Leder: Indfør p-afgift på hele Bornholm

Leder: Indfør p-afgift på hele Bornholm
LEDER | ABONNENT | 16. AUG 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
16. AUG 2022 • 05:30

Det er ikke nok at indføre p-licens i syv byer. Skal det fungere, skal licensen opkræves og dække hele Bornholm.

Vi får flere og flere biler, og parkeringsproblemerne vokser på Bornholm ligesom i resten af verden. Færgekapaciteten vokser også med Express 5, og det vil øge trykket yderligere på vores parkeringspladser. Jo færre privatbilister, der kører rundt, jo bedre klimaregnskab får vi, ligesom vores busselskab mangler kunder i butikken for at få økonomien på plads. Det samme gør kommunen. Derfor arbejder Enhedslisten på et forslag om, at der indføres betalingsparkering i syv af Bornholms byer.

Enhedslistens forslag er spændende. Men det er ikke ambitiøst nok, og det rammer ikke de rigtige bilister. Det er ganske rigtigt en ny skat, som kritikerne anfører. Men modsat en regulering af kommuneskatten bliver de første 14 millioner ikke modregnet i udligningsordningen og vil derfor være reelle nye indtægter til Bornholms Regionskommune. Derfor kan det give mening at kigge på de nye indtægter. Men hvorfor beskatte bornholmerne med 340 kroner eller 560 kroner for første og anden bil, når vi i forvejen har høj kommuneskat og lav gennemsnitsløn?

I 2021 transporterede Bornholmslinjen over 500.000 biler til og fra Bornholm. Selvom en del af disse er lokale bornholmerbiler, så er størstedelen turister og gæster, og de er vant til at betale for parkering alle andre steder. I København koster beboerlicens til en benzinbil, der kører 15,3 kilometer på listeren, 4.145 kroner om året.

Turisterne vil derfor ikke ændre deres planer som følge af betalingsparkering på Bornholm.

Vi skal indføre betalingsparkering på Bornholm, men med langt billigere beboerlicenser og en høj gæstepris, så vores stærke turisme kan hjælpe kommunen en smule på økonomisk ret kurs.

Med en beboerlicens på for eksempel 100 kroner, vil de 20.000 bornholmske biler kun betale to millioner kroner tilsammen, og de resterende 12 millioner vil kunne hentes blandt de mange gæstebiler. 12 millioner svarer til 24 kroner pr. bilbillet til færgen. Det vil ikke skræmme mange væk. Men det vil hjælpe Bornholm med at dække det store hul i kommunekassen uden at hæve skatterne markant.

Forudsætningen for hele dette er dog, at vi ikke skaber en tung hverdag for de bornholmske bilister. Derfor bør licensen dække hele øen, så alle bornholmske biler kan køre til og fra alle de bornholmske byer uden at skulle købe p-billet. Samtidig må driftsomkostningen til betalingsparkering ikke spise indtægterne. Med for mange p-vagter, automater og øget skiltning, kan der nemt blive brugt 14 millioner på drift. I givet fald, er planerne spild af tid.