Gode intentioner kræver konkrete prioriteringer

Gode intentioner kræver konkrete prioriteringer
Betina Juhl Tychsen, kandidat til kommunalvalget for Kristendemokraterne. Privatfoto
KOMMENTAR | DEBAT | 2. JUN • 16:00
Af:
Betina Juhl Tychsen
kandidat til kommunalvalget for Kristendemokraterne
KOMMENTAR | DEBAT | 2. JUN • 16:00

Tychsen fremhæver, at intentioner er lette, men realiseringen kan være vanskelig.

Jeg har med interesse læst det seneste indlæg i Tidendes artikelserie med borgmesterkandidaterne.

Tak

Tak til Anne Thomas for at sætte ord på sine visioner og politiske pejlemærker for den kommende valgperiode.

I debatindlægget opfordres til, at konstitueringen efter valget handler om "retning, værdier og mål", før den handler om fordeling af poster. Det er vi i Kristendemokraterne helt enige i.

Hvem vil ikke gerne tale om retning og værdier for Bornholm? Men når man ser nærmere på, hvad der bliver foreslået, så giver det anledning til ét spørgsmål: Hvordan skal det betales?

For det er let at liste ønsker op: Bedre erhvervsvenlighed, mere fleksibilitet, fritidsfællesskaber for børn, tidlig indsats, sociale investeringer og et aktivt seniorliv med støtte til mødesteder og transport.

Det hele lyder godt – og det hele koster penge.

Mindre administration, men...

Et enkelt sted i indlægget nævnes faktisk, hvad der skal være mindre af: Administration.

Men det rejser flere spørgsmål. Hvad betyder det egentlig? Taler vi om den centrale forvaltningsstruktur, som sikrer udvikling og ny viden? Eller om den administration og dokumentation, som sundhedspersonale og sagsbehandlere udfører - dokumentation der sikrer borgernes patientsikkerhed og retssikkerhed?

Jeg mener ikke, at man kan tale om "mindre administration" uden at være meget præcis i, hvad man så er villig til at skære væk. For her handler det ikke bare om struktur, men om udvikling, ansvar, faglighed og borgernes beskyttelse.

Udsatte grupper

Samtidig undrer det mig, at Anne Thomas slet ikke nævner nogle af de mest udsatte grupper på Bornholm – nemlig mennesker med handicap og deres familier.

Hvordan sikrer vi værdighed, selvbestemmelse og reel inklusion i deres hverdag? Det er et alvorligt hul i visionen.

Ligeledes savner jeg en klar prioritering af familiernes frihed. Hvis Anne Thomas bliver borgmester, så har vi selvfølgelig en forventning om, at hun vil stå fast på det, som hun selv tidligere har været med til at indføre – nemlig retten til at vælge, hvem der passer ens børn. Det indebærer, at pengene følger barnet, så familier får en reel mulighed for selv at passe deres små børn, hvis det er det, de ønsker. Det handler ikke kun om valgfrihed, men om at tage forældres dømmekraft og ansvar alvorligt.

Mennesket i centrum

I Kristendemokraterne ønsker vi, at mennesker skal være i centrum i kommunale prioriteringer. Prioriteringer, hvor fællesskab og ansvar hænger sammen.

Vi anerkender, at vi ikke kan det hele på én gang. Derfor vil vi ikke kun fokusere på besparelser. Vi vil også aktivt arbejde for at øge kommunens indtægtsmuligheder. Det kan være gennem fondsmidler, puljer, nye former for partnerskaber, bedre erhvervsservice og en målrettet tilflytterstrategi. Vi tror på, at Bornholm rummer ressourcer, vi endnu ikke har sat fuldt i spil.

Civilsamfundet

Vi tror på det tætte samspil med civilsamfundet - ikke kun som et supplement på ældreområdet, men som en integreret del af løsningerne på alle velfærdsområder.

Det kræver, at vi politisk tør slippe kontrollen lidt, og samtidig tager ansvar for at skabe tydelige rammer og reelt samarbejde. Det er et samspil, som skal gå begge veje og bygge på tillid.

Når valget er overstået, så håber vi i Kristendemokraterne på et bredt og ærligt samarbejde om Bornholms fremtid.

Det starter med modet til at være konkret – også når det gør ondt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT