Endnu et sympatisk initiativ: Granit Kidz får en storebror

Endnu et sympatisk initiativ: Granit Kidz får en storebror
Martin Byder har i nogle år trænet børn og unge med udviklingshandikap på holdet Granit Kidz. Nu vil han lave et voksenhold, der skal have navnet Granit Champz. Første træning er på torsdag. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 6. NOV 2021 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
6. NOV 2021 • 05:30

I næste uge starter Granit Champz, som er et nyt håndboldhold for voksne med udviklingshandikap. Holdet er lavet med inspiration fra Granit Kidz, som er et lignende tilbud for børn. Målet er da også det samme - nemlig at skabe et idrætsfællesskab for personer med udviklingshandikap.


Bortset fra boccia og svømning er der ikke mange idrætstilbud på Bornholm for voksne med udviklingshandikap. Det ændrer sig dog snart. I næste uge starter et nyt håndboldhold nemlig op i Aakirkebyhallerne, og det har fået navnet Granit Champz. Her kan voksne med udviklingshandikap komme i form ved at spille håndbold, men endnu vigtigere er det, at de forhåbentlig kan få nogle nye venner.

– I min bog er det fællesskabet, og at man har det pissesjovt sammen, der er det vigtigste ved at gå til en idrætsgren, og det kan vi i håndbold i den grad bidrage til, fortæller idemanden bag Granit Champz, Martin Byder, som også er formand for håndboldafdelingen i Aakirkeby IF.

Vi kommer til at vægte det sociale helt enormt på holdet. Vi skal skabe et fællesskab, hvor de kan mødes på lige vilkår

Martin Byder, træner, Granit Champz

– Til håndbold kan man danne nye relationer og få nye bekendtskaber, som man ellers ikke ville kunne have støvet op. Det synes jeg er en super væsentlig ting, så vi kommer til at vægte det sociale helt enormt på holdet. Vi skal skabe et fællesskab, hvor de kan mødes på lige vilkår, fortæller han.

Martin Byder arbejder selv til daglig som socialpædagog og derfor ved han, at det kniber med fritidstilbud for voksne med udviklingshandikap.

– Der findes ikke tilbud til dem, og derfor er det vigtigt, at vi får lavet det her hold, så de får mulighed for at dyrke noget i fritiden sammen med andre som dem selv, forklarer han.

Inspireret af Granit Kidz

Det er ikke første gang, at Martin Byder laver et håndboldhold for personer med udviklingshandikap. For et par år siden lavede han nemlig Granit Kidz, som er et hold for børn og unge med udviklingshandikap. Tilbuddet har siden sin start fået stor ros og anerkendelse for sit sociale arbejde.

– Det har været enormt givende rent socialt for børnene i Granit Kidz, at de har fået et fællesskab. De har fundet ud af, at de er et hold, og de kan glædes på hinandens vegne. Det synes jeg er vigtigt, og det rører mig helt vildt, at de kan skabe et fællesskab sammen, og at de kan skabe venskaber med hinanden, siger Martin Byder.

– Forældrene siger også, at det er helt enormt befriende og enormt rørende at se deres børn være til noget sammen i fritiden med andre på lige vilkår. De synes, det er unikt at opleve, at børnene har en fritidsaktivitet, hvor de mødes med andre og har noget sammen, siger han og fortæller, at håbet er, at Granit Champz kan opnå noget lignende.

Desuden håber Martin Byder, at Granit Champz kan være med til at sikre, at de unge fra Granit Kidz bliver ved med at spille håndbold og have et fællesskab, når de selv bliver for gamle til at spille på børneholdet.

– Vi vil gerne bygge en form for bro mellem de to hold, for hvorfor skulle vi bruge rigtig meget krudt på at lave Granit Kidz, hvis de skal stoppe igen, når de fylder 18 år?, spørger han retorisk.

Gratis pølser og sodavand

Første træning for Granit Champz er på torsdag i Aakirkebyhallerne mellem klokken 17.30 og 18.45, og efter håndboldtræningen vil der blive serveret gratis pølser og sodavand til spillerne.

– Mit drømmemål er, at vi bliver 20-25 på holdet, men jeg bliver også glad, hvis der står 10, siger Martin Byder, som kommer til at stå for holdet sammen med fire andre frivillige i form af Dorthe Marie Rolsted Jensen, Astrid Rolsted Jensen, Ole Kofoed og Mathilde Byder.

Alle er velkomne til træningen, så længe man har et udviklingshandikap. Alder betyder ikke så meget, men holdet er dog primært for personer, der er fyldt 18 år.

– Jeg er ligeglad, om de så er 16 år, eller om de er 99 år og går med rollator. Så alle er velkomne, for det tilbud mangler. Det eneste kriterie er, at du skal have et voksenudviklingshandikap, siger Martin Byder, som har tænkt sig at reklamere for tilbuddet på forskellige bosteder, så budskabet kan nå ud til de rette.