Kun EL, V og Jonna siger nej: Fire skal arbejde på fuld tid med energiø

Kun EL, V og Jonna siger nej: Fire skal arbejde på fuld tid med energiø
Som energiøens landanlæg ved Sose kan komme til at se ud. Illustration: Arkitema
DELUXE | ABONNENT | 23. MAR 2023 • 19:05
Jakob Marschner
Journalist
DELUXE | ABONNENT
23. MAR 2023 • 19:05

Enhedslisten, Venstre og løsgængeren Jonna Nielsen stillede sig torsdag aften formelt udenfor den enighed, som kommunalbestyrelsens fem øvrige partier er nået frem til omkring den kommende energiø.

Derimod holdt Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne sammen om at lægge 13 af kommunalbestyrelsens 23 mandater bag, at kommunen nu får et decideret sekretariat på fire personer, der udelukkende skal arbejde med energiøen.

De tre nye medarbejdere er allerede ansat, men på tidsbegrænsede kontrakter, der stod til at løbe ud i juni, men nu bliver forlænget. Om kommunen skal fastansætte dem alle med det samme eller afvente efterårets forhandlinger om næste års meget problematiske kommunebudget førte torsdag til en del debat i byrådssalen i Rønne.

Alle kommunalbestyrelsens partier stemte for at spille den mere langsigtede finansiering af kommunens sekretariat for energiøen ind i forhandlingerne om det næste kommunebudget.

Men ikke alle kunne godkende at starte med det samme og lade kommunekassen betale de tre nye medarbejderes første år i sekretariatet for energiøen – på nær en million kroner, der var udset til arbejdet med kommunens klimaplan.

–  I lyset af at økonomiudvalget netop har bestilt et sparekatalog på 119 millioner kroner synes jeg, at vi skal se det her i lyset af, hvad vi i øvrigt bruger penge på i kommunen, sagde gruppeformand Morten Riis (EL).

Kirstine van Sabben (BL) åbnede derimod for, at fire kommunale medarbejdere til udelukkende at arbejde med energiøen måske kun er tilstrækkeligt til en start.

– Det kan også godt være, at det bliver de tre, som man starter med. Vi vil godt være med til at sørge for at tiltrække noget mere til Bornholm, og at Bornholm får mere ud af at være energiø Kirstine van Sabben, sagde hun.

Jonna Nielsen (løsgænger) fandt modsat, at fire medarbejdere vil være mange at lægge ud med.

– Kan vi ikke starte med én medarbejder? Når vi så kommer til budgetforhandlingerne, ved vi måske mere præcist, hvor mange der er brug for, sagde hun.

Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Kristendemokraterne var uden forbehold.

– Jeg er blevet helt overbevist om, at det er helt afgørende, at vi gør en særlig indsats i forhold til energiøen, sagde borgmester Jacob Trøst (K).

– Det er sindssygt vigtigt, at vi på Bornholm er aktive deltagere og ikke bare tilskuere til energiøen. Men at vi udnytter de maksimale muligheder, der kommer omkring økonomi, job, uddannelser og boliger, sagde gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S).

– Vi har været rundt en række steder og se store anlæg til grøn omstilling: Esbjerg, Skive, Aabenraa og Fredericia. Konklusionen fra de steder er, at man undervurderer de opgaver, der følger med det her. Det kræver et mandskab, der løfter den opgave, fortsatte han.

– Vi skal gøre en særlig indsats. Vi kan ikke kun bruge det, som staten giver os. Det her er et af de store, vigtige punkter. Hvad vi så har råd til i budgettet, må vi se på bagefter, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

Kommunens sekretariat for energiøen kommer, efter at kommunaldirektør Sine Sunesen i dagsordenen til torsdagens møde havde slået decideret alarm om, at dagens ene energiø-medarbejder er på en umulig opgave med at løfte et stykke arbejde, der strækker sig over næsten alle kommunens virkefelter. Og at arbejdsmængden nu har nået et omfang, hvor kommunens øverste embedsmand ikke længere kan garantere, at alle Bornholms interesser faktisk bliver varetaget.

"Opgaverne er mange, og det er komplekse dagsordener som skal analyseres, drives og formidles løbende, for at Bornholms interesse bliver varetaget. Der er med nuværende organisering flere af dagsordenerne, som må nedprioriteres på grund af manglende ressourcer", skrev Sine Sunesen i mødets optakt.

"Konsekvensen er, at Bornholms interesser ikke med sikkerhed bliver inddraget i beslutningerne, hvilket i bedste fald er uhensigtsmæssigt, og i værste fald kontraproduktivt i forhold til at realisere de politiske ambitioner for øen. Der bør derfor investeres i en ny og bæredygtig organisering", fortsatte hun..

"Energiø Bornholm bliver ét af Danmarks mest afgørende infrastrukturprojekter og kommer til at indebære produktion af grøn energi i en hidtil uset skala".

"Med Energiø Bornholm – samt Ørsted og CIP’s planer om yderligere to store havvindmølleparker – står Bornholm over for historisk store investeringer, der giver mulighed for ny energiproduktion, nye jobs og nye investeringer. For at Bornholm kan gribe de unikke og grønne udviklingsmuligheder, er der behov for politisk lederskab på området og en ny organisering omkring arbejdet med Energiø Bornholm", skrev kommunaldirektøren desuden.

"Arbejdet med Energiø Bornholm skal blandt andet være med til sikre Bornholms sociale og økonomiske bæredygtighed, og at Bornholm lykkes med at tiltrække virksomheder, arbejdskraft og nye borgere."