Nyt affaldsselskab får næsten samme krav som HCS fik

Nyt affaldsselskab får næsten samme krav som HCS fik
Nu står det klart, hvordan det næste firma til at hente affald på Bornholm skal findes.
NYHED | ABONNENT | 23. MAR 2023 • 19:11
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. MAR 2023 • 19:11

Det nye udbud af kontrakten på at samle det bornholmske affald ind kommer til at minde en del om det udbud, som HCS vandt, før kommunen valgte at rive kontrakten i stykker.

Det nye udbud kommer også til at minde så meget om det første, at Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten ikke kan være med til at lægge stemmer til centrale dele af det.

Kommunalbestyrelsens fem andre partier står derimod bag det sæt af krav og spilleregler, om firmaerne i det næste udbud skal leve op til for at få kontrakten. Den kommende aftale kommer til at vare i otte år fra 1. januar 2025.

Som i det første udbud kommer bornholmerne til at have tre beholdere til affald. Skraldet skal sorteres i 12 typer. Kan man ikke have tre beholdere stående ved sit hjem, skal man aflevere sit affald på centrale opsamlingssteder, de såkaldte miljØer. Sommerhusområderne får også miljØer.

Hvis mere end et firma byder på kontrakten, vil firmaernes pris for at udføre opgaven vægte 50 procent, når kommunen skal vælge mellem firmaerne. Hvordan firmaerne i praksis vil udføre opgaven (den såkaldt affaldsfaglige løsning) vil vægte 20 procent. Det samme vil klima og miljø, mens firmaernes plan for uddannelse og arbejdsmiljø vil vægte de sidste 10 procent. I praksis kommer der et pointsystem i brug.

Men at lade prisen vægte 50 procent er for meget, mente Dansk Folkeparti torsdag aften i kommunalbestyrelsen. DF frygter, at det store hensyn til at holde kommunens pris nede vil give Bornholm en affaldsløsning af for dårlig kvalitet.

DF er desuden imod at tage puljen til innovation ud af udbuddet. I det førte udbud var det penge sat af til, at den kommende affaldsindsamler undervjes kan forbedre sin løsning, for eksempel med ny teknologi, der dukker op undervejs i de otte år, som kontrakten kommer til at løbe.

DF er endelig imod at lade det vægte positivt, hvis et firma tilbyder at bruge elbiler til at samle affaldet ind med – og at lade den laveste udledning af NoX veje positivt både efter kriteriet og klima og miljø og kriteriet om arbejdsmiljø.

Debatten i kommunalbestyrelsen kom meget til at dreje sig om, hvordan ikke mindst de ældre på Bornholm vil opleve det, når den nye affaldsordning er startet.

Helle Munk Ravnborg (EL) talte for, at det (pleje-)personale, som hjælper ældre bornholmere med at få varer ind i huset, også hjælper med at få affaldet ud.

Det kaldte René Danielsson (DF) dog "en gratis omgang" at sige, og heller ikke Venstre havde synderlig fidus til at pålægge hjemmeplejerne en stor opgave ekstra med affaldet.

– Vi har også at gøre med en medarbejdergruppe, der har relativt mange sygedage, sagde gruppeformand Søren Schow (V).