Fire ud af fem siger nej til parkering mod betaling: 'Et af det mest vanvittige forslag jeg længe har set'

Fire ud af fem siger nej til parkering mod betaling: 'Et af det mest vanvittige forslag jeg længe har set'
Rønne er en af de syv byer, hvor Enhedslisten foreslår, at borgerne skal betale en årlig licens for at parkere på vejen nær deres bopæl. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 15. AUG 2022 • 11:02
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. AUG 2022 • 11:02

Borgere i syv byer på Bornholm skal betale 350 kroner om året i licens for at parkere på vejen nær deres bopæl, foreslår Enhedslisten før kommunalbestyrelsen skal forhandle om kommunebudgettet. De første reaktioner på Facebook peger på, at fire ud af fem bornholmere ikke kan lide ideen.

 

350 kroner om året for en licens til at parkere på offentlig vej nær din bopæl, hvis du bor i Rønne, Nexø, Allinge, Sandvig, Svaneke, Hasle eller Gudhjem. Og 560 kroner for bil nummer 2, hvis du ejer mere end en bil.

Det vil Enhedslisten foreslå, når kommunalbestyrelsen den 1. og 2. september skal forhandle om næste års kommunebudget. Men et klart flertal af bornholmerne finder ideen dårlig, hvis man bedømmer ud fra de første tre timers reaktioner på Facebook mandag morgen.

Fire ud af fem siger nej tak i skrevne kommentarer. Billedet er det samme bedømt ud fra smileys og likes: 22 er negative, mens fem har vendt tommelfingeren opad.

Enhedslistens idé om parkeringslicenser er tænkt som én del af en større reform af parkeringen på Bornholm. Men det er licenserne til at parkere på offentlig vej, der trækker langt de fleste reaktioner.

En undtagelse er Mikael Berg Harild, der er positiv over for forslaget, som han bedømmer i sin helhed.

"Det er da bestemt værd at overveje, hvis det fører til bedre parkeringsforhold for både fastboende og for turisterne, der elektronisk anvises ledige parkeringspladser", skriver han i sin Facebook-kommentar.

"Hvis os, der så bor i centrum, kan få lov at parkere uden at sætte P-skive, så er det en god idé", skriver Naja Hartvig Kjøller Jørgensen, en anden af de foreløbig fire positive.

"Det er billigt, prøv at flytte til København", kommenterer Ingrid Aakerlund, der får støtte fra Kenneth Funch:

"Enig med dig, Bornholms klynkeri vil ingen ende tage", skriver han.

Vrede og galgenhumor

Dermed slutter de positive kommentarer dog i første omgang også. Alle andre af de første reaktioner på Facebook går imod Enhedslistens idé.

"Det er et af det mest vanvittige forslag jeg længe har set", skriver Jan Rasch-Andersen.

"Langt ude forslag. Betale for at have bilen stående foran eget hus? Aldrig i livet", kommenterer Kenneth Jensen.

"Nej, selvfølgelig ikke. Der kommer ikke færre biler af, at der er parkeringsafgifter, så det hjælper ikke på parkeringssituationen (se på København). Dette er blot en ekstra skat/afgift på bornholmerne", skriver Casper Jensen.

"I København kostede det i 2019 10 kroner for biler med lavt forbrug. Året efter blev prisen 100-doblet til 1000 kroner. Nu 1035 kr, og der er kun blevet færre P-pladser. Man kan ikke finde en om aftenen. På Frederiksberg 160-290 kroner. P-licens er kun en skatteforhøjelse, og skatten er høj på Bornholm", supplerer Anders Brandborg.

Line Juhl Kronow stiller adskillige spørgsmål i sin kommentar.

"Jeg tænker, at Enhedslisten får et dårligt valg næste gang. Hvordan skal det administreres? Skal der ansættes 200 P-vagter? Skulle der på magisk vis opstå flere parkeringspladser til turisterne i højsæsonen, fordi man skal betale for at holde der?" spørger hun og fortsætter:

"Hvad hvis man ikke kan få en plads til trods for, at man har betalt? Hvordan og hvad skal ikke fastboende på besøg i byen betale? Tror Enhedslisten, at folk, der bor i de her byer, vil sælge bilen og tage cyklen eller bussen hver dag? De fleste har bil, fordi det er nødvendigt for at få deres hverdag til at fungere".

En lille håndfuld svarer slet og ret "Nej", mens Preben Finne tager humor i brug.

"Godt det er nær din bopæl. Så må vi bare parkere ved genboen", skriver han.