Ældreplejen kaldes en succes – men Erik A. er skeptisk

NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2023 • 05:30

Kun Herlev Kommune er lige så god som regionskommunen til at holde på personalet i ældreplejen, viser ny analyse. For tænketanken bag betyder det, at ældreplejen er god, men ældrerådet har en anden forklaring.

Plejepersonalet i Bornholms ældrepleje bliver i deres job. I hvert fald betydeligt oftere end deres kolleger gør mange andre steder i landet.

Det viser en ny analyse fra den liberale tænketank Cepos. Med data fra Danmarks Statistik er Cepos nået frem til, at kun 18 procent af personalet i Bornholms ældrepleje i 2017 havde skiftet job, da kalenderen viste 2021.

Det placerer Bornholm helt i toppen blandt de kommuner, der er bedst til at holde på sit personale i ældreplejen. Kun Herlev Kommune holder fast i en lige så høj andel af sit sosu-personale.

I den anden ende af skalaen havde 41 procent af det personale, som ældreplejen i Gribskov Kommune rådede over i 2017, skiftet job fire år senere. Og Gribskov skiller sig ikke voldsomt ud, for særligt Rebild, Odense og Holbæk kommer tæt på samme andel af ældre-medarbejderne, der søgte andre steder hen.

Cepos tolker tallene til at betyde, at undersøgelsens top-kommuner som Bornholm og Herlev har en god ældrepleje, hvor medarbejderne er glade for deres job. Bornholms Ældreråd er betydeligt i tvivl, om tallene kan forstås på den måde, som Cepos gør i undersøgelsen.

"Det er interessant at se på personaleudskiftningen, da det er et kvalitetsparameter for, hvor god ældreplejen er", skriver Cepos i sin analyse.

"Generelt set vil det være positivt med en lav personaleudskiftning, da det alt andet lige giver bedre muligheder for plejekontinuitet. (...) Desuden er en lav personaleudskiftning en indikator for medarbejdertrivslen", skriver Cepos også.

Ældrerådet: Hør nu

Hos Bornholms Ældreråd viser formand Erik A. Larsen stor interesse over at høre, at en ny undersøgelse giver topkarakter til ældreplejen på Bornholm. Han finder Ceops' nye undersøgelse frem med det samme. Snart efter er han ikke så imponeret.

– Jeg kan godt se en forklaring på det her. Personalet i ældreplejen på Bornholm har jo ikke andre steder at søge hen, hvis de ikke vil forlade øen. Det tror jeg er en stor del af forklaringen, siger Erik A. Larsen.

– Hvis du er utilfreds med dit job, har du ikke en nabokommune, som du kan søge over i. Og så bliver du, siger han.

Så du er ikke så imponeret?

– Nej, det er jeg ikke. Vi hører jo også meget om stemningen i ældreplejen: At der bliver løbet for stærkt, og at folk bliver stressede, og at der er højt sygefravær.

– Så hvis der nu var en nabokommune at søge over i, ville nogle da sikkert gør det, siger Erik A. Larsen.