Stilling som sognepræst slås op igen. En enkelt ansøger er for lidt

Stilling som sognepræst slås op igen. En enkelt ansøger er for lidt
Menighedsrådene håber nu på flere ansøgere til stillingen som sognepræst. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 5. FEB 2021 • 09:00
Lisbet Holst
Journalist

5. FEB 2021 • 09:00

KIRKE

Kun to ansøgere, hvor af den ene sprang fra, er baggrunden for, at stillingen som sognepræst i Østerlars-Gudhjem sogne nu genopslås.

– Der var ikke nok ansøgere før jul. Vi endte med at komme op med en ansøger til sidst. Den første trak sig, fordi han havde fået andet job. Så der var én ansøger tilbage, og det er ikke tilstrækkeligt at vurdere på, så vi har valgt at genopslå stillingen, fortæller Erling Aabye Dam, formand for Østerlars Menighedsråd.

Stillingen bliver opslået i præsteforeningens fagblad fredag med ansøgningsfrist den 1. marts.

– Vi håber, der er nogle ansøgere. Er der det, skal vi selvfølgelig have et møde med biskoppen og provsten, og så skal vi se, om der er kvalificerede ansøgere.

Ifølge menighedsrådsformanden er det generelt et problem for yderområderne i landet at tiltrække kvalificerede ansøgere.

– Men det gælder for hele landet. Nu genopslår vi stillingen. Vi slår meget på de kvaliteter, som Bornholm har med de grønne tiltag og de mange oplevelser, man kan få på øen. Jeg er fortrøstningsfuld, siger Erling Aabye Dam.

Han håber, at den nye sognepræst kan ansættes i embedet i løbet af foråret eller tidlig sommer.

Konservativ fløj

Siden 2013 har Østerlars-Gudhjem sogne to gange haft udskiftning i embedet som sognepræst.

Den seneste sognepræst i Østerlars-Gudhjem, Meghan Welsch Jakobsen, fik i december 2020 nyt embede på Sjælland efter kun tre år på Bornholm. Hun valgte at flytte fra øen for at være tættere på familien i en coronatid.

I forbindelse med sit farvel til øen satte Meghan Welsch Jakobsen i Bornholms Tidende fokus på de undfordringer, man som kvindelig præst på Bornholm har med en meget konservativ del af menigheden, der er modstander af kvindelige præster.

Om dét har indflydelse på om og hvor mange kvindelige præster, der vil søge stillingen i Østerlars-Gudhjem, ved menighedsrådsformanden ikke.

– Søger man specifikt på det emne på øen, så får man måske nogle informationer omkring det. Men jeg er ikke sikker på, at du som præst i det øvrige land lige er klar over den diskussion, men man er selvfølgelig godt klar over, at øen har en konservativ fløj og en mere moderat fløj, hvor man accepterer kvindelige præster og vielse af fraskilte, siger Erling Aabye Dam.

Menighedsrådsformanden vil ikke udelukke, at det er en overvejelse, som kvindelige ansøgere til præstestillingen kan have.

– Men vi har da kvindelige præster, som trives fint på Bornholm. Lidt robusthed er ikke at foragte i den forbindelse, men jeg synes faktisk, at der er en ordentlig tone blandt præster, selv om man tilhører hver sin fløj, siger Erling Aabye Dam.