Ost og figner: En perfekt kombination

Ost og figner: En perfekt kombination
KULTUR | Søndag 27. august 2023 • 11:00
Af:
Sune Rasborg
KULTUR | Søndag 27. august 2023 • 11:00

Noget, Bornholm er kendt for, er figentræerne. Jeg har ladet mig fortælle, at det er det specielle bornholmske klima, der gør at figentræerne trives godt her. Men jeg kender altså mange, der har tage stiklinger med hjem til resten af landet og nyder godt af de bornholmske figner. Om det er den globale opvarmning, eller om det med det specielle bornholmske klima er virkelig godt for fignerne, er en fis i en hornlygte, ved jeg ikke. Hvad jeg ved, er at lige nu, kan man høste figner. Der er mange i år, og de kan bruges til alt muligt.

Jeg har et par forslag, som jeg ikke selv kan føre ud i livet, men det er der andre der kan, men de skal altså rykke på det nu! Det er spiritus producenterne. Kan man ikke presse saften af fignerne, lade den gære og så destillere den? Måske kan den komme på fade og om et par år, så er der bornholmsk sprit, lavet af bornholmske figner… Kom nu!!! Måske hvis vi allesammen spontant aflevere et par kilo af de fine modne figner, som vi alligevel aldrig får spist, hos spiritusproducenterne, så er de tvunget til at gøre noget med dem – ellers er det madspild og det er der ikke nogen der vil have :)

Jeg har undersøgt det lidt (altså googlet) og de første figentræer var vidst i Gudhjem: Her er hvad jeg fandt på www.bornholmske-samlinger.dk her kan man også se et billede af et ikonisk figentræ, ved figenhuset i Gudhjem. Det blev plantet i 1893:

Figentræerne i Gudhjem tilhører et par forskellige arter. Købmand Viggo Rønne ejer et figentræ, som står inde i den gamle gård, plantet foran den smukke bindingsværkslænge, og er nu ca. 22 år gammelt. Ejeren fik det i sin tid af den kendte direktør, Stephan Nyeland, Vilvorde, som stikling uden rod medbragt fra Genua.

En anden ting Bornholm er kendt for – måske mere ude i den vide verden, end i resten af Danmark, er oste. Selvom det store mejeri i Klemensker ikke gør særlig meget væsen af sig her på øen, så har de en stor stjerne og er meget anerkendte blandt oste-afficionardos verden over. Det er blevet til adskillige medaljer i konkurrencer, hvor kyndige mennsker bedømmer verdens bedste oste. Særlig stolte er de af deres blåskimmeloste, hvor den danablue, jeg har fået fingre i, har vundet et ostemesterskab i Wisconsin.

Figner og ost er jo en god kombi – det lærte jeg meget tidligt i min læretid. Det var i Klampenborg, hvor figner ikke var noget, der groede i enhver have og måtte derfor købes ind i dyre domme. Man måtte kun komme en kvart på hver osteanretning. Det var jo nærmest uforståeligt for den unge lærling fra Svaneke, hvor de fleste figner endte som mad for fugle og hvepse.

Anyway idag er det ost og figner. Fignerne skal syltes i en karamel med bornholmsk sprut. Så er vi vist nået hele vejen rundt, ik´?

Syltede figner

Figner………………………………10 stk

Sukker………………………………350 g

Vand…………………………………2 dl

Bornholmsk sprut………………..…2 dl jeg har brugt kombucha gin

Rosmarin……………………………3 kviste – fordi jeg elsker rosmarin

Kom sukkeret i en fladbundet gryde og varm forsigtigt op til sukkeret karamelliserer. Rør endelig ikke idet, med mindre at det er ved at brænde på.

Hæld nu sprut på og lad det dampe af. Kom herefter vandet i gryden og kog op. Rosmarin i!

Skyld fignerne og skær dem i kvarte ( så har du til 40 osteanretninger i Klampenborg). Dump dem i gryden og kog dem i 2 minutter. Tag dem herefter forsigtigt op.

Kog nu lagen ind til den begynder at tykne. Husk at den bliver meget tykkere, når den bliver kold.

Når lagen er kølet af og er tyk, men ikke alt for tyk. Den skal være som en tyk sirup. Hvis uheldet er ude og den har kogt for meget, så kom lidt vand i og kog den op igen.

Kom fignerne ned i et skoldet patentglas og hæld lagen over.

Læksit! Nu har du karamelsyltede figner.

Brug dem sammen med den der lækre danablue på et stykke surdejsbrød eller måske en kommenskiks, hvis du er den type.

Velbekomme.

 

 


 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT