Kommunens hjemmeside er forældet og skal skiftes ud

NYHED | ABONNENT | 21. MAJ 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. MAJ 2024 • 19:00

De ældste dele af brk.dk er 14 år gamle. De yngste dele kom til for 12 år siden. Derfor kan kommunens hjemmeside langt fra alt det, som andre kommuners hjemmesider kan.

Når du går ind på kommunens hjemmeside, færdes du faktisk på en antikvitet. For 14 år er meget lang tid i it-verdenen. Og de ældste dele af brk.dk er helt tilbage fra 2010.

Nu går den snart ikke længere. Kommunens it-teknikere har længe holdt brk.dk gående på krykker. Alligevel skyldes det et pres udefra, når hjemmesiden bliver skiftet ud og moderniseret om to år.

I 2026 stopper it-giganten Microsoft med at understøtte den styringsportal, som brk.dk kører på. Og så kan kommunens hjemmeside gå endeligt på pension i sin nuværende form.

– Det er en gammel platform, der udløber, og vi er nødsaget til at skifte den ud. Det giver os samtidig mulighed for at få en opdatering og oprydning på vores eksisterende hjemmeside. Det tror jeg i den sidste ende giver en bedre oplevelse for vores borgere, der benytter hjemmesiden, siger borgmester Jacob Trøst (K).

Den nye udgave af brk.dk vil give en lang række nye muligheder. Både for at søge information frem og for at gå i dialog med hjemmesiden over en chatrobot. Hjemmesidens design vil også blive forbedret.

Alle de muligheder findes allerede i dag. Andre kommuner bruger dem allerede. Men på Bornholm har kommunens it-folk i de seneste år vurderet, at det vil koste både for megen tid og for mange penge at bygge de muligheder ind i brk.dk.

"Platformen er forældet. (...) Derfor er udvikling og implementering af nye løsninger blevet holdt på et minimum", får økonomiudvalget at vide før onsdagens møde.

Med Jacob Trøst for bordenden bliver økonomiudvalget nu sat ind i sagen af den grund, at det næste år vil blive nødvendigt at sætte 125.000 kroner af til en ny hjemmeside – og 250.000 kroner ekstra om året til at drive hjemmesiden.

– Ja, det er ekstra penge i et udfordret budget, men det er en skal-opgave og jeg vil også mene, at vi i takt med, at vores samfund bliver mere og mere digitaliseret, kan forvente, at en kommune har en opdateret og brugervenlig hjemmeside, siger Jacob Trøst.

Én side i stedet for mange

At det haster med en ny udgave af brk.dk, kan man også se af, at kommunen faktisk har svært ved at overholde loven, som hjemmesiden ser ud netop nu.

De seneste seks år har kommunen skullet leve op til loven om webtilgængelighed. Den er sat i verden for at sørge for, at alle offentlige institutioner gør det muligt for alle at bruge institutionens hjemmeside. Også brugere med nedsat funktionsevne eller handicap.

"Overholdelse af krav til webtilgængelighed er både svært og ressourcekrævende på kommunens nuværende hjemmesideløsninger", får økonomiudvalget nu også at vide.

Planen for den nye hjemmeside om to år handler også om, at den nye side skal samle flest mulige af de informationer, som regionskommunen i dag har liggende mange forskellige steder på nettet.

Faktisk driver kommunen i dag over 15 forskellige hjemmesider. Siderne for Energiø Bornholm, Jobmesse Bornholm og De Små Børns Bornholm er kun tre eksempler fra kommunens samling af hjemmesider, der i dag er selvstændige sider.

At samle alle de sider på det kommende nye brk.dk skal efter planen gerne føre til både mere synlighed, bedre datasikkerhed og mere af den webtilgængelighed, som loven kræver. På lidt længere sigt regner kommunens it-folk desuden med, at det kan spare penge at samle al kommunens info på én og samme platform.

At nå frem til det mål vil betyde, at alle dele af kommunen vil ligge i it-flytterod næste år. Arbejdet med den nye hjemmeside vil gå på tværs af alle dele af kommunen. Derfor kan der også gemme sig en økonomisk bombe i projektet.

"Særligt i 2025 vil udvikling og implementering af en ny hjemmeside betyde et betydeligt ressourcetræk i fagcentrene til at gentænke og gennemskrive indhold. Personaleudgifter til opgaven er ikke indeholdt i budgettet", bliver økonomiudvalget nu varslet om på forhånd.