Loft på støtte til energiøen: I aften lander kæmpe aftale

Loft på støtte til energiøen: I aften lander kæmpe aftale
Arkivfoto
NYHED | 30. MAJ 2023 • 16:01
NYHED
30. MAJ 2023 • 16:01

I aften forhandles en ny stor aftale om havvind færdig, hvor et loft på statsstøtten til Energiø Bornholm er på bordet. Forslaget til et støtteloft viser, at energiøen ikke kan regne med statsstøtte til selve havvinden.

Tirsdag aften bliver en ny kæmpe aftale, der kan have stor betydning for Energiø Bornholm, forhandlet færdig i Folketinget.

Aftalen omfatter seks nye havvindmølleparker med en samlet kapacitet på mindst seks gigawatt samt yderligere mindst tre gigawatt i forbindelse med energiøen på Bornholm. Tilsammen vil møllerne, der koster i omegnen af 100 milliarder kroner at opføre, firedoble produktionen af grøn strøm på havet.

Aftalen har ladet vente på sig, og ifølge mediet Ingeniøren forhandler regeringen aktuelt om at lægge et loft på statsstøtten til Energiø Bornholm på 17,6 mia. kroner trods et estimeret behov på 31,5 mia. kroner.

Et forslag til et støtteloft, som Ingeniøren er kommet i besiddelse af, viser, at Energiø Bornholm kun kan regne med statsstøtte til at etablere en kabelforbindelse til Tyskland og Sjælland og altså ikke til selve havvindmølleparkerne.

Ingeniøren skriver, at det fremgår, at der skal gives 9,6 mia. kroner for investeringer og drift af kabel til Sjælland, 7,3 mia. kroner til investering og drift af HVDC-konverter på Bornholm og 0,7 mia. kroner til en bæredygtighedspakke, der går til at sikre en række minimumskrav, tærskler, til materialer og beskyttelse af miljøet.

Det er samlet set godt 14 milliarder kroner under det beløb, som det tidligere fra Finansministeriet er blevet anslået, at der er behov for i statstilskud til Energiø Bornholm. Forslaget kan dermed i praksis betyde, at virksomhederne, der vil byde ind på havvinden for Energiø Bornholm, ikke får en krone i statsstøtte.

– I princippet lægges der ikke op til at give noget støtte til selve havvinden ved Energiø Bornholm. For de 17,6 mia. kroner går nærmest alene til udlandsforbindelsen. Så de facto ser det ud til, at der ikke går noget direkte støtte til havvind, siger Carsten Chachah, der er seniorchefkonsulent ved VE-producenternes brancheorganisation Green Power Denmark, til Ingeniøren.

Tirsdag skriver Politiken, at politikerne er klar til at droppe Energiø Bornholm, hvis det mislykkes af få støtten ned på de 17,6 milliarder kroner, også selv om staten allerede har investeret over en milliard kroner i forberedelserne. Den udlægning kan Socialdemokratiets energiordfører Lea Wermelin (S) dog ikke genkende. 

– Politiken må have talt med nogen, der ikke er så begejstrede for Energiø Bornholm. Vi er tværtimod ved at blive færdige med en rigtig god aftale, hvor Energiø Bornholm får støtte til infrastrukturen. Ingen er i gang med at aflyse Energiø Bornholm, siger Lea Wermelin til Tidende tirsdag eftermiddag. 

Partierne mødes til de afsluttende forhandlinger klokken 18.30 i aften, hvor en endelig politisk aftale forventes af falde på plads.