'Det var meget, meget tæt på'

'Det var meget, meget tæt på'
Der blev kigget nervøst med fra Peter Juel-Jensens stue. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 2. NOV 2022 • 01:00
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
2. NOV 2022 • 01:00

Kan kandidaten med flest personlige stemmer alligevel miste sin plads i Folketinget? Ja, absolut – og det var nær sket for Peter Juel-Jensen, der var tættere end længe på at miste sit mandat, men endte med at både kunne fejre en personlig triumf og erkende en tilbagegang i personlige stemmer.


553 stemmer. Så rimelig få krydser var Socialdemokratiet fra også at tage det andet bornholmske mandat i Folketinget.

Men Venstre klarede skærene, og Peter Juel-Jensen (V) er fortsat medlem af Folketinget.

Samtidig rummer det bornholmske valgresultat det paradoks, at Peter Juel-Jensen var på kanten af at miste sit mandat, selvom han med 3.832 krydser (uden tal fra Christiansø) fik flest personlige stemmer af alle, også flere end ligeledes genvalgte Lea Wermelin (S), der fik 3.579 personlige stemmer.

Socialdemokratiets fremgang på Bornholm skyldtes i vidt omfang stemmer på selve liste A, ikke personlige stemmer til Lea Wermelin. Det fænomen slog så meget igennem, at Peter Juel-Jensen endte som den største sluger af personlige stemmer.

Men før det stod ham klart, var han først nervøs og dernæst meget lettet.

– Det var meget, meget tæt på, at min sorteste profeti var ved at gå i opfyldelse. Socialdemokratiet var meget, meget tæt på at få begge mandater. Da jeg så det sort på hvidt på skærmen, gik det op for mig, hvor tæt det var på at ske fyldest, men det er jeg rigtig glad for, det ikke gjorde, sagde Peter Juel-Jensen.

Både Peter Juel-Jensen og Lea Wermelin gik samtidig tilbage i antallet af personlige stemmer. Wermelin mistede næsten 1.500 krydser i forhold til valget i 2019. Juel-Jensen mistede lige over 800.

Bedste S-resultat i 11 år

At duellen om det andet bornholmske mandat blev så forholdsvis tæt dækker over, at Socialdemokratiet fik sit bedste folketingsvalg på Bornholm i 11 år. 35,3 procent af de bornholmske vælgere stemte på Socialdemokratiet, mens 35,8 procent gjorde det ved valget i 2011.

– Jeg er virkelig glad for, at vi får så flot et resultat. Det bliver vi ved med at smile over, sagde Lea Wermelin midt på aftenen, da det bornholmske resultat forelå, men endnu ikke landsresultatet.

18,8 procent af stemmerne var for Venstre modsat en tilbagegang på 6,5 procentpoint i forhold til valget i 2019. Resultatet var Venstres svageste ved et folketingsvalg på Bornholm i det nye årtusinde, hvor Venstres lavpunkt frem til dette valg var 20,3 procent af stemmerne ved valget i 2015.

S og V over landsresultatet

Samtidig fik både Socialdemokratiet og Venstre et bedre resultat på Bornholm, end partierne gjorde i landet som helhed. Socialdemokratiets bornholmske resultat blev lige omkring 7,5 procentpoint bedre end partiets landsresultat. Venstres bornholmske resultat blev godt fem procentpoint bedre end partiets landsresultat.

Samme historie kan Dansk Folkeparti på Bornholm tage med sig fra valget. DF fik i sammenhængen flotte 6,3 procent af de bornholmske stemmer mod bare 2,7 procent af stemmerne i landsresultatet.

For de to store partier på Bornholm fortsatte tirsdagens valg desuden tendensen til, at flere på Bornholm stemmer på andre partier end Socialdemokratiet eller Venstre.

Ved valget i 2005 stemte flere end to ud af tre bornholmske vælgere (67,9 procent) enten S eller V. Siden da er de to partiers samlede tilslutning faldet for hvert valg på nær valget i 2015.

Denne gang stemte kun godt hver anden bornholmske vælger (54,1 procent) på enten Socialdemokratiet eller Venstre, kun en smule over de 53,8 procent af vælgerne, der i 2015 var et historisk lavpunkt for S og V's samlede tilslutning på Bornholm.

Færre stemte igen

Mens både Socialdemokratiet og Venstre fik bedre valg på Bornholm end i landet som helhed, kan Konservative ikke sige det samme.

Trods konservativ borgmester i Jacob Trøst siden nytår, udeblev den positive effekt, der tit følger med. Konservatives 3,7 procent af bornholmernes stemmer fordoblede ganske vist næsten partiet i forhold til valget i 2019. Men Konservatives resultat på Bornholm blev samtidig svagere end partiets landsresultat, der klokken 23 stod til at blive 5,5 procent af stemmerne.

Heller ikke SF, Liberal Alliance, Moderaterne eller Danmarksdemokraterne fik så gode resultater på Bornholm, som de gjorde i resten af landet.

Stemmeprocenten på Bornholm faldt igen, denne gang dog kun en lille smule. 81,7 procent af de bornholmske vælgere stemte mod 81,8 procent ved valget for godt tre år siden.

Selvom stemmeprocenten denne gang kun faldt en smule, var det fjerde folketingsvalg i træk, at færre bornholmere stemte end ved valget forinden. Ved valget for 11 år siden stemte 85,2 procent af de bornholmske vælgere.