Her skal der også spares – og konsekvenserne af det

Her skal der også spares – og konsekvenserne af det
Værestedet Blæksprutten for meget udsatte bornholmere lukker. Dermed sparer kommunen 1,7 millioner kroner. Arkivfoto
POLITIK | Torsdag 7. september 2023 • 19:00
Af:
Jakob MarschnerJakob Marschner
POLITIK | Torsdag 7. september 2023 • 19:00

Anden og sidste del af regningen for budgetforliget går i vidt forskellige retninger: Socialt udsatte, borgerforeningerne, erhvervsprojekter, truede planter og dyr samt idrætshallerne er kun eksempler fra en liste, der ikke er komplet. At de mange elbusser først blev savet fra forhindrer konsekvenserne i at blive endnu større.

Social, psykiatri og handicap:

Beboere i botilbud

2,6 million kroner

146 bornholmere bor på de seks botilbud under Center for Psykiatri og Handicap. De vil opleve at få færre støttetimer og mindre kontakt til personalet. Anslået vil seks medarbejdere miste deres job, men ingen af botilbuddene har fuldtidsansatte, og flere ansigter end seks vil derfor forsvinde. Sparekataloget talte om "en markant forringelse af det nuværende serviceniveau" og "store negative konsekvenser for muligheden for at tilbyde den nødvendige og specialiserede indsats".

Mindre rengøring på botilbud

500.000 kroner

Beboerne på de seks botilbud vil få den samme mængde hjælp til rengøring som alle andre på Bornholm, der får hjælp til rengøring. Beboernes lejligheder vil blive mere beskidte end i dag.

Værestedet Blæksprutten lukker

1,17 million kroner

Blæksprutten er for meget udsatte bornholmere, der ikke ønsker at bruge kommunens tilbud. Psykiske lidelser og misbrug er udbredt blandt de mindst 250 brugere og pårørende, der bruger tilbuddet på årsplan. Blæksprutten har hjulpet brugerne med kontakt til for eksempel familie, hospital, psykiatri og sagsbehandler. Medarbejderne mister deres job.

Gratis kørsel til fysioterapi

1,4 million kroner

Nogle bornholmere med varigt nedsat funktionsevne går gratis til fysioterapeut, og hidtil har de også haft gratis kørsel. Men det er kommunen ikke forpligtet til at tilbyde, og nu forsvinder den gratis kørsel så.

Støtte til Kvindekrisecentret stopper

225.000 kroner (450.000 kroner fra 2025)

Kvindekrisecenter Bornholm afgjorde ved en ekstraordinær generalforsamling i januar, at det ønsker at blive en selvejende institution. Dermed bortfalder kommunens tilskud til centret.

Plantagen lukker

407.000 kroner

Plantagen udenfor Svaneke har i de seneste år hjulpet socialt udsatte bornholmere med at få det første fodfæste til at komme ind på arbejdsmarkedet. Siden foråret har det stået klart, at det arbejde står til at fortsætte på Melstedgaard, hvor et nyt projekt kan være på vej. Plantagens brugere vil i så fald flytte med til Gaarden – men jokeren er, at Melstedgaard-projektet endnu ikke har sin finansiering fra fonde på plads. Siger fondene nej, vil der være en ny situation.

Tværgående sundhedsteam

500.000 kroner

Den sparede halve million er en såkaldt rammebesparelse, hvor det tværgående sundhedsteam selv skal finde ud af, hvordan pengene skal spares. Det er derfor uvist, men teamet var på sparekataloget med tre separate forslag, der ville ramme henholdsvis sundheds- og ernæringskonsulenten, frivillighedskonsulenten og en demensrådgiver. Kun at spare én af de tre funktioner væk vil ikke kunne indbringe den halve million, som forligspartierne kræver.

Job og erhverv:

Færre på sygedagpenge

5 millioner kroner (7,5 millioner kroner fra 2025)

Den her er spændende: I regi af konsulentfirmaet Marselisborg vil kommunen sende 150 modtagere af sygedagpenge på kursus for at få dem hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Den Sociale Kapitalfond lægger 2,2 millioner kroner oven i over to år – mod at få en andel af de penge, som man venter, at kurserne vil spare kommunen for i sygedagpenge. Det er den ene joker. Den anden kommer på bordet, hvis kurserne alligevel ikke giver så gode resultater som ventet. I så fald vil der allerede næste år mangle nogle af de fem millioner, som forligspartierne budgetterer med at spare på sygedagpengene.

Reparationscaféen i Nexø

195.000 kroner

Kommunen stopper med at bevilge penge til reparationscafeen på Møbelfabrikken i Nexø, der åbnede for fem år siden. Det vil ifølge sparekataloget "sandsynligvis betyde, at reparationscafeen lukker, og at Møbelfabrikkens arbejde med cirkulær økonomi vil ophøre". Reparationscafeen er drevet af frivillige, men afhængigt af Møbelfabrikkens reaktion kan de mistede penge komme til at koste job.

Forskellige erhvervsprojekter

525.000 kroner

Kan ramme på vidt forskellige måder, for pengene bliver taget fra den pulje til projekter, som udvalget for erhverv, boliger og beskæftigelse råder over. Puljen har hidtil støttet så forskellige ting som en stor international udstilling på Glas- og Keramikskolen, det nye julemarked i Nexø, fremtidsplanen for Destination Bornholm, at oprette energiø-knudepunktet Baltic Energy Island og det fremstød, som Business Center Bornholm lavede for at få flere unge faglærte. "Det er administrationens vurdering, at størsteparten af ovenstående projekter ikke ville finde sted uden støtte fra EBBUs tilskudspulje", hed det i sparekataloget. Dette års ansøgningsrunde bliver ikke gennemført.

Fritid og kultur:

Pulje til lokalsamfundene (1)

400.000 kroner

Rammer alle 28 borgerforeninger på Bornholm, der hidtil har delt 1,8 million kroner fra kommunen mellem sig efter en fordelingsnøgle. Det beløb bliver nu skåret ned med 22 procent.

Pulje til lokalsamfundene (2)

113.000 kroner

Borgerforeningerne har desuden kunnet søge penge fra fritids- og kulturudvalgets pulje til projekter. Det kan de snart ikke mere.

Selvejende kulturinstitutioner

450.000 kroner

Bornholms Museum, Bornholms Kunstmuseum, Middelaldercentret, NaturBornholm, Svanekegården og Grønbechs Gård mister penge. Alle seks kulturinstitutioner mister den samme procentvise andel af deres hidtidige støtte. Bornholms Museum tager næsten halvdelen af smækket ved at skulle afgive 222.000 kroner. Vil ifølge sparekataloget kunne "medføre en forringelse af de berørte museers tilbud og deres evne til at løfte deres kerneopgaver".

Kulturaftalen med staten

0 kroner (461.000 kroner fra 2025)

Efter 10 år med en kulturaftale med staten vil Bornholm nu ikke forny den. At bringe kultur til børn og unge og at bruge kultur til at fremme sundhed har været hovedmålene. Skoletjenesten Bornholm er også finansieret af aftalen og må sandsynligvis stoppe. Staten og Københavns Kommune har samlet bidraget på næsten lige fod med kommunen. Dermed forsvinder der kultur for et større beløb end det, som kommunen her sparer.

De selvejende haller

500.000 kroner

Bornholms syv selvejende haller og to svømmehaller skal deles om at tage smækket. Den enkelte hal bestemmer selv hvordan. Ifølge sparekataloget med konsekvenser for "befolkningens sundhed og trivsel", fordi idræt udgør "en væsentlig brik" heri.

 

Små biblioteker i fare

0 kroner (350.000 kroner fra 2025)

Det bliver ikke til næste år, men...: De mindre biblioteker udenfor Rønne var på sparekataloget med to forslag, hvoraf det ene ville lukke dem alle sammen. Næste år sker der ingenting, men forligspartierne sætter med budgettet også gang i at "gentænke biblioteksområdet". De tanker skal ifølge budgettet munde ud i, at kommunen sparer 350.000 kroner fra næste år igen.

Klima, natur og miljø:

Elbusser

43 millioner kroner

At aflyse elbusserne letter næste års budget for det i særklasse største sparede enkeltbeløb. Også budgettet for 2025 bliver betydeligt lettet: Med 35,7 millioner kroner. Til gengæld støder der for hvert år herefter voksende udgifter til at lease enten el- eller brintbusser. Indebærer at de første CO2-neutrale busser efter planen først ankommer midt på året 2025.

 

Varieret natur, truede arter

610.000 kroner

Aktører udenfor kommunen har de seneste fem år kunnet søge penge til projekter for at skabe en mere varieret natur og beskytte truede arter. Vil ifølge sparekataloget medføre "mindre varieret natur, hvilket på sigt kan påvirke hele øens økosystem negativt". At spare pengene væk vil ifølge kataloget desuden være "i modstrid med principperne i kommunens naturpolitik om at give mere plads til naturen".

Vinterberedskab

3,5 million kroner (kun næste år)

Ingen sne til vinter, tak: Sidste vinter var mild, så vintertjenesten venter at få penge til overs i år. De ubrugte penge flyttes til næste år, hvor man så kan reducere det normale budget med det samme beløb. Ifølge sparekataloget dog med risiko: "Bliver det en vinter ud over gennemsnittet i forhold til sne og glatførebekæmpelse, vil der i de efterfølgende år skulle hentes et underskud, hvilket kan betyde færre midler til investering i nyt materiel."

Vedligeholdelse af bygninger

4 millioner kroner (kun næste år)

Kun 734.000 kroner til akutte opgaver vil næste år være puljen til at holde kommunens bygninger ved lige. De vil derfor forfalde en smule hurtigere end ellers, men sparekataloget forudser "ingen" konsekvenser.

Diverse:

Ungerådet

100.000 kroner

Ret nyoprettede Bornholms Ungeråd mister 71 procent af sit budget og vil næste år kun have knapt 41.000 kroner tilbage til aktiviteter. Ungerådet er båret af ulønnet aktivisme hos ikke mindst rådets formandskab, og de præcise konsekvenser vil komme meget an på formandskabets indstilling. Sparekataloget nævnte ingen specifikke konsekvenser.

Folkemødet

700.000 kroner

Folkemødet var på sparekataloget med en halv million kroner, men forligspartierne gik længere endnu og sparede 700.000 kroner. Kan ifølge sparekataloget koste job i Foreningen Folkemødet. Vil desuden sandsynligvis føre til færre gæster på Folkemødet og et mindre Folkemøde med højere gebyrer for aktører, der vil deltage. Afhængigheden af sponsorer bliver større og programmet forventeligt ringere.

Bornholms Ø-arkiv

270.000 kroner (540.000 kroner fra 2025)

Bornholms overordnede lokalhistoriske arkiv bliver forringet. Kan betyde kortere åbningstid og længere ventetid for brugere, der beder om materiale. Kan koste job.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT