Hjulmand tror på bornholmsk landsholdsspiller - eller landstræner

Hjulmand tror på bornholmsk landsholdsspiller - eller landstræner
Kasper Hjulmand er bornholmsk gift, og derfor er han kommet jævnligt på øen, siden han var 19 år gammel. I denne omgang var det dog en arbejdsrelateret tur, som tog ham til Nexøhallen fredag aften. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 11. FEB 2024 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. FEB 2024 • 15:30

Klø på, for en bornholmer kan godt komme på herrelandsholdet. Det mener landstræner Kasper Hjulmand, som også tror på, at hans afløser i fremtiden kan blive en bornholmer.

Nexøhallen fik fint besøg fredag aften, for herrelandsholdets træner kom forbi og fortalte om, hvordan herrelandsholdet træner. Det var der hele 66 trænere og frivillige fra hele Bornholm, som gerne ville høre om, og de kunne alle sammen gå optimistisk fra foredraget.

Udover at fortælle om taktiske detaljer lagde landstræneren nemlig ikke skjul på, at man godt kan udvikle en landsholdsspiller på Bornholm. Han henviser til, at der også bliver lavet rigtig gode spillere på Færøerne, hvor befolkningstallet ligesom på Bornholm ikke er så stort. Det handler nemlig ikke om, hvor mange spillere man er, men om at man skaber nogle gode træningsmiljøer.

– Man kan lave rigtig gode spillere, der er unge, uanset hvad. Det handler om, hvor mange timer de spiller, og hvad de bliver udsat for til træningerne. Og så tror jeg også, at det handler om, at man på et tidspunkt får samarbejdet på øen, fortæller han og afslører dermed, at han godt er bekendt med, at dette ikke altid har været helt nemt på disse kanter, særligt imellem klubberne.

Også internt i klubberne kan samarbejdet blive bedre, og han nævner blandt andet, at man med fordel kan forsøge sig med at lade piger og drenge spille på samme hold, ligesom man har haft stor succes med i Holland. Han mener også, at man i større omfang kan blande årgangene, da fysisk modenhed ikke altid er ensbetydende med talent.

– Man kan godt være lidt mere fleksible i at få matchet på niveau. Det betyder ikke, at dem der ikke er gode som 13-årige ikke kan blive de bedste. Det kan de godt, hvis de bliver matchet hele tiden, mener han og nævner, at der er mange professionelle spillere, som faktisk blev siet fra ungdomshold, alene fordi de biologisk først blev modnet senere end deres jævnaldrende.

Bornholmsk landstræner

Han mener også, at der kan komme en bornholmsk landstræner på et tidspunkt.

– Ja da! Selvfølgelig kan der det, fortæller han og nævner, at da han holdt sit foredrag i Vejen, var der en ung - meget fodboldinteresseret - knægt, som fortalte, at han ikke tænker på andet end fodbold, og at han både havde genset landsholdets kampe på bånd og de kampe, som FC Nordsjælland spillede under Kasper Hjulmands ledelse i starten af 2010'erne. Han spurgte Hjulmand, om han kunne blive Superligatræner på et tidspunkt, selvom han ikke selv havde været professionel fodboldspiller.

– Så sagde jeg: Selvfølgelig kan du det med den nysgerrighed du har på spillet. Og det kan også ske for en bornholmer selvfølgelig, fortæller Kasper Hjulmand, som selv aldrig fik debut på landsholdet, hvilket til dels skyldtes, at han som 26-årig måtte lægge støvlerne på hylden efter sin syvende knæoperation.

Takker de lokale frivillige

Hvis Kasper Hjulmands besøg i Nexøhallen kan inspirere trænere, frivillige og spillere, vil det glæde ham. Men det er dog ikke den primære årsag til hans besøg.

– Jeg tror først og fremmest, at jeg bare gerne ville af med en tak til dem for deres bidrag til dansk fodbold. Og så tror jeg, at det næste jeg gerne ville have var at give dem en mulighed for at se de principper, vi træner efter, så de kan genkende nogle af de ting, når de ser os spille. Og hvis der så er nogle ting, de selv kan bruge, så tror jeg, at det er tredjeprioriteten. Det er jo ikke alt, der kan bruges på alle niveauer, men måske er der nogle ting, der kan inspirere til deres dagligdag.

Hvorfor betyder det noget for dig at komme til Bornholm og tale med de lokale herover?

– Fordi det er rødderne. Vi på landsholdet vil gerne blive ved med at sende det signal, at vi ved godt, at vi står på skuldrene af alle de frivillige trænere og ledere, der løber rundt i hele landet. Så jeg vil egentlig bare godt sætte pris på dem og give et klap på skuldrene til alle dem, der løber rundt og gør en stor indsats for dansk fodbold. Det er dem, der får hjulene til at dreje rundt til daglig, så det er primært det, vi gerne vil. Og også for at få dem til at forstå, at det er også deres landshold. Det er vores allesammens landshold, når vi spiller.

Gift med bornholmer

Kasper Hjulmands danmarksturne kommer til at føre ham rundt i alle de seks lokalunioner, men besøget på Bornholm betyder måske en smule mere for ham. I hvert fald har Bornholm en særlig plads i hans hjerte, da hans kone er bornholmer.

Hvad betyder Bornholm for dig?

– Bornholm og bornholmerne er bare krøbet ind under huden på mig. Selvfølgelig er min kone fra Bornholm, og svigerfamilien er super søde mennesker og festlige, så jeg er jo kommet her jævnligt, siden jeg var 19 år gammel. Og så er der naturen og cykelturene, jeg har haft herover både somre og vintre. Jeg synes virkelig, at naturen er fantastisk, vi er meget forelsket i Bornholm. Så både menneskene og naturen betyder meget for mig.

Hvis man ser Kasper Hjulmand på øen, skal man heller ikke være bange for at byde ham på en øl og snakke fodbold med ham, som en nexøbo blandt andet gjorde i sommers ved havnen.

– Jeg havde sat konen af, hun var jo inde og se på noget keramik, og så måtte jeg sætte mig og snakke fodbold med nogen, fortæller landstræneren, som høfligt også tog imod tilbuddet om en øl, selvom klokken kun lige var passeret 11 om formiddagen.


66 trænere og frivillige fra de bornholmske fodboldklubber havde tilmeldt sig foredraget med Kasper Hjulmand. Foto: Jesper Gynther

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT