Dommermangel truer forårets kampe: 'Jeg gav dem en skideballe'

Dommermangel truer forårets kampe: 'Jeg gav dem en skideballe'
Der er dommermangel, fordi flere dommere er stoppet de senere år, heriblandt Morten Hjorth Hansen, som ses her tale til en Hasle-spiller. Samtidig er der ikke kommet mange nye dommere til, men det forsøger man at ændre på nu med et dommerkursus - det første i fem år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 19. MAR 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAR 2022 • 05:30

Et kursus for nye interesserede dommere afvikles de kommende to uger, men det er tvivlsomt, om det vil løse problemet, spår den lokale dommerformand, som mener, klubberne bør tage mere ansvar for at finde nye dommere.

For første gang i fem år afvikles der et dommerkursus på Bornholm. De første lektioner bliver givet lørdag, og om et par uger skal deltagerne op til eksamen, og hvis de består, så kan de komme i gang med at dømme fodboldkampe. Det er der hårdt brug for, for der er stor dommermangel på Bornholm.

DBU Bornholms administrationschef Morten Blem fortalte tidligere på måneden til TV 2/Bornholm, at hvis ikke der bliver fundet flere dommere, så vil der blive kampe, hvor der ikke kan påsættes en dommer, og så må klubberne selv finde en, som kan dømme kampene.

Der er syv tilmeldt dommerkurset, så hvis de alle består, kan det afhjælpe noget af problemet, men det kan ikke løse det fuldstændig, fortæller formanden for Bornholms Fodbolddommer-Klub, Holger Hansen.

– Vi ved af erfaring, at det er ikke alle, der bliver ved med at dømme, når de har taget dommerkortet, siger han og fortæller, at der kun er én, som deltog i dommerkurset for fem år siden, som fortsat dømmer.

– Så vi havde faktisk håbet på flere til kurset. Også når man tænker på, at vi har beskrevet i avisen og i fjernsyn og sendt besked til klubberne om, hvor meget vi mangler dommere, men det har åbenbart ikke rørt dem, siger han.

Søger frivillige til mentorordning

Lige nu er der 24 aktive dommere, og det er lige i underkanten, mener Holger Hansen, som derfor krydser fingre for, at der ikke er nogle dommere, som bliver skadet, for så kan det få hele korthuset til at vælte.

Men er der seks-syv stykker, som består dommerkurset, og de ellers vil dømme noget, så vil det så absolut hjælpe på det, siger han.

Det er spændende, om vi kan klare at stille dommere til alle kampene. Ellers så opdager de, at der kom ikke nogen dommer, og det kan godt være, at det er det, der skal til, før de indser problemet

Dommerklubben planlægger da også at gøre noget for at få de - forhåbentlig - kommende dommere til at blive ved med at dømme. Man vil forsøge at få nogle af de rutinerede dommere til at blive en slags mentor for de nye, så de kan hjælpe dem godt i gang. Tanken er, at de rutinerede dommere kan tage med de nye dommere til kamp, og så se dem dømme, og bagefter kan de så snakke sammen om, hvordan det gik.

Pt. er der dog ingen dommere, som har tilkendegivet, at de gerne vil bruge tid på at være mentor. Holger Hansen indrømmer da også, at det kan være et dilemma at skulle sige ja til det, for så betyder det samtidig, at man ikke selv kan dømme en kamp på samme tidspunkt, og det vil forværre problemet med manglen på dommere.

Derfor er døren også åben for, at pensionerede dommere kan blive mentorer, ligesom mentorerne også kan være nogle, som aldrig selv har dømt, fortæller Holger Hansen.

Holger Hansen mener klubberne bør hjælpe mere til med at finde nogle, som vil være dommere. Arkivfoto: Berit Hvassum

Skideballe til klubberne

Dommerformanden opfordrer desuden klubberne til at komme på banen, når det drejer sig om at finde nogle, der gerne vil være dommere. På DBU Bornholms repræsentantskabsmøde i februar gav han en skideballe til de to største fodboldklubber på Bornholm, Nexø Boldklub og RIK, da ingen af de to klubber på det tidspunkt havde nogen i klubben, som dømte.

– Jeg gav dem en skideballe, for de bidrager ikke ret meget med nogle dommere, siger han og fortæller, at der dog er to fra Nexø Boldklub, som har tilmeldt sig dommerkurset, mens der ikke er nogen fra RIK.

– Det er spændende, om vi kan klare at stille dommere til alle kampene. Ellers så opdager de, at der kom ikke nogen dommer, og det kan godt være, at det er det, der skal til, før de indser problemet, siger han.