Museum ramt af cykelfeber

Museum ramt af cykelfeber
Jørgen Marcussens cykel fra firserne er udstillet på Bornholms Museum. Han har både en fortid som professionel cykelrytter og som dansk landstræner i halvfemserne. Nu bor han i Rønne. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 23. JUN 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JUN 2023 • 05:30

Bornholms Museum har åbnet en udstilling om cykler, og blandt andet er der mulighed for at se Magnus Corts carboncykel fra sidste års Tour de France sat over for legenden Jørgen Marcussens aluminiumscykel fra firserne.

Bornholmsk arkæologi, guldgubber fra Sorte Muld og Bornholms Søfart.

Det er nogle af de ting, man normalt kan lære om ved at besøge Bornholms Museum. Men nu er der også mulighed for at lære noget om sportens og motionens verden, for museet har åbnet for en udstilling om cykler, og timingen kunne ikke være bedre.

– Sommeren er jo for mange en Tour de France-tid, og samtidig er der jo en helt masse, der tager på cykelferie og nyder vores cykelstier og landskaber, så vi har prøvet at vise den historiske dimension i det, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup, som har gjort lidt af et scoop, da det er lykkedes at få lov til at udstille Magnus Corts racercykel fra sidste års Tour de France, hvor den bornholmske cykelhelt vandt en etape og kørte flere dage i den prikkede bjergtrøje, inden han udgik grundet en positiv coronatest.

– Magnus Cort er jo vores lokale cykelhelt, som har trådt sine barnesko på Bornholm, og man kan virkelig se, hvordan der teknologisk er taget et kæmpe skridt fra væltepeteren og op til Corts super-cykel. Nu kan publikum ikke få lov at løfte på den, men jeg har prøvet det, og det er fuldstændig utroligt, at en cykel kan være så let.

Magnus Corts topmoderne racercykel fra sidste års Tour de France har fået en plads på udstillingen.

 

Legende cykler stadig

Museet har også fået lov til at udstille en anden legendes cykel.

73-årige Jørgen Marcussen var en stor stjerne som professionel cykelrytter i 13 år i halvfjerdserne og firserne, hvor han blandt andet vandt bronzemedalje ved VM i landevejsløb, en etapesejr i Giro d'Italia og endte på en samlet fjerdeplads i Vuelta a Espana. En af hans gamle cykler kan nu ses på Bornholms Museum.

– Jeg havde en cykel fra firserne, som kunne vise, hvordan racercyklerne har udviklet sig, især når man ser den stillet op over for Magnus Corts topmoderne cykel, fortæller Jørgen Marcussen, som i august 2017 flyttede til Rønne, da hans kone Karina Skibby, som ligeledes har en professionel fortid som cykelrytter, blev ansat som daglig leder af Hjorts Fabrik.

– Der er sket rigtig meget med cyklerne, fra jeg selv kørte konkurrencer. Der er meget bedre aerodynamik og meget lettere vægt, som også har meget at sige. Der går meget mindre kraft til spilde, når man rejser sig op og træder an, fortæller cykellegenden, som stadigvæk selv er aktiv rytter, dog uden at konkurrere.

– Jeg kan dårligt forestille mig et liv uden at cykle. Ikke alle har det sådan, men sådan har jeg det. Jeg er glad for at komme ud og sidde og træde ude på landevejen og nogle gange gå til den og udfordre sig selv. Den motion, det giver, og den fornemmelse man har i kroppen, når man har kørt en tur, lang eller kort, vil jeg nødigt undvære, fortæller Jørgen Marcussen, som har fundet en lille håndfuld ryttere på sin egen alder i Bornholms Cycle Club, som han træner med et par timer tirsdag og torsdag, ligesom han også kommer til klubtræning om lørdagen.

Alle har et forhold til cykling

Det er Jakob Seerups fornemmelse, at rigtig mange danskere har det på samme måde som Jørgen Marcussen. Vi er et cykelfolk, som bruger cyklen i mange sammenhænge, og det skinner også igennem i udstillingen.

– Alle danskere og bornholmere har et forhold til cykling, og det er dels det med konditionen, og så er der det med transport og sport, og så mødes det hele i en stor blanding, siger museumsinspektøren, som opfordrer alle til at prøve kræfter med den spinningcykel, som er sat op i museumslokalerne.

– Hvis man har lyst, så kan man sidde og træde i pedalerne, mens man kigger på en helt masse gamle billeder af cykelløb på Bornholm gennem tiderne, siger han og fortæller, at der også er andre ting at se på i udstillingen end blot cykler.

– Jørgen Marcussen havde en masse sjove ting gemt fra sin karriere. Der var jo en tid, før man brugte cykelhjelm, og der var han meget berømt for at sætte sin kasket på hovedet på mange mærkelige måder, så det har vi også prøvet at vise. Og så er det jo sjovt at vise hans gamle cykel over for Magnus Corts cykel, fordi de jo repræsenterer to generationer.

Jørgen Marcussen holder sig da også til sin snart 20 år gamle aluminiumscykel, når han træner på Bornholm, selvom han godt ved, at en topmoderne cykel lavet af carbon kan køre hurtigere.

– Jeg er vældig glad for den, og jeg vil helst ikke skifte den. Jeg synes, den er rigtig flot, og jeg kan godt lide designet på den, siger han.

Økonomisk set er det da også noget mere overkommeligt end at investere i en cykel ala Magnus Corts.

– Det er ikke ualmindeligt, at motionister går hen og køber cykler, som det de professionelle kører på nu om dage i stil med Magnus’. Der taler vi om 100.000 kroner og derover, fortæller cykellegenden.

Udstillingen 'Jeg er så glad for min cykel fra benknuser til ConCort' har åbent til og med den 12. august.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT