Løbehunden Gilbert spreder glæde i Vestermarie Plantage

Løbehunden Gilbert spreder glæde i Vestermarie Plantage
Anni Møller og Gilbert løb med i hundeheatet på 7,3 kilometer. På ruten var der indlagt et depot, hvor den løbeglade hund fik sig nogle velfortjente godbidder. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 19. MAR 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAR 2023 • 05:30

Lørdag blev Bakkeløbet afviklet, og her var det muligt for hunde og deres ejere at løbe med. Blandt andet var Anni Møller og Gilbert vilde med ruten.

Det er ikke mange løb på Bornholm, hvor hunde må være med, men det må de godt i Bakkeløbet, som lørdag blev afviklet i Vestermarie Plantage.

Først blev de almindelige løbere sendt afsted, og 10 minutter senere fik de utålmodige hunde lov at løbe ud på ruten – med deres ejere halsende efter med et solidt greb om hundesnoren.

Bakkeløbet er et trailløb, og derfor blev der primært løbet på smalle stier og spor, der snor sig rundt på Ørningebakke og "Magasin"-bakken. Det faldt i god jord hos blandt andet Anni Møller fra Gudhjem, som løb sammen med hunden Gilbert, der er en Golden Retriever.

– Det var så sjovt og fascinerende. Det er en fantastisk rute, og når jeg har min hund, så aflæser den flagene lynhurtigt, fortæller Anni Møller, da hun krydser målstregen sammen med Gilbert, som er mindst lige så begejstret.

– Ja, han elsker det. Han er helt vild med det!

Hunden får en op af sofaen

Makkerparret er vant til at løbe sammen, for Anni Møller er medlem af Dirty Paws Bornholm, som er en løbeklub for hunde og deres ejere.

Der er træning hver anden søndag formiddag, og det er en træt hundeejer, der plejer at komme hjem, indrømmer hun.

– Det er mere anstrengende at løbe med min hund, fordi jeg skal hele tiden have øje på, hvad der foregår. Hvis der er råvildt i skoven, giver han den gas, og jeg skal jo med. Så jeg er mere fokuseret, når jeg løber sammen med ham, end når jeg løber alene, siger Anni Møller.

Hun afslører desuden, at det lige nu er Gilbert, som er i bedst form af de to, da hun ikke har fået trænet så meget i løbet af vinteren.

Dalmatineren Abbie er god til at motivere Thomas Rasmussen til at komme ud og løbetræne.

Anni og Gilbert har maksimalt løbet 12 kilometer sammen, men der findes andre hunderacer, som kan løbe endnu længere. Eksempelvis er en dalmatiner en decideret løbehund, og sådan en har Thomas Rasmussen fra Allinge taget med til Bakkeløbet.

Han kan selv nogle gange have svært ved at finde motivationen til at løbe, og så er det super godt at have en løbeglad hund.

– Nogle gange er det måske lidt for let at overbevise sig selv om, at lige netop i dag skal man ikke ud at løbe. Men når man så kigger på hunden, der står og hopper op og ned og siger: "Hvad?? Vi skal da ud i dag!!", så er det nemmere at komme afsted. For den melder aldrig fra, uanset hvad, siger han om hunden Abbie.

I løbet af vinteren er det dog ikke blevet til så mange træninger, som Abbie nok havde foretrukket.

– Vi forsøger på at komme ud en gang om ugen, men arbejde og dårlig form og dårlige undskyldninger gør, at vi ikke altid kommer afsted.

I alt deltog syv hunde og deres ejere i løbet.

Bakkeløbet er perfekt til hunde

Det er Nyvest Atletik, der arrangerer Bakkeløbet, som blev afviklet for første gang i 2022. Dengang var det også tilladt for hunde at være med.

– Vi er blevet forespurgt (af Dirty Paws Bornholm, red.), om vi ikke godt kunne have et hundeløb, og de mente, at sådan en rute som den her ville være perfekt at have hunde med, fortæller formand Kirsten Kyndesen.

– Så det ville vi gerne prøve, og det er jo et ekstra segment at lave løb for. Det fungerer godt, siger hun og forklarer, at hundene og deres ejere bliver sendt afsted lidt efter de andre løbere, så der ikke er for meget trængsel på de smalle stier.

Bakkeløbet er en form for erstatning for Nyvestløbet, som første gang blev afviklet i 1973, og dermed ville have haft 50 års jubilæum i år. Men siden coronapandemien har løbet været i dvale, og i stedet har Nyvest Atletik valgt at satse på at lave et nyt løb, hvor der primært løbes på smalle stier og spor i stedet for på store skovveje, hvilket var tilfældet med Nyvestløbet.

– Der er blevet lavet en masse trailspor i skoven, og når vi træner, synes vi, det er meget sjovt at løbe rundt på de spor, og det synes vi også, at de andre skulle have glæde af, fortæller Kirsten Kyndesen, som desværre må konstatere, at Bakkeløbet endnu ikke har oplevet den store opbakning.

– Vi er kun 35-36 med i år, så det er for lidt i forhold til arbejdet med at afvikle løbet. Men vi håber, vi kan få flere med næste år.

Flere af hundeejerne er medlem af løbeklubben Dirty Paws Bornholm.

Vinderne af Bakkeløbet

11 km:
Kvinder: Josephine Grønbech, Viking Atletik 0:56:08
Mænd: Thure Tornbo Baastrup, Bornholm Backyard 0:53:41

7,3 km:
Kvinder: Ditte Hansen, Tejn IF 0:53:39
Mænd: Nikolaj Mortensen, Nyvest 0:34:43

3,5 km:
Kvinder: Ingen deltog på distancen
Mænd: Milas Grønbech Larsen 0:29:50

hundeheat 7,3 km:
Kvinder: Anni Møller, HPM Dirty Paws Bornholm 0:42:59
Mænd: Thomas Rasmussen 0:44:37

hundeheat 3,5 km:
Kvinder; Tanja Magnussen, Nyvest 0:55:11
Mænd: Jørgen Magnussen, Nyvest 0:46:55

Nikolaj Mortensen var hurtigste mand på 7,3 kilometer distancen.