Det er løjerligt in persona at møde de mennesker, med hvem man ofte har haft en hyppig korrespondance per medie, men også en lidt blandet oplevelse, for de har jo ofte kaldt mig navne, og jeg har ofte kaldt dem navne, og nu står vi pludselig her ansigt til ansigt og mødes som mennesker. Det har K. E. Løgstrup sikkert skrevet noget om. Jeg er engang kommet til at antyde, at nogle af regeringens kvindelige ministre ikke skulle blande sig i vores kostvaner med afgifter og kampagner, når nu de selv var lidt godt i stand, men nu står Astrid Krag foran mig helt menneskelig og rokker lidt frem og tilbage til noget reggae, og jeg bliver helt flov, for hun ser så sympatisk ud, hvorpå jeg også øjner Manu Sareen og tænker, at vi hellere må komme videre.
Vi bliver dog på en fortovscafe, hvor vi vil bestille en Campari-soda. Betjeningen er langsom, for byen er slet ikke gearet til at håndtere det enorme pres, men vi møder Berlingskes dygtige madanmelder, Søren Frank, og jeg skubber ham foran os i køen, idet jeg håber, at det kan få betjeningen til at blive lidt mere rask. Netop som vor drinks endelig serveres, og vi har sat os ved et bord, kommer Lars Hedegaard og sætter sig ved bordet ved siden af os. »Åh nej, nu bliver vi nød til at skride igen« tænker jeg. Jeg vil ikke skydes, og tænk nu hvis Martin Krasnik også dukker op, men jeg lader mig dog alligevel overtale til at drikke min Campari ud forinden, og vi tager alligevel også én mere, for ellers har terroristerne vundet eller noget.
Vi promenerer ned langs Rivieran og løber først ind i Naser Khader, der bliver interviewet til TV Glad om, at han går ind for demokrati, inden vi møder antropologen Dennis Nørmark. Han er mægtig flink, selvom han hele tiden hellere vil tale med mine damer, men dem flyver jeg først ind fra København senere, så vi sludrer. Jeg noterer mig, at alle siger, at det slet ikke er så folkeligt, fordi det jo er eliten, der er her, men det er en kokketerende løgn. Der er øljazz og fadbamser alle vegne samt en ret løssluppen stemning. Danske politikere forekommer mig uafhængigt af ideologisk ståsted ofte meget glade for samleje og Shubidua, hvilket klart afspejles i stemningen, så jo, gu er her folkeligt, men på en behagelig måde, for alle er søde og i godt humør. Stemningen er imødekommende, ligeså er mit humør.
Om aftenen tager vi til fest oppe på noget, der hedder Gæstgivergården, hvor Politiken har lejet sig ind. Der står ham christianitten fra Krummefilmene og synger lettere afklædt, og nogle humaniorastuderende piger hviner. Jeg bliver på vej ind passeret af min kære redaktør, Jesper Beinov, og når ikke at hilse, men overhører blot replikken det gider jeg sgu ikke, det der, idet han går. Nogle berusede knægte spørger, om de må tage et billede med mig, og jeg gider egentlig ikke, for jeg kan godt se, at de er radikale, og således ved, at jeg dagen efter kan finde billedet på Facebook med en eller anden 90er ironisk P3 replik om, at jeg er helt vildt dum, men jeg forbarmer mig og smiler til kameraet. Nogle Cevea-typer står og taler om, hvor vidt man overhovedet kan tale, når folk ikke hører det samme, som man selv hører sig sige. Jeg er bange for at blive psykisk syg af at høre på det, så vi drager videre.
Vi havner siden i et øltelt et sted i byen. Alting tager tid, man skal stå i kø konstant, og jeg begynder at blive lidt irriteret, idet jeg har ventet hen ved en halv time på at komme op i baren og bestille øl til mig selv og den yngste af mine to elskede søstre, der nu er ankommet. Jeg bliver overbragt en af disse prosaiske papholdere med fem fadøl i og mener ikke, at den just klæder mig endsige min selvopfattelse, men jeg har ventet en halv time, så jeg snupper den, idet en stemme lyder med en lidt fritidshjemspædagogisk matroniserende tone. »Hov hov kammerat, hende her har ventet meget længe, det var vist hendes tur« siger en mand med briller ved min side i baren.