S ønsker flere borgmesteremner – men en oplagt kandidat melder fra

S ønsker flere borgmesteremner – men en oplagt kandidat melder fra
En tidligere borgmester – og en, der ikke vil være borgmester. Thomas Thors og Kasper Flygare under den kommunale valgkamp i oktober sidste år. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. APR 2022 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. APR 2022 • 19:00

Socialdemokratiet lægger op til en længere proces, før partiet vælger sin næste borgmesterkandidat i foråret 2024. Håbet er at stå tilbage med to eller tre, som medlemmerne kan vælge imellem. Næstformand Kasper Flygare melder samtidig ud, at det ikke bliver ham.

 

"Hæderkronet parti med mange bornholmske borgmestre bag sig i historien søger borgmesterkandidat. Vil du være den næste i rækken?".

Sådan er det lige før, at Socialdemokratiet allerede nu kan melde ud – næsten fire år før det næste kommunalvalg i november 2025.

Partiets mål er, at flere mulige borgmesterkandidater træder frem i god tid, og at partiets bornholmske medlemmer vil have flere at vælge imellem, når sagen skal afgøres ved generalforsamlingen halvandet år før valget.

Det siger Kasper Flygare, der ved Socialdemokratiets generalforsamling mandag blev genvalgt som den ene af partiets to lokale næstformænd. Kasper Flygare siger samtidig, at han ikke selv vil være borgmesterkandidat.

– Vi vil gerne have flere kandidater, der gerne vil være den næste borgmesterkandidat. Og gerne hurtigt. Vi vil gerne have tre eller fire, der gerne vil. Vi håber, at der vil være et felt at vælge imellem, siger han.

Indtil da må adskillige emner gerne markere sig for at gøre deres navne mere kendt.

– Vores medlemmer kender ikke nødvendigvis alle kandidaterne, og hvis vi skal have kørt et felt i stilling, som ikke alle i partiet eller på Bornholm kender, er vi nødt til at give dem noget tid, siger Kasper Flygare.

Meld ikke ud for tidligt

Det nyvalgte medlem af kommunalbestyrelsen Karen Lynn Jacobsen (S) har allerede gået offentligt ud med, at hun gerne vil være borgmester. Kasper Flygare tror dog, at kandidater også kan komme for tidligt frem med en drøm om at blive borgmester.

– Man må gerne lægge billet ind, men det bliver en lang valgkamp, hvis man aspirerer åbent til det. Jeg ville egentlig hellere have, at folk vil fokusere på at gøre deres navn kendt, siger han.

– Det er meget sejt at gå ud og sige, at man gerne vil være borgmester. Man skal bare være klar over, hvad det kræver at være borgmesterkandidat i næsten fire år. Det bliver ikke så let, hvis man for eksempel gør noget, der ikke er så borgmesteregnet, siger Kasper Flygare.

Selv er Kasper Flygare afklaret omkring, at han ikke vil være borgmesterkandidat.

– Jeg vil rigtig gerne være med til at gøre en god borgmester bedre. Men jeg vil ikke selv være borgmester. Man skal ikke være borgmesterkandidat i næsten fire år, hvis man ikke mener, at man er særlig diplomatisk og ikke umiddelbart har lyst til at være i søgelyset hele tiden, siger han.

– Jeg kan godt lide at inspirere og tale, og også i kraft af mit hidtidige arbejde har jeg da nogle kvaliteter, som man godt kan bruge som borgmester. Jeg har bare også nogle udfordringer. Der er også den udfordring, at jeg er flyttet herover for at nyde livet med min kone og mine børn. Og det gør man ikke nødvendigvis som borgmester.

Lussing fører til nytænkning

Socialdemokratiet har reageret på valgnederlaget ved at nedsætte otte nye grupper, der skal udvikle ny socialdemokratisk politik på Bornholm. Grupperne er åbne for alle, også for ikke-medlemmer af Socialdemokratiet.

Kasper Flygare står selv i spidsen for det forum, der har at gøre med unge og skal skabe ny politik for og om de unge på Bornholm. Og efter planen også med dem.

– Vi skal udvikle ny politik og også prøve at få flere af de unge selv med til det. Vi skal engagere de unge, så de kan se, at det nytter, og de skal da også med til partiets kongres. Vi skal sørge for, at de unge på øen får en lidt større stemme, siger han.

– Vi har nok fået den kajeryster, der gør, at alle er mere parat til at gå i nogle nye retninger. Og det har vi haft brug for, siger Kasper Flygare.