En rund million skal trække verden til Bornholm

En rund million skal trække verden til Bornholm
Søren Møller Christensen er direktør i Baltic Energy Island. Foto: Kristoffer Linus
NYHED | ABONNENT | 28. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
28. NOV 2023 • 05:30

Søren Møller Christensen blev enormt glad, da han så, at der er afsat en million til Baltic Energy Island i den nye finanslov.

Han har ikke vidst det længe, men han havde hørt, at det var en mulighed, at der kunne afsættes et beløb i finansloven til at skabe netværk og profilere Bornholm som et knudepunkt, når det gælder energiøer i Nordeuropa.

– Jeg blev enormt glad, da jeg så det, for jeg vidste ikke, at vi fik noget, fortæller han, da Tidende taler med ham mandag aften.

Han fortæller, at fordi det er så nyt med erhvervsfyrtårn, så mener han, at det er vigtigt, at der afsættes midler til at igangsætte aktiviteter og gøre det bæredygtigt på sigt, og at de i flere omgange har rakt hånden ud, når der har været mulighed for at få en hjælpende hånd rent økonomisk.

Med pengene skal der arrangeres endnu en omgang af Baltic Energy Summit, som er et vidensdelingsnetværk for aktører indenfor energiøer i hele Nordeuropa, som samles og drøfter, hvordan energiøer kan blive en succes.

– Vi har en ambition om at gøre Bornholm til et knudepunkt for al viden om energiøer og energiø teknologi og med Elværket som mødested for energiø-aktører.

Med millionen vil Baltic Energy Island arbejde for, at Bornholm får noget tilbage i form af opmærksomhed, uddannelser, forskere og virksomheder som ved, at det er netop her, man kan få den bedste viden og erfaringer om energiøerne.

– Med alle de her aktører vil vi gerne skabe et Energy Island Forum, hvor vi sammen kan knække koden til, hvordan energiøer kan blive en nøgle til den grønne omstilling, og hvert år har vi så Baltic Energy Island Summit, hvor man præsenterer de tanker, der er udviklet i det forum, forklarer han.

Grundlæggende handler det om, at der er nogle meget komplekse problemstillinger i forhold til energiøerne, som ingen faggrupper kan løse alene. Derfor er der brug for facilitatorer, så de rette mennesker kan blive bragt sammen til en fælles problemløsning.

– Vi skal finde ud af, hvordan vi får bragt universiteterne, virksomhederne og myndighederne sammen til at få løst en række af de problemer, som de enkelte ikke kan løse selv. Det handler om at finde ud af, hvilke teknologier vi skal satse på, for at energiøer bliver sikre, effektive og billige nok til at det kan lade sig gøre.

– Det kan én aktør ikke finde ud af selv, så der er brug for en neutral platform.

Han forklarer, at satsningen på Energi Island Forum i høj grad handler om at skabe et arbejde, der rækker ud over Bornholm og trækker verden hertil.

Millionen, der trillede ind i budgettet i dag, kommer som et stærkt supplement til et tocifret millionbeløb, som Baltic Energy Island fik tilsagn om fra Dansk Erhvervsfremme, som skal ruste Bornholm til selv at få noget ud af energiøen.

De to tilsagn kommer derfor til at gå hånd i hånd og forhåbentlig sikre, at energiøerne kan laves så godt som muligt, og at Bornholm får så meget som muligt ud af det.

– Det er en rigtig god dag på kontoret, slutter Søren Møller Christensen med smil i stemmen.