Enhedslisten: Borgere i syv byer skal betale for at parkere

Enhedslisten: Borgere i syv byer  skal betale for at parkere
Løs parkeringsproblemerne i Rønne, Nexø og flere af kystbyerne på en måde, der også kommer kommunekassen til gode. Det foreslår Enhedslisten nu. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 15. AUG 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. AUG 2022 • 05:30

Borgere i Rønne, Nexø, Svaneke, Allinge, Sandvig, Hasle og Gudhjem skal betale 375 kroner om året for at måtte parkere deres bil på vejen nær deres bopæl, foreslår Enhedslisten op til forhandlingerne om næste års kommunebudget.

375 kroner om året for en såkaldt beboerlicens til at kunne parkere sin bil på offentlig vej i nærheden af, hvor man bor.

Det kan blive virkeligheden for borgere i syv byer på Bornholm: Rønne, Nexø, Svaneke, Allinge, Sandvig, Hasle og Gudhjem. Altså de syv største byer på nær Aakirkeby, der er tredjestørst.

Vores forslag gælder
kun de steder, hvor folk
parkerer på offentlig vej

Før kommunalbestyrelsen forhandler om næste års kommunebudget den 1. og 2. september har Enhedslisten bedt kommunens administration om at regne på, hvad det vil koste at gennemføre ikke bare betaling for at parkere nær egen bopæl i de syv byer – men også et helt nyt parkeringssystem på Bornholm.

– I min mailbox og på telefon har jeg fået henvendelser fra borgere i Rønne og Nexø, der siger, at de slet ikke kan finde en parkeringsplads i de byer. Det er de samme historier vi kender fra Gudhjem og Svaneke, formentlig også Allinge. Det er det problem, som vi gerne vil løse sådan her, siger Helle Munk Ravnborg (EL), forperson i kommunalbestyrelsens natur-, miljø- og planudvalg.

Hasle er med på jeres liste, men det er Aakirkeby ikke, selvom Aakirkeby er større end Hasle. Hvorfor det?

– Det er jo også noget af det, som vi gerne vil have kvalificeret. Nogle byer vil nok sige, at de ikke har de her udfordringer. Vores forslag gælder kun de steder, hvor folk parkerer på offentlig vej, siger Helle Munk Ravnborg.

Dyrere for bil nummer 2

Har man to biler som borger i en af de syv byer, ønsker Enhedslisten, at bil nummer 2 skal koste ekstra at kunne parkere på vejen nær sin bopæl: 560 kroner om året.

For erhvervsdrivende, der kører ud til kunder, vil Enhedslisten indføre en såkaldt erhvervslicens for at måtte parkere på vej nær kundernes bopæl. I sit forslag oplyser Enhedslisten ikke, hvad partiet forestiller sig, at prisen for en erhvervslicens kan være.

I de syv byer vil Enhedslisten desuden indføre gratis parkering i op til 30 minutter, men undtage hjemmehjælpere og andet sundhedspersonale fra tidskravet. Enhedslisten vil også undtage handicapbiler helt fra det nye system, som partiet foreslår.

Endelig vil Enhedslisten indføre såkaldt dynamisk skiltning ved indkørslerne til de syv berørte byer. Systemet er elektronisk og fortæller bilister, hvor mange parkeringspladser der aktuelt er tilgængelige på nærliggende parkeringspladser, alle mod betaling. Også "meget besøgte steder" som Dueodde, Tejn Havn, Hammerhavn og Aarsdale skal efter Enhedslistens forslag have dynamisk skiltning.

Partiet ønsker også at kende "regionskommunens muligheder og begrænsninger for at bruge eventuelle indtægter på parkering."

Hvordan tror du, at jeres forslag vil blive modtaget?

– Indtil videre er det blevet positivt modtaget i Gudhjem, hvor trafikgruppen i byen synes godt om det. Jeg tror også, at folk i Rønne og Nexø vil være positive. Prisen er overskuelig, og hvis forslaget kan hjælpe til at løse et problem, tror jeg, at det vil dæmpe kritikken, siger Helle Munk Ravnborg.