Benjamin har kæmpet i årevis for at blive god nok: Nu går stor drøm i opfyldelse

Benjamin har kæmpet i årevis for at blive god nok: Nu går stor drøm i opfyldelse
Fredag til søndag afvikles danmarksmesterskaberne i bordtennis, og her er bornholmske Benjamin Lillelund med for første gang. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 24. MAR 2023 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. MAR 2023 • 15:30

I weekenden skal Benjamin Lillelund dyste mod nogle af de bedste spillere i Danmark. Det bliver en stor oplevelse for den tidligere haslespiller, som er den første bornholmer i mange år, som stiller op i herresingle til senior-DM.

24-årige Benjamin Lillelund har været et stort talent i mange år og har blandt andet vundet fem bornholmsmesterskaber i træk fra 2017 til 2021.

I sommers valgte han at prioritere endnu mere af sin tid på bordtennnis og rykkede derfor op i 3. divisionstruppen hos Sisu, der er Danmarks største klub.

Nu er han blevet så god, at han er rykket op i 2. divisionstruppen og har vundet nok ratingpoint til, at han i denne weekend kan stille op i senior-DM i herresingle, som spilles i Gladsaxe Hallerne. Alene det at få lov til at spille med til danmarksmesterskaberne betyder rigtig meget for ham.

– Jeg har haft det som et mål i en del år efterhånden at være god nok til at kunne komme med til DM, så det er et hak ud for en af de målsætninger jeg har, siger han til Tidende, før turneringen skydes i gang fredag aften.

Benjamin Lillelund er nummer 59 ud af de 72 på ranglisten, som stiller op i herresingle. Han gør sig derfor ingen tanker om at kunne vinde guldet, men håber på i første omgang at klare sig gennem den indledende runde.

– Jeg spiller kun for sjov, og det bliver en sjov og svær udfordring, hvor jeg helt sikkert får noget god modstand, siger han.

Hvis det lykkes at komme videre fra indledende runde, håber han, at lodtrækningen giver ham mulighed for at møde nogle af de allerstørste danske stjerner som eksempelvis Jonathan Groth, Anders Lind eller Allan Bentsen. Det vil nemlig være en af de første gange som seniorspiller, at han skal spille mod de allerbedste.

– I første omgang vil jeg gerne have en sportslig fordel og møde så ringe en modstander som muligt, så jeg kan spille mig videre. Og så vil jeg da helt klart håbe på at møde en af de bedste spillere, for så bliver det også en oplevelse, og det vil være fedt. Men det kræver, at jeg kommer videre, konstaterer han.

Vil op i 1. division

I flere år har Benjamin Lillelund spillet i Jyllandsserien for Sisu, hvor han vandt stort set alle kampe, han spillede. Det har derfor hjulpet gevaldigt på hans udvikling at komme op i først 3. division og nu 2. division, hvor modstanden er markant større. Samtidig er han begyndt at træne fire-fem gange om ugen, hvor han tidligere udelukkende spillede kampe, og det har hjulpet rigtig meget på formen.

– Generelt er jeg gået sindssygt godt frem, og det er gået over alt forventning. Jeg har rykket mit niveau rigtig meget, så jeg har fået meget ud af at lægge mine timer i det. Det har været godt, at jeg er rykket op på 2. divisionsholdet, for det er derfor, at jeg gider træne så meget.

Det er dog ikke en Benjamin Lillelund i absolut topform, som stiller op til DM.

– Det går lidt svingende i øjeblikket. Nogle dage spiller jeg helt vildt godt, og andre dage kæmper jeg helt vildt med det, siger han ærligt og slår fast, at han skal ramme en af sine gode dage, hvis han skal levere noget til mesterskabet.

Hvis det ikke bliver til sportslig succes til DM, håber han på at få en ny chance til næste år. Han vil nemlig fortsætte med at bruge så mange timer på at træne og spille kampe i 2. division, som han gør nu.

Benjamins kæreste har endda givet ham en målsætning om, at han skal ramme 2400 i ratingtal, for så bliver han rangeret som elitespiller og kommer op og spiller i 1. division, som er den næsthøjeste række efter bordtennisligaen.

– Det er helt sikkert en målsætning, jeg har, men der er nogle ting, som skal forbedres. Men jeg er heldigvis godt klar over, at det skal forbedres, for det giver nogle forudsætninger for, at det kan lade sig gøre, siger han.

Medlem af eksklusivt selskab

Der er ikke mange andre bornholmere, som har stillet op til danmarksmesterskaberne i herresingle. Blandt andet har Benjamin Lillelunds mentor fra ungdomsårene i Hasle IF, Kenny Jensen, prøvet det i starten 1970'erne, da DM blev afviklet i Rønnehallen. At komme i det eksklusive selskab af bornholmske navne betyder noget for Benjamin Lillelund.

– Det er ikke noget, jeg har tænkt over, men det er da fedt at kunne blive et af de navne. Det vidner også om, at jeg er en af de bedre bornholmske spillere gennem tiden, siger han.

– Man kunne håbe på, at det skete lidt oftere (at en bornholmer stiller op i DM, red.). Men man skal have et vist niveau, som er svært at opnå, når man er bornholmsk bordtennisspiller. Man kan presse sig op til et vist niveau på Bornholm og ikke komme videre derfra. Det er, som det er, siger Benjamin Lillelund, som selv flyttede fra fødeøen for at uddanne sig til journalist. I dag bor han i Aarhus og arbejder som freelancejournalist for blandt andet Jyllands-Posten.

Benjamin Lillelund skal også spille med i mixeddoublerækken til senior-DM. Han stiller op med Malene Dyrby Hansen, som ligesom ham selv stiller op i singlerækkerne. Der er i alt 16 par med, og derfor er deres første kamp en ottendedelsfinale.

– Det bliver svært, men med den rigtige lodtrækning kan vi komme til kvartfinalen og semifinalen, siger han og forklarer, at den primære årsag til, at de stiller op sammen er for at være sikker på at få nogle flere kampe til senior-DM udover deres singlekampe.

 

 

Ratingtal

2100 ratingtal: Klasse 1 spiller (krav for at kunne stille op til senior-DM)

2400 ratingtal: Elitespiller

2700 ratingtal: landsholdsniveau

2900 ratingtal: Anders Lind og Jonathan Groth-niveau

 

 

 

Succes på kvindesiden

I nyere tid har Bornholm markeret sig flot til senior-DM, og det skyldes Nicoline Koefoed fra Hasle. I midten af 2010'erne vandt hun flere DM-medaljer i doublerækkerne sammen med spillere ovrefra.

2016: Bronze i damedouble (med Sophie Walløe)

2015: Sølv i damedouble (med Sophie Walløe)

2014: Sølv i mixed double (med Rasmus Klein-Døssing) og bronze i double med Sophie Walløe

2013: Bronze i double med Henrietta Nielsen