Med 'en pistol for panden' gik udvalg med til at lempe asbestregler

Et flertal i Økonomi- og Klimaudvalget vil øge grænsen for aflevering af asbest fra 50 til 1000 kg om dagen. Derudover skal det også være muligt at aflevere det sundhedsfarlige materiale i Nexø i stedet for kun i Rønne. Ikke alle udvalgsmedlemmer er dog tilfredse med løsningen.
Til nytår træder nye regler for asbestarbejde i kraft, som kommer til at gøre det markant dyrere at få udskiftet eksempelvis asbesttag. Derfor er der en del borgere, som gerne vil nå at udskifte taget inden da.
I øjeblikket er det dog sådan, at man maksimalt må aflevere 50 kg asbest om dagen på Rønne genbrugsplads, og hvis en borger vil af med mere, skal det direkte til deponi med en kranbil eller lignende, hvilket borgeren selv skal betale for. Dette har presset en del borgere, og derfor vil Økonomi- og Planudvalget nu ændre på reglerne for at gøre det nemmere og billigere for borgere at aflevere deres asbestaffald inden 1. januar.
Et flertal i udvalget har besluttet at sende et forslag videre til godkendelse i kommunalbestyrelsen, som gør det muligt for borgere at aflevere op til 1000 kg asbest om dagen, og det kan man gøre på genbrugspladserne i Rønne og Nexø på tirsdage og torsdage mellem klokken 13 og 14. Ordningen vil gælde for både private og erhvervskunder.
Ikke alle udvalgsmedlemmer er dog tilfredse med løsningen. Linda Kofoed Persson (K) vil kæmpe for, at kommunalbestyrelsen vedtager en helt anden løsning, når der er møde den 10. oktober.
– Jeg synes stadigvæk, at man gør det for snævert, siger hun og foreslår i stedet, at borgerne skal have lov til at ringe til Bofa og lave en aftale om, hvornår de kan komme og aflevere asbestaffaldet, og at man skal have lov til at aflevere så meget, man vil.
– Jeg synes, at det er frustrerende, at der ikke er nogen, der synes, at vi skal sørge for, at de her eternitplader bliver kørt i et depot, fremfor at de står rundt på forskellige lodsejeres grunde. Jeg kæmper for, at vi skal have flest mulige eternitplader kørt i et depot, så de ikke ender alle mulige andre steder, hvor de ikke hører hjemme, siger hun.
Persson frygter miljøkatastrofe
Når borgere får mulighed for gratis at aflevere 1000 kg asbest om dagen i stedet for 50 kg, så betyder det, at der kommer til at være en regning, som skal betales af andre. Og det bliver resten af borgerne. Derfor er planen da også at hæve årstaksten for håndtering af affald for hver enkelt husstand i kommunen.
Hvor meget taksten bliver hævet med, ved man ikke pt. Det kommer an på, hvor store mængder der bliver afleveret inden den 1. januar. Men hvis der bliver afleveret lige så meget resten af året, som der blev på samme tidspunkt sidste år, så vil det medføre en taksthævelse på 50 kroner om året pr. husstand.
Hvis Linda Kofoed Persson får held med at lempe reglerne yderligere, så man kan aflevere endnu flere kg gratis, så bliver regningen kun større. Men det er bedre end alternativet, mener hun.
– Det kommer også til at koste os noget på sigt (hvis man ikke lemper reglerne, red.), for vi risikerer jo, at eternitpladerne kommer til at ende i en af vores granitbrudssøer eller ude i en skov. Vil vi hellere have, at det bliver en miljøkatastrofe, som vi alle sammen kommer til at betale på en anden måde? siger hun.
Har du så allerede samlet et flertal for dit ændringsforslag?
– Nej, jeg kan jo godt høre, at det kommer til at falde. Når de ikke engang i økonomiudvalget vælger at lytte til det, så ved jeg jo godt, hvad klokken er slået.
Danielsson: Uanstændigt
René Danielsson fra Dansk Folkeparti er heller ikke tilfreds med den løsning, som udvalget nu sender til godkendelse i kommunalbestyrelsen. Men modsat Linda Kofoed Persson endte han med at stemme ja til det alligevel. Det gjorde han af nød mere end af lyst, fortæller han.
– Det her handler om at skadesminimere, og det her forslag er bedre end det alternativ, jeg blev stillet i udsigt for tre uger siden, siger han med henvisning til, at hvis han stemte nej, så ville man være efterladt med de oprindelige regler, hvor borgere maksimalt må aflevere 50 kg asbest om dagen.
Han havde gerne set, at Bofa havde givet politikerne flere løsningsforslag. Især havde han gerne set, hvad det ville have kostet Bofa i udgifter at lade borgere aflevere asbest tre, fire eller fem dage om ugen. Men den eneste løsning politikerne er blevet præsenteret for er tirsdag og torsdag mellem kl. 13 og 14. Det synes han ikke er fair.
– Jeg kan jo ikke lade være med at sidde med en følelse af, at det er groft sagt med en pistol for panden, at du enten siger ja eller nej. Og hvis du siger nej, så bliver det den ordning, der var på tegnebrættet for tre uger siden. Og hvis du siger ja, så kan du skadesminimere en smule, siger han.
– Nu er det anden dagsorden i træk, vi får et take it or leave it-forslag. Og det er, undskyld mig, i min verden uanstændigt over for de politikere, der skal træffe beslutningen, det er uanstændigt over for de borgere, der skal leve med den beslutning, vi træffer, og det skaber bare et billede af, at du som politiker ikke har nogen handlemulighed, fordi vi er jo afhængige af de dagsordner og de produkter, vi får.
Han ser det ikke som en mulighed at bede Bofa om at regne på nye løsningsforslag, da vi med hastige skridt nærmer os 1. januar, hvor de nye asbestregler fra staten træder i kraft.
– Jeg kan ikke leve med, at der ikke kommer en løsning nu. Kunne den have været bedre? 110 procent, det kunne den i hvert fald, erkender han.
Han mener heller ikke, det er en god løsning at følge Linda Kofoed Perssons forslag om at vedtage en helt anden løsning, end den Bofa er kommet med, da han ikke ved, hvad det vil koste at føre det ud i livet.
– Det er rigtig svært at sidde og skulle til at lave en løsning som lægmand og politiker, når ikke du kender en eventuel konsekvens (af den beslutning, du træffer, red.), siger han.
Til Tidende fortæller Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen, at han har følgende kommentar: "Spørgsmålet om sammensætning af dagsorden på udvalgsmøder er et rent politisk spørgsmål, jeg som embedsmand ikke har nogen holdning til."
Den nye midlertidige løsning
a) Der kan maksimalt afleveres én BigBag dagligt i frimængde (typisk mellem 500-1000 kg)
b) Borger skal selv anskaffe BigBag’en (sælges i byggemarkeder)
c) Bag’en skal være ny og mærket asbest
d) BigBag’en skal afleveres i lukket tilstand
e) Der er kun åbent for modtagelse af BigBags på genbrugspladserne i Rønne og Nexø. BigBags kan kun modtages tirsdag og torsdag mellem kl. 13 og 14.
f) BOFA assisterer med kranaflæsning og håndtering af den lukkede BigBag
g) Ordningen gælder både for private og erhvervskunder
Flertallet i udvalget
Den nye midlertidige løsning fik opbakning af René Danielsson (DF) og af løsgængerne Søren Schow og Jonna Nielsen. Enhedslistens Morten Riis og Helle Munk Ravnborg stemte nej, da de ønsker at løsningen med maksimalt 50 kg om dagen skal fastholdes. Linda Kofoed Persson (K) stemte nej til punkt a og e. Jacob Trøst (K) var ikke med til mødet, da han er sygemeldt.
MEST LÆSTE


En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration