Foreninger bliver smidt ud af Østre Skole om halvanden måned: 'Det er grotesk'

Foreninger bliver smidt ud af Østre Skole om halvanden måned: 'Det er grotesk'
Rasmus Engelhardt Lemvig brænder selv for dynamisk skydning. Desværre er det pt. kun kælderen på Østre Skole, som her på Bornholm er godkendt til den skydedisciplin, og derfor må han kigge langt efter træningsmuligheder, når Rønne Skytteforening bliver smidt ud af lokalerne den 1. maj. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 12. MAR 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
12. MAR 2022 • 05:30

Den 1. maj skal foreningerne på Østre Skole forlade kælderlokalerne, da de nye ejere skal ombygge skolen til lejeboliger. Der findes umiddelbart ikke nogen andre lokaler til dem, og derfor kan det ende med, at foreningerne må kaste håndklædet i ringen. Rønne Skytteforening kalder situationen "grotesk" og mener, politikerne svigter kultur- og idrætslivet i Rønne.

En epoke er snart slut for Rønne Skytteforenings 80 medlemmer. Efter 62 år i kælderen på Østre Skole bliver strøm, vand og varme slukket den 1. maj, og så skal skytteforeningen være ude af lokalerne. Samme besked har RIK Bordtennis og Bornholms Stenklub fået.

Det har ellers gennem længere tid været diskuteret, om det var muligt for foreningerne at blive, når de nye ejere, Østre Skole ApS, skulle overtage skolen fra Bornholms Regionskommune.

– Vi håbede på at kunne blive, men samtidig har vi også godt kunne forudse det, for man kan ikke rigtig bygge seniorboliger og have skydning i kælderen på samme tid. Derfor råbte vi op allerede sidste år, fortæller Rasmus Engelhardt Lemvig, bestyrelsesmedlem i Rønne Skytteforening.

Konsekvenserne af udflytningen er mange for skytteforeningen. I første omgang betyder det, at der ikke længere er mulighed for at dyrke skydedisciplinen IPSC (International Practical Shooting Confederation), som dækker over dynamisk skydning med enten pistol, riffel eller shotgun. Kælderen på Østre Skole er således det eneste sted på Bornholm, som er godkendt til det formål.

– Dynamisk skydning er pt. Danmarks størst voksende skydesport, men den sport er nu fuldstændig lukket og slukket på Bornholm, siger Rasmus Engelhardt Lemvig, som selv formåede at vinde bronze i disciplinen til danmarksmesterskaberne sidste år.

Bliver sandsynligvis hjemløse

Endnu værre er det dog, at udflytningen kan ende med, at skytteforeningen slet ikke får mulighed for at dyrke nogen skydediscipliner indenfor overhovedet. Ejendomsservice i Bornholms Regionskommune har nemlig fortalt foreningerne, at der umiddelbart ikke er nogen erstatningslokaler til dem, og dermed har de udsigt til at stå uden tag over hovedet om blot syv uger.

Det er noget, som frustrerer hos Rønne Skytteforening, som har været i dialog med kommunen det sidste års tid, uden det altså er lykkedes at finde et egnet sted eller lokaler til en 15 meter bane i Rønne som erstatning for den på Østre Skole.

– De siger, de kigger på det, og det har de så gjort i over et år nu, men der sker ikke en skid, siger Rasmus Engelhardt Lemvig, som dog mere bebrejder politikerne i kommunalbestyrelsen for den situation, som idrætsforeningen er havnet i.

Når man vælger at sælge ejendommen til private og bagefter ikke kan stille op med en løsning på det problem, som det giver for lokalsporten på øen, så har man i mine øjne tænkt kroner og ører frem for kultur- og fritidsaktiviteter for alle aldersgrupper i Rønne

Rasmus Engelhardt Lemvig, bestyrelsesmedlem, Rønne Skytteforening

– Når man vælger at sælge ejendommen til private og bagefter ikke kan stille op med en løsning på det problem, som det giver for lokalsporten på øen, så har man i mine øjne tænkt kroner og ører frem for kultur- og fritidsaktiviteter for alle aldersgrupper i Rønne.

– Det er bare ikke godt nok, siger han med henvisning til, at Østre Skole blev solgt for 6,75 millioner kroner eksklusive moms, men ingen af de penge er tilsyneladende afsat til at skaffe nye lokaler til foreningerne, der nu bliver smidt ud af skolen.

I kælderen på Østre Skole er der en 15 meters skydebane, som især er god at bruge til pistolskydning. Rønne Skytteforening håber, at der kan findes et andet sted, hvor man kan lave en lignende bane og foreslår selv kælderen på Knudsker Skole på Snorrebakken, men indtil videre har meldingen fra Ejendomsservice i Bornholms Regionskommune været, at der ikke findes nogen mulige erstatningslokaler. Foto: Jacob Jepsen

Vil gerne blive i Rønne

Rasmus Engelhardt Lemvig er ellers blevet glad, når han har hørt politikerne argumentere for, at børn og unge skulle blive mere aktive i foreningslivet, men lige nu synes han ikke, de lever op til de målsætninger.

– Det er så grotesk, at kommunen har en politik omkring sport og fritid, men man vil samtidig hverken betale eller støtte alle de foreninger, som efterhånden står uden egnede lokaler til deres idræt og sport.

– De snakker om stor fokus på børn og unge, som skal komme mere ud, men i samme takt lukker og slukker de for de mange foreninger i Rønne og rykker dem ud på øen, hvor unge mennesker ikke lige kan tage cyklen ud, siger han og fortæller, at skytteforeningen selv er blevet foreslået at flytte til Nylars eller Østerlars.

Rønne Skytteforening vil dog helst blive i Rønne, hvilket der er flere grunde til.

– Rønne er Bornholms hovedstad, og hvor tingene burde ske. Det er her, hvor der er flest skoler og unge mennesker, og de cykler sgu ikke lige til Nyvest eller Aakirkeby. Så dør det, siger han og peger på, at forældre også får fri sent fra arbejde og derfor ikke har tid til at køre børnene rundt på hele øen til fritidsaktiviteter.

– Derudover er der også flere, der tror, at skydning er skydning, og at vi ”bare” kan skyde i det nye anlæg i Nylars. Men sådan er sandheden altså ikke, siger Rasmus Engelhardt Lemvig, som oplyser, at skytteforeningen har undersøgt mulighederne for at rykke til andre foreninger på øen, men har fundet ud af, at der er meget store begrænsninger for, hvad man kan skyde på de andre skydebaner på Bornholm. Eksempelvis kan man ikke skyde DGI's grovpistol-program i hverken Nylars eller Åkirkeby.

– Så er vi helt oppe ved Østerlars Skytteforening, før det kan lade sig gøre, siger han.

Risikerer besøg på Bofa

Rønne Skytteforenings 80 medlemmer skal nu have fundet en løsning på, hvordan de kommer videre med arbejdet, og hvad de skal stille op med deres pistolafdeling, luftpistolafdeling og handicapskydning. Umiddelbart er der ingen lokaler, de kan bruge, men mens vejret er til det, vil de skyde udenfor.

– I første omgang rykker vi umiddelbart vores medlemmer til det udendørs anlæg, vi råder over i Robbedale. Men desværre er det 25 meter med snoretræk og 200 meter skydebane, som primært er bygget til riffelskydning, og det er slet ikke optimalt for pistolskydning af nogen art, siger Rasmus Engelhardt Lemvig, som heller ikke mener, at skovområdet egner sig særlig godt for klubbens medlemmer, som har et handicap.

Hos RIK Bordtennis, som har været i Østre Skoles kælder i over 50 år, afventer formand Flemming Bech et møde med regionskommunen, og han håber fortsat på, at der kan blive fundet en løsning, så de kan spille videre i et andet lokale. Hos Bornholms Stenklub, som har været i kælderen i 41 år, er forhåbningerne noget mindre, da de har brug for et særligt lokale, da de har store maskiner, som de bruger til at slibe sten og lave smykker med.

– Kommunen har sagt, de ikke har andre lokaler, så vi ved ikke, hvad vi skal gøre af os selv, siger formand Randi Christiansen, som fortæller, at konsekvensen kan blive, at foreningen må lukke.

Hvis det sker, vil stenklubben prøve at se, hvad der kan sælges af deres maskiner og materialer, og ellers må resten afleveres på Bofa.

– Sådan må det blive. Der er ikke andet at gøre, siger Randi Christiansen, som ville ønske, at foreningen kunne få lovning på, at der ville blive fundet et lokale til dem senere på året, for så ville man indtil da finde et sted at opmaganisere tingene.

Rønne Skytteforening har igennem årtier hørt til i kælderen på Østre Skole, men det er snart slut. Nu skal de flytte et nyt sted hen, men hvor det bliver, ved foreningen endnu ikke, da regionskommunen umiddelbart ikke har nogen andre lokaler til dem, fortæller bestyrelsesmedlem Rasmus Engelhardt Lemvig. Han oplyser desuden, at skytteforeningen har aftalt et møde med borgmester Jacob Trøst (K), hvor man vil fortælle om problemet med manglende lokale. Foto: Jacob Jepsen