorefter træningspasset vil blive afsluttet med en løbetur på tre kilometer.

Rent praktisk vil træningen foregå på RIK’s fire multibaner ved klubhuset, og planen er, at der på hver bane skal være fire spillere samt en træner. På den måde kan 16 spillere mødes klokken 17 og træne på banerne i en times tid, inden 16 nye spillere så træner klokken 18-19. Løbeturen vil foregå på to udtænkte ruter, hvor to grupper bliver sendt af sted på den samme løberute, men i modsat retning af hinanden, så grupperne undgår at blive blandet.

Spillerne skal desuden møde omklædte op til træning, ikke have kontakt med spillere fra de andre grupper og gå igen med det samme, når træningen er slut. Henrik Jacobsen har også bedt spillerne om at få taget en coronalyntest, inden de møder op, bare for en sikkerheds skyld. 

Dermed mener han, at holdet gør alt, hvad det kan for at undgå smittespredning.

– Det foregår udendørs, hvor virusspredning er minimalt. Og jeg holder spillerne i grupper af fire, og de er i den samme gruppe hver gang, så man kan sige, at hver spiller forøger sin sociale boble med tre mennesker. Selvfølgelig kan der være en risiko forbundet med det, men jeg tvinger ikke spillerne til noget. Hvis en spiller ikke føler, det er moralsk rigtigt over for sin arbejdsgiver eller familien, så er de selvfølgelig fritaget for at komme til træning.

Han tilføjer, at en del spillere har udtrykt glæde over planerne om træningsopstart, og en enkelt har udtrykt en smule bekymring over det.

Har du fået nogen tilbagemeldinger fra folk her på øen, siden du fortalte på TV2/Bornholm i weekenden, at RIK starter træningen op?

– Jeg har intet hørt. Jeg har hverken fået nogen positive eller negative reaktioner på det. Vi mener selv, at det er det rigtige at gøre, men det er klart, at kommer der en modstand mod det, og er den betydelig, så må vi revurdere, om det er korrekt, det vi har besluttet at gøre.

 

 

NB Bornholm venter med at genoptage træningen

Thomas Jørgensen er i øjeblikket ikke fokuseret på sejre og gode præstationer på banen. Han er kun optaget af at få lov til at træne sine spillere. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Af Jesper Gynther

FODBOLD

NB Bornholm har valgt at vente med at starte træningen op igen i modsætning til konkurrenterne fra Københavnsserien, RIK, der efter planen genoptager træningen i næste uge.

NB’s cheftræner Thomas Jørgensen indrømmer dog, at tanken om at støve bolden af har strejfet ham.

– Det har jeg sådan set tænkt på rigtig længe, og jeg har også overvejet at søsætte det, siger han.

– Men det er jo sådan, at skal man det, så er der jo stadigvæk det her med, at myndighederne ønsker, at folk holder deres sociale boble på fem personer. Og hvis jeg har fem personer, der træner sammen, så skal de sige til mig, at det her er så deres sociale boble, og de ses ikke med andre i øvrigt, siger han, hvilket han tror bliver svært for spillerne at overholde.

Derfor har han sammen med klubbens bestyrelse besluttet ikke at genoptage træningen lige foreløbigt.

– Men jeg overvejer det stadigvæk, og jeg gør det sådan set fra dag til dag, for vi skal jo i gang på et eller andet tidspunkt, fortæller Thomas Jørgensen.

Grønt lys til genopstart vil være ‘megafedt’

Ja, I skal vel i gang med at træne senest til marts, hvis I skal nå at blive klar til forårssæsonen rent formmæssigt?

– Jo, men vi begynder jo at være pressede allerede nu, det gør vi helt sikkert. Så jo det skal vi. Men fodbold det er nu engang en holdsport, og en ting er at træne fysikken, men en stor del er at træne samspillet og bevægelserne, og det kan man kun, når man må være x-antal spillere og trænere sammen.

– Så ja vi vil i gang og vi vil i gang snart, men vi har lidt brug for, at der bliver lempet på nogle ting, så det kan give noget fodboldmæssig mening. Jeg ved, spillerne holder sig i gang, så godt det nu kan lade sig gøre på forskellig vis. Og så vælger jeg egentlig at være afslappet og ikke spekulere for meget på, hvad man kan gøre lige nu, for vi bliver nødt til at se, hvornår der bliver slækket på noget, så vi kan få lov at komme i gang. 

Jeres første turneringskamp er programsat til midten af marts. Bliver det svært at ramme topniveauet til turneringsstart med en så kort optakt?

– Jo, men det fede i denne situation er, at det er jo ikke bedre for vores modstandere. Så man kan sige, at helt grundlæggende, synes jeg, at bare det, at vi kan få lov at komme i gang og spille fodbold igen, vil være megafedt, fordi det er det, vi godt kan lide. Det betyder meget for vores sociale liv, og det betyder meget for vores velvære.

– At vi så må starte op, og vi ikke er i topform, det må gå, for det er vores modstandere heller ikke. Det er mit synspunkt på det, og så kan det godt være, at vi i foråret ikke spiller lige så godt, som vi gjorde i perioder i efteråret, men så må det være sådan. Nu vil vi bare i gang.