Hotel har haft cykelhold indlogeret i en uge – men hr. og fru Jensen kan stadig ikke komme på besøg

Hotel har haft cykelhold indlogeret i en uge – men hr. og fru Jensen kan stadig ikke komme på besøg
“Det skal blive godt med en lækker 3-retters menu igen i aften på Hotel Balka Strand, som forkæler os hver dag”, skrev BHS-PL Beton Bornholm i et opslag på holdets facebookside i sidste uge, hvor holdet var på træningslejr på Bornholm. Her ses rytterne i gang med at få taget holdfotos i et af hotellets lokaler. Privatfoto
| ABONNENT | 16. MAR 2021 • 07:33
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
16. MAR 2021 • 07:33

CYKLING/ERHVERV

“Det er så dejligt igen at have gæster.”

Sådan skriver ejeren af Hotel Balka Strand i en kommentar på BHS-PL Beton Bornholms facebookside.

På grund af restriktioner har hotellet de seneste måneder været lukket, men i sidste uge kom der igen liv i lokalerne, da det lokale cykelhold var gæster på hotellet i forbindelse med, at holdet holdt træningslejr på Bornholm.

Cykelholdet er professionelt, og derfor gælder der mere lempelige restriktioner for dem – blandt andet måtte holdet godt spise mad i hotellets restaurant, hvor almindelige gæster kun må spise mad på deres hotelværelse.

Derfor er Benny Schou da også en glad mand ovenpå cykelholdets besøg, for nu har der endelig været noget at lave, fortæller han til Bornholms Tidende.

– Jeg er super glad for at have haft mulighed for at kunne lægge lokaler til dem og sørge for rammerne til deres træningslejr, siger han og forklarer, at aftalen kom i stand med cykelholdet, fordi hotellet er en af holdets sponsorer og har været det i over fem år.

Sportshold er hjerteligt velkomne

Det er ikke første gang, at cykelholdet bor på Hotel Balka Strand. Holdets udtagne ryttere til Post Nord Danmark Rundt plejer nemlig at bo på hotellet, når de er på træningslejr på øen op til det danske etapeløb, og så plejer hele holdet at bo på hotellet i det sene efterår for at hygge sammen og fejre, at sæsonen er slut.

Det er derimod ikke typisk, at holdet er på træningslejr på Bornholm på dette tidspunkt af året, men sådan blev det i år, da coronapandemien gjorde det meget besværligt at rejse til Sydspanien for at tage på træningslejr, som ellers er blevet en tradition.

Det er jo lige før, at vi skulle reklamere med, at professionelle sportshold er hjerteligt velkomne til at komme på besøg her i foråret, hvis de har brug for det, for lige nu er det den eneste mulighed, vi har for at have gæster.

Cykelholdets sponsorer plejer også at blive inviteret med holdet til Sydspanien, så dem der lægger pengene i cykelholdets pengekasse også kan prøve at cykle med på de spanske bjerge. Men på Hotel Balka Strand har der ikke boet nogle sponsorer på hotelværelserne, fortæller Benny Schou.

– Det har jo ikke været en del af muligheden denne gang på grund af coronarestriktionerne, som betyder, at vi jo rent faktisk her på hotellet er nedlukket. Vi kunne kun have åbent, fordi det er et professionelt cykelhold. Almindelige gæster som hr. og fru Jensen kan godt bo her, men så skal de spise på værelserne, forklarer han og fortæller, at det ikke er økonomisk attraktivt for hotellet, som derfor har holdt lukket de seneste måneder.

Cykelholdet optog omkring 12 af hotellets 95 værelser, så rytterne havde god plads at boltre sig på, fortæller Benny Schou, som overvejer, om hotellet fuldstændig skal ændre kampagnestrategi i den kommende tid.

– Vi kunne jo godt have tre-fire cykelhold mere, og så ville der stadig være mulighed for at kunne have god afstand til hinanden på hotellet. Så det er jo lige før, at vi skulle reklamere med, at professionelle sportshold er hjerteligt velkomne til at komme på besøg her i foråret, hvis de har brug for det, for lige nu er det den eneste mulighed, vi har for at have gæster, siger han.

Restriktioner mangler sund fornuft

Hvis man kan fornemme lidt ironi og irritation i Benny Schous ord, så tager man ikke helt fejl. Han så nemlig meget gerne, at politikerne på Christiansborg snart løsnede på restriktionerne, så der igen kan blive lukket almindelige gæster ind på hotellet og i hotellets restaurant.

– Jeg synes stadig, jeg savner saglig begrundelse for, at familien Jensen eller Hansen ikke kan få lov til at gå på restaurantbesøg, hvor man kan sidde i god afstand til andre gæster. Jeg forstår ikke, hvorfor man kan stå i lange køer i supermarked, når man ikke kan få lov til at sætte sig stille og roligt ned på en restaurant og spise med god afstand til hinanden. Der er ikke noget sund fornuft i det, siger han og tilføjer:

– Så lad os komme i gang med genåbningen i stedet for at lade restauranter og hoteller dø langsomt.

Han mener, at nu hvor alle tilrejsende til Bornholm skal testes – og hvis man samtidig kunne få alle bornholmere, der er på arbejdsmarkedet, til at blive testet minimum en gang om ugen – så er risikoen minimal ved at lade hoteller og restauranter genåbne. Og det er nødvendigt at lempe på restriktionerne, mener han.

– Vi kan jo bare se, at turisterne kommer her ikke i foråret, hvis vi ikke kan tilbyde dem at gå på restaurant og spise. Det er ikke nok, at de kan komme herover og blive klippet hos frisørerne. Folk tager ikke til Bornholm for at holde miniferie, så længe de ikke kan nyde en kop cafe eller spise morgenmad i restauranten eller for den sags skyld spise aftensmad et eller andet sted, siger han.

Du tror ikke, det er så tiltrækkende, at man kan få lov til at spise mad på sit hotelværelse?

– Det vil jeg sige meget stort, at NEJ, det er ikke attraktivt! Og personligt havde jeg heller ikke selv gidet at tage på hotel, hvis det skal være på den måde. Så havde jeg puttet pengene i lommen og ventet til andre tider, havde jeg nær sagt.

Lavere smitterisiko på hoteller

Benny Schou håber, at restriktionerne bliver ændret, så de som minimum kommer til at minde om de regler, der gjaldt sidste sommer. Der skulle der i restauranter og hoteller være minimum to kvadratmeter pr. gæst, en meter mellem bordene samt et forsamlingsforbud på 100 personer ved lukkede selskaber.

– Der kunne man for min skyld godt starte op med 50 personer, bare folk kan få lov at mødes igen hos os. Det skal ikke være med nogle restriktioner, som er helt hen i vejret, som gør, at forretningsgrundlaget slet ikke eksisterer mere, siger han.

Han peger desuden på, at det måske endda kan være en sundhedsmæssig fordel at genåbne hotellerne. Nu hvor forsamlingsforbuddet er ti personer på Bornholm, så har han nemlig hørt, at flere og flere private og firmaer mødes i private stuer og mindre steder for at holde møder eller spise sammen. Og det er netop i de private forsamlinger og sammenkomster, at epidemien løber løbsk, viser undersøgelser, fortæller han.

Han forstår derfor ikke, hvorfor man kan være ti personer siddende hos en privatperson omkring et spisebord, men man kan ikke være ti personer på en restaurant, hvor der måske ville være bedre mulighed for at sidde med god afstand.

– Og så har vi jo også gode toiletforhold på hotellerne og restauranterne, og vi har mulighed for at få afsprittet, og det er måske ikke altid, at man får gjort det derhjemme, siger han.

Vil ikke lege politimand

Benny Schou er formand for den lokale afdeling af Horesta, som er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, så han er tit i kontakt med de andre hotelejere på øen.

Det er da også hans generelle opfattelse, at de andre hoteller på øen også meget gerne vil åbne igen – og ikke kun for professionelle sportsudøvere.

– Vi vil bare gerne i gang og få budt folk indenfor. Og især hoteller har jo som regel god plads i restaurantens spisesal til, at de kan lade deres egne gæster spise både morgenmad og aftensmad på hotellet. Men det skal også gerne være alle restauranter, der skulle få lov til at åbne under de forhold, vi efterhånden er vant til med afspritning og afstand og reservation i forvejen, siger han.

Han vil også godt gå med til, hvis der kommer regler om, at gæsterne skal have været testet, inden de spiser i hotellets restaurant, og at medarbejderne, der har kundekontakt, skal testes en eller to gange om ugen.

– Men jeg synes ikke, at vi skal til at lege politi med at skulle tjekke, om folk har fået en test. Det mener jeg ikke. Det må være myndighedernes opgave at lave kontrol, og så er det op til gæsterne selv at sørge for, at de har deres ting i orden. Og det samme kunne gælde for medarbejderne, siger han.

Rytterne ankom til Hotel Balka Strand i tirsdags i sidste uge og var allerede ude at cykle på førstedagen af træningslejren. Foto: Berit Hvassum

 

Politiker er enig

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) appellerer også for, at restauranter og hoteller skal have lov at genåbne på ordentlige vilkår. Læs om dette via nedenstående link.