Idrætsforening vil købe Væksthuzet

Idrætsforening vil købe Væksthuzet
Ejendommen fungerer i dag som ”væksthus” hvor man kan holde fest, reception, for­ret­nings­mø­der, konference eller en koncert, da der både er scene, lys- og lydudstyr, samt forskellige størrelser lokaler med plads op til 120 mennesker. Hasle IF vil primært benytte ejendommen som fitnesscenter. Arkivfoto: Allan Rieck
TOPNYHED | HASLE | ABONNENT | 24. MAR 2023 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
TOPNYHED | HASLE | ABONNENT
24. MAR 2023 • 19:00

Hasle IF mangler plads til blandt andet sin nye og hastigt voksende fitnessafdeling, og derfor arbejder klubben på at købe Væksthuzet på Bykærvej, som er sat til salg med en udbudspris på tre millioner kroner.

Fredag aften holdt Hasle IF generalforsamling, og her fortalte formand HC Pedersen, at forretningsudvalget arbejder på at skaffe mere plads til klubbens aktiviteter.

Flere muligheder har været i spil: En tilbygning til klubhuset, købe Hasle Hallen af regionskommunen eller købe Væksthuzet. Sidstnævnte mulighed har virket mest tillokkende, og derfor har klubben budt på Væksthuzet, som er sat til salg med en udbudspris på 2.995.000 kroner hos EDC. Sælger ville ikke acceptere buddet, men Hasle IF har ikke opgivet drømmen om at overtage bygningen.

– Vi vil nu gå i gang med mere konkret at søge efter midler i en række af de ”store fonde”, og se om vi kan skaffe finansiering til et eventuelt køb af Væksthuzet. Jeg vil pointere, at et eventuelt køb er afhængigt af, om vi kan skaffe nok penge udefra, fortalte formand HC Pedersen.

Tanken er, at Væksthuzet blandt andet skal huse klubbens nye fitnessafdeling, som lige nu har sin aktivitet i Tjøllingahuzet. På et år er der kommet 99 fitnessmedlemmer, og det gør, at der allerede mangler plads.

– Vi har idéer og drømme om at finde plads til et moderne fitnesscenter. Et sted med plads til dart, billard og esport og her er Væksthuzet et oplagt valg. Huset er også ideelt til udlejning til fester og forskellige former for arrangementer. Det bliver spændende at se, hvad 2023 bringer på den front, fortalte formanden.

Væksthuzet ligger på Bykærvej 4 i Hasle. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Dyrt at drive forening

Det er klubbens gode økonomi, som tillader, at tanker om et eventuelt køb af Væksthuzet overhovedet kan komme på tale. Især er der store indtægter fra bankospillene og sildefesten, mens kontingentindtægterne er steget fra 158.000 kroner i 2021 til 187.000 kroner i 2022.

Dog er økonomien blevet udfordret af stigende udgifter til el, vand og varme, som i 2023 budgetteres til at koste 180.000 kroner, hvor det i 2021 blot kostede 68.000 kroner. Derudover er klubhuset ved Hasle Stadion ved at have nogle år på bagen, og det medfører øgede udgifter til vedligeholdelse.

Klubbens ambitioner forbliver dog de samme til trods for de øgede udgifter.

– Trods det, at det er dyrt at drive en forening, så har vi stadig den målsætning at kunne tilbyde den idræt, vores omgivelser efterspørger – det være til børn, unge og voksne – hvis vi kan og mener, det er realistisk. Vi har et ansvar overfor vores omgivelser, fortalte HC Pedersen og oplyste, at klubben senest har givet byens dartspillere lov til at benytte et lokale i kælderen. Tidligere måtte de tage til Østermarie eller Aakirkeby for at spille, ligesom de også har haft et midlertidigt lokale i kælderen på Svartingedal Skole.

– Godt at vi således kan hjælpe byens dartspillere, og det bliver spændende at følge udviklingen i vores nye afdeling.

Venter på padelbaner

Egentlig skulle Hasle IF også på nuværende tidspunkt have haft en padelafdeling, men det lader vente på sig. Klubben venter nemlig stadig på at få en byggetilladelse til at etablere udendørs padelbaner. Ansøgningen sendte de i maj, men den er stadig under behandling hos regionskommunen.

– Vi havde jo håbet, at banerne lå herude nu, men vi/jeg har nok været for naive med hensyn til sagsbehandlingstiden i Byg og Miljø. Vi har godt vidst, at den er lang – men så lang… Og det, at vi er holdt hen med deadlines og aftaler er bare så ærgerligt!, fortalte HC Pedersen.

– Det sidste Miljø har fundet på er, at vores anlæg eventuelt skal gennemgå en miljøscreening – primært skal støj og lys undersøges og vurderes. Vi mener ikke, det er nødvendigt, og vi kæmper for en undtagelse af denne screening, fortalte han.

– Når det så er sagt, så ser vi fremad, og efter et godt møde med Bygs miljøafdeling i starten af denne måned, så er vi nu lovet et svar om miljøscreening i ugen efter påske.

Mangler frivillige

Lange sagsbehandlingstider er dog ikke klubbens største problem. Det er snarere, at der i flere afdelinger mangler frivillige. For uden frivillige er der ingen klub.

– Som jeg nævnte, så mener jeg vi som byens og nærområdets idrætsforening har et ansvar overfor vores omgivelser. Men omgivelserne har også et ansvar overfor os. Vi er nødt til at have hjælp ”udefra” til at drive de afdelinger, vi har. Og vi er nødt til at have mere hjælp, end vi har i dag, fortalte formanden og pegede på, at der mangler både hjælpere, ledere og trænere.

Han håber, at der er forældre til de mange børn, som eksempelvis dyrker badminton, fodbold eller gymnastik, som godt vil give en hånd med – eller nuværende og tidligere spillere som vil involvere sig mere, end de gør i dag.

– Vi må hjælpes ad til at få knækket koden. Hvis det lykkedes at få flere til at involvere sig, så er jeg ikke bange for Hasle Idrætsforening fremtid og udvikling, fortalte HC Pedersen, som til næste år ikke modtager genvalg, og derfor er der snart også brug for, at der bliver fundet en ny formand.

Carsten Pedersen (næstformand), Trine Leerskov (kasserer), Jeppe Pedersen, Christian Kofod og Helene Hassager fortsætter i forretningsudvalget, som fik lov af generalforsamlingen til selv at finde nye suppleanter.

Hasle IF har i øjeblikket 488 medlemmer (heraf knap 100 passive). Af de knap 500 medlemmer er der 150, som er aktive i mere end én idrætsgren.