Uenighed i kommunalbestyrelsen om Folkemødets nye initiativ

Uenighed i kommunalbestyrelsen om Folkemødets nye initiativ
POLITIK | Søndag 2. juni 2024 • 05:30
POLITIK | Søndag 2. juni 2024 • 05:30

Opfordringen til at invitere demonstranter op på debatscenerne under årets folkemøde deler vandene blandt medlemmerne.

Inviter demonstranter op på scenen og lad dem deltage i debatten. Sådan lyder opfodringen fra Folkemødet, og den opfordring er der delte meninger om blandt kommunalbestyrelsesmedlemmerne.

Tidende har ringet rundt til alle medlemmer og bedt dem kommentere nedenstående udmelding fra Folkemødet.

”Hvis der opstår højlydte protester under et event, så start en dialog og overvej at invitere eventuelle demonstranter/aktivister op på scenen for at fremføre deres synspunkt. Enten ved at en talsperson indtræder i debatten, eller ved at demonstranterne får nogle minutters taletid.«

Her er svaret fra de kommunalbestyrelsesmedlemmer, det var muligt at få fat på..

Morten Riis (Ø)

Det må de selv stå på mål for. Jeg kan godt forstå intentionen i det, men jeg kan også godt forstå, hvis der er arrangører, der føler, at de bliver kuppet.

Jeg ved ikke, hvor mange debatter, der blev forstyrret sidste år, men jeg tror ikke, det var så mange.

Karen Lynn Jacobsen (S)

Jeg vil være meget ked af, hvis det forstyrrer arrangementer. Jeg har ikke noget imod protester, og det er til Folkemødet, at vi har ytringsfrihed. Men man kan demonstrere på mange måder. Hvis demonstrationen har en ødelæggende effekt og ikke er vendt mod, hvad debatten handler om, synes jeg, det er meget problematisk.

René Danielsson (DF)

Det virker som om, han (Folkemødets direktør, Peter Christiansen, red.) har fået det forkerte ben ud af sengen, eller også har han drukket noget kaffe, der har været noget i, han ikke kunne tåle. Det er en fuldstændig hjernedød idé.

Det her betyder, at alle mulige venstreorienterede aktivister og klimademonstranter bare kan løbe op på scenen og ødelægge debatterne. Har man den holdning som direktør, synes jeg, man skal overveje, om man er det rigtige sted. Det her er i min verden det stikmodsatte af, hvad Folkemødet handler om.

Linda Kofoed Persson (K)

Hvis de ikke er inviteret, men møder op alligevel, vil jeg hellere invitere dem ind i debatten end bare høre dem råbe. Jeg havde en debat sidste år på min stand om lokale fødevarer på 45 minutter. I 35 minutter stod der demonstranter ude foran og råbte i megafoner. Det var ren sabotage.

Vi spurgte, om de ville være med, men det havde de ingen interesse i. Jeg vil gerne invitere en talsperson fra en demonstration med ind, hvis de accepterer debatformen, i stedet for at de bare saboterer debatten.

Helle Munk Ravnborg (EL)

Jeg kan se, at nogle arrangementer er blevet ødelagt på det seneste, men at Lars Løkke har haft godt held med at gå i dialog med demonstranter, så det kan måske være en god måde at løse det på.

Jeg hører det som et mulighedskatalog fra Folkemødet, der bliver ridset op. Så kan folk jo agere, som man vil. Man kan også stoppe arrangementet; det kan også være en anden mulighed, hvis man ikke kan overdøve protester.

Mark Palmquist (K)

Vi har ytringsfrihed i Danmark. Alle har ret til og bør have mulighed til at dele sine holdninger og meninger. Men under forudsætning af, at det foregår i en god og sober tone, og at forholdene er i orden.

Hvis der er tid til det, eller mulighed for det, kan jeg ikke se noget problem i, at alle kommer til orde. Så længe det foregår under ordnede forhold, og tonen bliver holdt i en god stil, synes jeg, det er i orden.

Sabine Nicoline Lyngberg (DF)

Nu havde vi en meget, meget uheldig episode på DFs stand sidste år, hvor der kom en hel flok, der kastede med ting, og politiet var nødt til at blive tilkaldt. Så det har jeg det lidt svært med, at bare fordi, man kommer og råber højt, skal man have taletid.

Jeg går i bund og grund ind for ytringsfrihed, men hvis det handler om at bare at råbe højt for at komme til orde, synes jeg ikke, det er nogen god i dé.

Søren Schow (Løsgænger)

Det lyder en lille smule alternativt. Jeg synes, dem der har lyst til at være aktivister og chrashe debatterne, de finder deres egen fest i stedet.

Jeg vil ikke opfordre til det.

Claus Larsen Jensen (S)

Jeg synes, det er uklogt. Man legimiterer og inviterer til aktivisme på Folkemødet. Det ændrer også formen. Normalt er det demokratiske debatter. Nu kan man bare erobre forsamlingen.

De inviterer til alle, der har én eller anden sag, de gerne vil demonstrere for, og som der ikke er en debat om i forvejen. De får nu en platform til at rykke frem i køen. Det er lidt i strid med den måde, som Folkemødet skal fungere på. Hvis man vil diskutere spørgsmålet om palæstinenserne, så lav et arrangement om det.

Zille Thilde Vangsaa (DF)

Mit bud er, at det kommer sig af de demonstranter sidste år, der ødelagde en debat. Jeg tænker, det er det, som de vil komme i forkøbet. Uden at lyde for pædagogisk og lalleglad, så håber jeg på, at man kan have en demokratisk samtale og debat, uden at der skal være demonstranter, der ødelægger det for andre.

Hvis man er en ildsjæl omkring et emne, man gerne vil have frem i lyset, så skal man melde sig til en debat i stedet og tage del i den. Eller fange nogle af os politikere, der fiser rundt deroppe, og tage en stille og rolige samtale.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT