Nye projekter kommer til at forandre Allinge

Nye projekter kommer til at forandre Allinge
Arkitekt Magnus Maarbjerg har tegnet forslaget til scenen "Harpen", som efter planen skal opføres mellem havnen og Netto i Allinge. Når den ikke bruges som scene, skal den kunne bruges som gynge- og klatrestativ og udsigtstrappe. Tegning: Magnus Maarbjerg
| ABONNENT | 15. MAR 2021 • 16:51
| ABONNENT
15. MAR 2021 • 16:51

BYUDVIKLING

Mens arbejdet med helhedsplanen og projektet Nordliv, Nordlandets Levende Mødested, stadig står på, kommer der fortsat nye projekter til Allinge, som kommer til at udvikle og forandre bybilledet.

Det fortæller Gugga Zakariasdottir, der er planlægger og arkitekt i Bornholms Regionskommunes Udvikling- og Planafdeling.

Bornholms Tidende møder hende på en af de blæsende forårsdage ved Domen for at få en status på byudviklingen i Allinge.

Der er meget undervejs, og det ser ud til, at byen om en håndfuld år vil have flere nye bygningsværker, der måske, ligesom Domen, bliver genkendelige vartegn for byen.

Nordliv vokser sig ind i helheden

Gugga Zakariasdottir er projektleder på helhedsplanen for Allinge, samtidig er hun involveret i de andre projekter i byen, som kommer til at blive en del af helheden.

– Jeg arbejder med helhedsplanen for Allinge, hvor vi blandt andet skal færdiggøre kyststien, så den forbindes til Kampeløkken Havn og til kyststrækningen ved Netto. Samtidig er der BIK's (Bornholms Idræts- og Kulturcenter, red.) store projekt Nordliv, som har vokset sig så stort, at vi også tænker det med ind, når vi arbejder med helhedsplanen, forklarer hun.

I hænderne har hun den endelige dispositionsplan for Nordliv-projektet, som blev færdig i februar.

Her har arkitektfirmaet Keingart med ord, grafikker og tegninger beskrevet, hvad planen for det nye fælles mødested på nordlandet kommer til at indebære både ude- og indendøre.


Nordliv-projektet indebærer Nordlandshuset, der kommer til at ligge, hvor Nordlandshallen ligger i dag. Det kommer til at rumme både en hal, et motorikrum, et fitnessområde, omklædningsfaciliteter, køkken, arkiv, fællesrum og flexrum, samt et nyt kommunalt børnehus. Tegning: Keingart

Et samarbejde mellem kommune og BIK

Projektets kerne bliver det nye Nordlandshuset, der kommer til at ligge, hvor Nordlandshallen ligger i dag.

Det kommer til at rumme både en hal, et motorikrum, et fitnessområde, omklædningsfaciliteter, køkken, arkiv, fællesrum og flexrum, samt et nyt kommunalt børnehus.

Ude bliver der lavet syv landskabsrum, som består af legepladser, et terasseområde, parkeringspladser og et stort sportsområde.

Men der går noget tid, før byggeriet kan gå i gang.

– Det har været undervejs et godt stykke tid, og der kommer til at gå endnu noget tid med politisk planlægning her i foråret, og så skal der rejses penge. En del af projektet er kommunalt, det er børnehuset og områdefornyelsen, som skal under politisk behandling, samtidig skal der laves godkendelser, fordi noget af udendørsarealet er strandbeskyttet, og så er BIK igang med fundraising-delen. Det kommer hele 2021 nok til at gå med, siger Gugga Zakariasdottir.

Hun har før arbejdet med store projekter som for eksempel havnebadet i Hasle, men det er nyt for hende at være i et projekt af Nordlivs kaliber.

– Nordliv er blevet meget stort, og det er enormt spændende at lave et projekt, hvor det offentlige bygger sammen med en privat aktør. Det kræver virkelig et godt samarbejde. Både nu, men også når det står færdigt og skal bruges af de forskellige brugergrupper, siger hun.

Gugga Zakariasdottir er projektleder for helhedsplanen for Allinge, hvor flere store byggeprojekter går i gang inden for de kommende år. Størst er Nordliv-projektet, der kommer til at forene foreningsliv, sport, folkemødeaktiviteter og et nyt børnehus i samme hus og udendørsarealer. Foto: Jens-Erik Larsen

En ny scene på havnen

Helhedsplanen og Nordliv-projektet har affødt flere workshops og møder med lokalsamfundet, der også har haft ønsker til byudviklingen i Allinge.

Allinge aktivitetsgruppe er blandt andet kommet med et helt konkret ønske, som ifølge Gugga Zakariasdottir måske kan indfries uden lige så lang ventetid som de andre og større projekter.

– De har et ønske om at få en fast musikscene, så de ikke skal stille op og pille ned hvert år. Det er stadig på tegnebrættet, men tanken er, at det skal være en let konstruktion, så man kan se igennem. Den skal også kunne mere end at være en scene, når den bare står og ikke bliver brugt til koncerter. Så skal man kunne hænge gynger op i den eller bruge den som klatrestativ, fortæller hun.

Sammen med arkitekten Magnus Maarbjerg har Gugga Zakariasdottir fået tegnet et forslag til, hvordan scenen skal se ud.

Hun viser os de foreløbige tegninger af "Harpen". En trækonstruktion, der kan bruges som scene på den ene side, og en trappe med udsigt ud over havet til den anden side. Planen er, at den skal stå mellem Netto og havnen tæt ved arealet, hvor der er onsdagsmarked i sommersæsonen.

– Det her er et noget mindre projekt, som kan laves hurtigere. Hvis vi får godkendelserne, kan den måske stå færdig i foråret 2022, siger hun.

Ny arkitektur på Kjærenæs

Ud over kommunens helhedsplan og Nordliv-projektet er der også projekter, der kommer udefra og præger byudviklingen.

For eksempel kunstpavillonen, som fonden Estate Ferlov Mancoba vil opføre og forære til Bornholms Kunstmuseum.

Pavillonen skal opføres på Kjærenæsgrunden i Allinge og bliver dermed en del af den byudvikling, der allerede er i gang.

– Det kom som en gave og også som et tilskud til vores arbejde. Det skal virkelig tænkes sammen med det, vi allerede er i gang med, og vi skal tænke over, hvordan helhedsindtrykket skal være. Der er vi i dialog med arkitektfirmaet Arkitema, som er fondens danske kontakt på projektet, fortæller Gugga Zakariasdottir.

Pavillonen bliver fyldt med kunstværker af den afdøde kunster Sonja Ferlov Mancoba, og så er selve pavillonen tegnet af den anerkendte japanske arkitekt Tadao Andos.

Gugga Zakariasdottir glæder sig over, at en bygning fra hans hånd kommer til at indgå i bybilledet i Allinge.

– Han laver så flotte bygninger. Meget speciel og unik arkitektur. Når man som arkitekt hører, at han skal lave noget her, så får man bare en wow-følelse. Det er helt sikkert en bygning, som arkitekter og folk med interesse for arkitektur kommer til Allinge for at se, siger hun.


På cirkuspladsen kommer der efter planen en ny streetlegeplads til gavn for de større børn i Allinge. Tegning: Keingart