Bibliotekarers mistrivsel blev overdrevet

Bibliotekarers mistrivsel blev overdrevet
Hasle bibliotek. Foto: Holger Larsen
TOPNYHED | ABONNENT | 28. JUN 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
28. JUN 2024 • 05:30

Arbejdet frem mod færre biblioteker på Bornholm startede med, at den daværende biblioteksleder skabte bekymring for bibliotekarernes trivsel og arbejdsmiljø. Men i den samme periode blev bibliotekarernes tilfredshed med deres arbejde undersøgt to gange. Begge undersøgelser viser en gruppe medarbejdere med højere trivsel, end man normalt ser blandt offentligt ansatte, siger en forsker i arbejdsliv og arbejdsmiljø.

Det er nødvendigt at skære ned på antallet af biblioteker på Bornholm. For bibliotekarerne har for travlt, de trives ikke godt nok, og deres arbejdsmiljø er heller ikke godt nok i dagens struktur med hele syv biblioteker.

Det indtryk blev fritids- og kulturudvalget efterladt med, da de fem medlemmer den 3. november forrige år havde et såkaldt dialogmøde med daværende biblioteksleder Jon Madsen og den ene af bibliotekarernes tillidsrepræsentanter.

På den baggrund gik det stykke arbejde i gang, der i dag har ført frem til, at fire forskellige bud på en ny struktur for Bornholms biblioteker netop er blevet sendt i offentlig høring. Fire bud, der alle vil indebære færre biblioteker end i dag.

Men i starten af november 2022 havde bibliotekarerne det væsentligt bedre og var væsentligt mere tilfredse med deres arbejde, end fritids- og kulturudvalget blev bragt til at konkludere.

Det viser de to seneste såkaldte arbejdspladsvurderinger (APV), som Bornholms bibliotekarer har gennemført, og som Tidende har fået aktindsigt i. Både i efteråret 2021 og i foråret 2023 vurderede bibliotekernes personale i anonym form en lang række forhold omkring deres arbejdsliv.

Begge undersøgelser viser en mere tilfreds medarbejdergruppe med højere trivsel og mere arbejdsglæde, end man normalt ser blandt offentligt ansatte, siger en forsker i arbejdsliv og arbejdsmiljø, som Tidende har bedt om at vurdere de to APV'er.

– Jeg tænker ikke umiddelbart, at de her to APV'er er blændende gode. Men de er alligevel meget bedre end dem, som man tit ser for tilsvarende grupper af ansatte. Indenfor det offentlige område og velfærdsområderne ligger de her APV'er i den virkelig pæne ende, siger lektor Ph.D. Henrik Lambrecht Lund fra Center for Arbejdslivsforskning under Roskilde Universitet.

– Det er ikke APV'er, der siger, at man skal lade være med at gøre noget. Men det er heller ikke APV'er, der på nogen måde stikker ud fra det almindelige. Nationalt set skiller de sig heller ikke ud, siger han.

Henrik Lambrecht Lund har ifølge eget udsagn læst "hundredvis" af APV'er fra danske arbejdspladser. Han har også både ledet og deltaget i projekter om at forbedre trivslen og kvaliteten af arbejdslivet for offentligt ansatte.

Kulturchef: Platformen brændte

Godt og vel midtvejs mellem at de to APV'er blev udført, blev fritids- og kulturudvalget bibragt et noget andet billede af bibliotekarernes trivsel. Politikerne blev så bekymrede, at de skred til handling med det samme.

– Processen startede med en bekymring for medarbejdernes mulighed for at levere et tidssvarende bibliotek med kvalitet for borgerne. Og (en bekymring for, red.) den afledte trivsel og arbejdsmiljø, siger udvalgsforperson Niclas Fick (EL).

– Det er ledelsen, der flager det for udvalget i første omgang. Derefter er det udvalget, der godkender en proces med udvikling af en biblioteksstrategi med alle de indforståetheder, der indbygges heri, siger han.

Også kommunens kulturchef Louise Lyng Bojesen har i Tidende tidligere bekræftet, at arbejdet med den nye biblioteksstruktur gik i gang på grund af en bekymring for bibliotekarernes trivsel og arbejdsmiljø.

– Fritids- og kulturudvalget har hvert år to dialogmøder med centrene. Det havde vi også i november 2022, hvor bibliotekets personale satte fokus på, hvor presset de er på deres arbejdsmiljø med den struktur og den økonomi, som vi har, sagde Louise Lyng Bojesen til Tidende 18. maj i år.

– På den baggrund tog vi en snak om, hvad vi så kunne gøre, og om vi kan lave en strategi om at give borgerne et fedt bibliotekstilbud, der kan engagere personalet igen. Det syntes fritids- og kulturudvalget var en god idé, også fordi det var længe siden, vi havde lagt en ny strategi for bibliotekerne.

– Der er ingen, der synes, at den her er nem, for samtidig stod vi også på en brændende platform i forhold til personalets arbejdsmiljø, sagde Louise Lyng Bojesen også til Tidende den 18. maj.

Van Sabben: Det var alvorligt

Blandt de fem medlemmer af fritids- og kulturudvalget har Kirstine van Sabben (M) den klareste erindring om det møde med biblioteksfolkene, der satte arbejdet i gang med at skabe en ny struktur for Bornholms biblioteker.

Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), Torben Kofod Ager (K) og Anne Jensen (S) fortæller alle, at de ikke husker nogen detaljer fra mødet med biblioteksfolkene den 3. november forrige år.

Det gør Kirstine van Sabben derimod.

– Jeg kan huske, at Jon Madsen holdt et oplæg for os. Han talte om udfordringerne i forhold til økonomien, men også om medarbejdernes arbejdsforhold, siger hun.

– Det handlede en del om, hvordan vi kan gøre det bedre for medarbejderne. For de har travlt. Men det handlede også om de fysiske rammer med de tunge bogkasser, som de ansatte skal slæbe rundt på, siger Kirstine van Sabben.

– Mange af de små biblioteker har ramper og trapper, som man skal op ad, og det hænger så igen sammen med brugernes adgang til de her ældre bygninger.

Hvordan reagerede I på at få de her ting at vide?

– Det tog vi da alvorligt, for det skal vi da. Jeg oplevede ikke nogen, der sagde "Okay, det er vist heller ikke så galt", siger Kirstine van Sabben.

Tilfredse bibliotekarer

Et år forinden viste bibliotekarernes APV fra oktober 2021 modsat, at en stor hovedpart af bibliotekarerne var glade for deres arbejde. Både overordnet og ned i adskillige detaljer.

"Hvor tilfreds er du generelt med dit arbejde?", lød et af spørgsmålene.

12 svarede "Meget tilfreds". Syv svarede "Tilfreds". Én svarede "Utilfreds", mens én satte kryds ved "Ved ikke/Ikke relevant".

"Kommer du ofte bagud med dit arbejde?", lød et andet af APV'ens spørgsmål. 15 svarede nej. Fem svarede ja.

"Er det nødvendigt, at du arbejder hurtigere, end du egentlig kan?", lød endnu et spørgsmål. Hertil svarede 17 nej. Fire svarede ja.

"Er dit arbejdstempo højere, end du egentlig kan klare gennem hele arbejdsdagen?", blev der også spurgt. 18 svarede nej. Tre svarede ja.

"Hvor ofte har du følt dig stresset indenfor de seneste fire uger?", lød et andet spørgsmål.

Syv svarede "På intet tidspunkt". Syv andre svarede "Meget lidt af tiden". Tre svarede "En del af tiden", mens tre andre svarede "En stor del af tiden".

Klar til at anbefale jobbet

En stor hovedpart af bibliotekernes personale var i efteråret 2021 så tilfredse med deres arbejde, at de var parat til at anbefale andre at blive bibliotekar på Bornholm.

"Vil du anbefale andre at søge en stilling på din arbejdsplads?", lød spørgsmålet.

11 svarede "I høj grad". Fem svarede "I nogen grad". Kun to svarede "I ringe grad", mens tre satte kryds ved "Ved ikke/Ikke relevant"

"Har du indenfor det sidste år haft sygefravær, der skyldtes forhold på arbejdspladsen?", lød et andet spørgsmål. 19 svarede "Nej". To svarede "Ønsker ikke at svare".

Arbejdet som bibliotekar lod sig også fint forene med familielivet.

"Føler du, at dit arbejde tager så meget af din tid, at det går ud over privatlivet?", blev de 21 bibliotekarer også spurgt.

10 svarede "Nej, slet ikke". Ni svarede "Ja, men kun lidt". Én svarede "Ja, helt sikkert". Yderligere én svarede "Ved ikke/Ikke relevant".

"Hvor tit har du følt dig fysisk udkørt eller udmattet?", lød et spørgsmål også. Tre svarede "På intet tidspunkt". 10 svarede "Meget lidt af tiden". Fire svarede "En del af tiden". To svarede "En stor del af tiden".

Ny APV: Tilfredshed igen

Knapt et halvt år efter mødet med fritids- og kulturudvalget udfyldte bibliotekernes personale sidste forår igen en APV. Det skete samtidig med, at bibliotekarerne var i gang med at undersøge et udsnit af bornholmernes ønsker om fremtidens biblioteker.

Spørgsmålene var ikke de samme som i den foregående APV. Derfor kan de to undersøgelser ikke sammenlignes direkte. De samme temaer bliver dog berørt i begge APV'er.

"Er der problemer vedrørende din arbejdstid? (tilrettelæggelse, forskudte arbejdstider, mere end 37 timer)", lød et af de spørgsmål, som personalet på bibliotekerne blev bedt om at svare på sidste forår.

13 satte kryds ved "Intet problem". To satte kryds ved "Problem". Tre svarede "Ved ikke/Ikke relevant".

Bibliotekarerne var sidste forår også tilfredse med deres mulighed for at bruge deres faglighed og kunnen. Det tilkendegav de i APV'en på et tidspunkt, hvor mangelfulde muligheder for at bruge netop fagligheden blev ført frem blandt argumenterne for at skære ned på antallet af biblioteker.

"Er der problemer vedrørende ensformige arbejdsopgaver eller manglende udfordringer? (ensidigt gentaget arbejde, ensformigt arbejde, manglende mulighed for at bruge kunnen og færdigheder, tilstrækkelige udfordringer)", lød et APV-spørgsmål sidste forår.

14 svarede "Intet problem". Én satte kryds ved "Problem". Tre svarede "Ved ikke/Ikke relevant".

"Er der problemer med manglende muligheder for personlig udvikling? (mulighed for at lære nyt gennem arbejdet, deltagelse i kurser, efteruddannelse, meningsfulde opgaver)", lød et andet spørgsmål.

14 svarede "Intet problem". Én svarede "Problem". Tre svarede "Ved ikke/Ikke relevant".

Er filialerne et problem?

"Er der problemer vedrørende alenearbejde?", blev bibliotekarerne også spurgt sidste forår, hvor de mindre filialer blev lagt frem som et problem. Her arbejder bibliotekarerne alene.

16 svarede "Intet problem". Ingen svarede "Problem". To svarede "Ved ikke/Ikke relevant".

"Er der problemer med arbejdspladsen og omgivelserne? (indretning, pladsforhold, inventar, hjælpemidler, transportveje)", blev der også spurgt på et tidspunkt, hvor også pladsforholdene og adgangsvejene til nogle af bibliotekerne blev lagt frem blandt argumenterne for at lukke mindre biblioteker.

14 svarede "Intet problem". To svarede "Problem". To andre svarede "Ved ikke/Ikke relevant".

Kun på ét punkt viste sidste forårs APV, at en del af bibliotekarerne oplevede, at deres arbejdsforhold var blevet forringet i forhold til APV'en fra 2021.

"Er der et problem vedrørende tidspres? (store arbejdsmængder, tid til at nå arbejdet, overarbejde, behov for at arbejde meget hurtigt)", lød et andet spørgsmål i APV'en fra sidste år.

Her satte 10 kryds i feltet "Problem", mens kun otte satte kryds ved "Intet problem".

Brændende platform kan skabes

På Roskilde Universitet har Tidende ikke foreholdt arbejdslivsforsker Henrik Lambrecht Lund, at kommunen ifølge kulturchef Louise Lyng Bojesen "stod på en brændende platform i forhold til personalets arbejdsmiljø".

Det er på eget initiativ, at også Henrik Lambrecht Lund taler om "den brændende platform".

– Indenfor forandringsledelse taler man om at skabe en brændende platform, så alle får en fornemmelse af, at man er nødt til at gøre noget. Der kan man bruge alle mulige argumenter, også arbejdsmiljø, siger han.

– Normalt glemmer man alt om arbejdsmiljø. Men når det så bliver strategisk, kan arbejdsmiljø blive bragt op. Det er meget almindeligt, siger Henrik Lambrecht Lund.

– Jeg kan godt forstå, hvis man tænker, at arbejdsmiljø her bliver bragt ind for at skabe en brændende platform, siger han.

– Der ligger ikke nogen argumenter for, at der skal ske noget i de her APV'er. Men derfor kan man selvfølgelig godt vælge at forbedre bibliotekarernes arbejdsforhold.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT