Måske kommer der aldersgrænse til næste års Etape Bornholm

Måske kommer der aldersgrænse til næste års Etape Bornholm
Der kommer måske nogle ændringer til næste år i Etape Bornholm, fortæller Claus Clausen fra arrangørklubben Viking Atletik. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 30. JUL 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. JUL 2022 • 05:30

Som reglerne er i dag, er alle børn velkomne i Etape Bornholm. Til næste år kan dog det være, at der bliver sat en aldersgrænse, så man skal være fyldt seks år for at kunne deltage, fortæller Viking Atletik.

Etape Bornholm er slut, og i alt har 1700 løbere deltaget i det store sommerløb. Langt de fleste har været glade for afviklingen af løbet, men på Etape Bornholms facebookside har der også været nogle kritiske røster - blandt andet om reglerne for børneløbene.

Som reglerne er i dag, må forældre ikke løbe over målstregen sammen med deres børn, hvis børnene deltager i børneløbene om mandagen, onsdagen eller fredagen. Forældrene skal forlade ruten, før opløbet til mål, og her er der en slusevagt, der fortæller, hvornår man skal slippe sit barn.

Det er ikke alle, som synes, det er en god idé. 

"En lille bøn til arrangøren af Etape Bornholm: lad nu forældrene følge børnene ind over mål og især ind i målområdet, hvor vores barnebarn på 4 år var helt alene idag i Almindingen, og grædende gik rundt indtil forældrene kunne komme rundt om hegnet og trøste ham igen. Han har deltaget i børneløbene i HCA Marathon og Eventyrløbet med gode oplevelser og med stolte forældre. Så det kan sagtens lade sig gøre", skriver Poul Henning Fløjborg.

Formand Claus Clausen fra arrangørklubben Viking Atletik fortæller til Tidende, at reglerne er, som de er, fordi der ikke er meget plads i målområdet. Viking Atletik arrangerer andre børneløb, hvor forældrene gerne må løbe med - som eksempelvis Softiceløbet i Gudhjem - og det kan lade sig gøre, fordi der er mere plads.

– I Etape Bornholm bliver der løbet på nogle meget unikke steder, hvor der ikke er ret meget plads, og derfor er børneslusen i eksempelvis Almindingen meget smal, når de sidste kommer, siger han og pointerer, at hvis man skal lave et separat målområde til børneløberne, så kræver det også flere hjælpere, som der i forvejen er mangel på.

Overvejer at ændre reglerne

For mange år siden var det faktisk tilladt for forældre at løbe med børnene igennem slusen op til målstregen, men det skabte nogle uheldige situationer, og derfor blev det besluttet at forbyde det.

– Vi har tidligere oplevet, at børneslusen kan være fyldt med gående forældre til børnene, så de børn, der gerne vil løbe, ikke kan løbe forbi, og derfor lavede vi bestemmelsen, for vi vil jo gerne give børnene en god oplevelse, siger Claus Clausen.

Viking Atletik vil dog til efteråret drøfte, om der skal ændres på reglerne. Her vil man også drøfte, om der eventuelt skal indføres en aldersgrænse for børnedeltagerne. Som reglerne er i dag, kan man deltage i børneløbet, hvis man maksimalt er fyldt 14 år, men der er ingen nedre grænse.

– Vi har haft en intern diskussion om aldersgrænse, og om hvornår man kan deltage, for jeg synes personligt, at tre-fireårige er for unge til det, og de gider faktisk heller ikke løbe, de vil hellere lege.

– Så måske skal grænsen være seks år. Men omvendt er det også ærgerligt, hvis femårige, som virkelig gerne vil være med, ikke kan løbe med, så vi skal have drøftet, hvordan vi gør det bedst.

Parkeringskaos 

Der er også andre ting, som arrangøren vil drøfte, hvordan man kan gøre bedre. Eksempelvis skal der kigges på, hvordan henvisningerne til parkeringsområderne kan blive bedre, hvilket også er noget, som bliver kritiseret på Etape Bornholms facebookside.

"Ikke fordi jeg skal brokke mig men syntes henvisningen til parkeringspladserne på hammeren af viking var direkte noget møj  ingen opfølgning på bilerne på marken ! Fuldstændig kaos det er sgu en ommer", skriver Sten Hertz Andersen.

"Jeg undrede mig også både i dag og i går, jeg syntes det plejer at være bedre organiseret. Naturstyrelsen plejer så også at sørge for at græsset er kort. Godt at det er lidt fugtigt i vejret, ellers ville det have været en brandfælde", skriver Mogens Jessen.

Claus Clausen forklarer, at der i år har været nye frivillige, som har taget sig af parkeringsområderne, og de har helt sikkert fået en erfaring, der kan udnyttes til næste år. Han påtager sig samtidig ansvaret og beklager.

Nøjes med lille overskud

I alt har der været omkring 1700 deltagere med i årets Etape Bornholm, og det er inklusive etapeløbere, unikke enkeltdagsløbere og børneløbere. Dermed deltog der så mange, som Claus Clausen havde forventet, men han understreger, at håbet er, at der kommer mange flere deltagere i de kommende år.

– Der er kun én vej, og det er at få deltagerne tilbage, og det må vi gå i gang med og se, om vi kan få. Etapen har i mange år været en god oplevelse for rigtig mange, og det har corona skudt i stykker, men vi tror på deltagerne nok skal komme tilbage, siger Claus Clausen.

En stor del af Viking Atletiks indtægter kommer fra etapeløbet, men med det nuværende deltagerantal, så kommer det ikke til at give et særligt stort overskud.

– Klubben og arrangementet går ikke i minus, men der er ikke noget, som vi kan lægge til side til investeringer. Det kræver et gedigent overskud, og det får vi ikke i år. Vi plejer at tjene mellem 700.000 og en million kroner på etapen, og det kommer vi ikke engang i nærheden af i år, siger han og fortæller, at målet er igen at komme op omkring 2400-2600 deltagere.

– Men så skal der heller ikke være flere end det, for man kan maksimalt være 2800 i etapen. Ruterne kan ikke håndtere flere løbere end det, for der er ikke meget plads op til eksempelvis Hammeren Fyr, siger han.