Monument skal hylde sovjetiske og bornholmske ofre under krigen

Monument skal hylde sovjetiske og bornholmske ofre under krigen
Den nye mindetavle skal opføres på den russiske kirkegård i Allinge, hvor man lige nu er i gang med planerne for opførelsen, oplyser sogneformand Hans Henrik Krak. Monumentet forventes afsløret på dagen for besættelsen den 9. maj, hvor en russisk delegation vil gæste Bornholm. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 17. FEB 2021 • 17:28
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
17. FEB 2021 • 17:28

2. VERDENSKRIG

Den 9. maj markerer som bekendt dagen for den sovjetiske besættelse af Bornholm efter 2. Verdenskrig.

En mærkedag, der igennem en lang årrække er blevet markeret med besøg af en russisk delegation. I år er ingen undtagelse for traditionen, men i forlængelse af det diplomatiske besøg, vil der i år blive afsløret en ny mindetavle på Den Russiske Kirkegård i Allinge.

Det oplyser Niels Chresten Andersen, konsulent ved Bornholm Regionskommune og tovholder på projektet. Han fortæller, at planerne for en mindetavle har været i støbeskeen i to år

– På Den Russiske Kirkegård står allerede en mindetavle over de russiske (sovjetiske red.) ofre i krigen, så da den russiske ambassade kontaktede Winni Grosbøll (daværende borgmester, red.) om en ny mindetavle, var det naturlige valg, at den også skulle opføres der, siger Niels Chresten Andersen, der har været det kommunale kontaktled til Allinge Sogn, hvor der er stor opbakning fra formand Hans Henrik Krak.

– Vi byder et nyt monument meget velkomment, og jeg er lige nu i samarbejde med graver Peter Raith i gang med planlægningen for præcis, hvor på kirkegården, mindetavlen skal opføres, siger Hans Henrik Krak.

Den nye mindetavle skal mindes de omkomne i skibsulykken med færgen Vesterhavet, der ramte en mine ud for Kolobrzeg i Polen i forbindelse med en transport af tyske krigsfanger fra Bornholm i 1945. Her omkom både sovjetiske soldater og bornholmske søfolk og begges navne vil være at finde på mindetavlen, fortæller Niels Chresten Andersen.

– Russerne har valgt at inkludere de bornholmske navne som en gestus. Det kan jo diskuteres om ikke også de bornholmske søfolks navne ville høre hjemme på mindesmærket for faldne søfolk på Munch Petersens vej, men det er blevet besluttet, at det giver mest mening at samle navnene, siger Niels Chresten Andersen.

Hæder på tværs af fjendtligheder

Mindetavlens forenelse af krigsofre på tværs af fronter, rammer samtidig også ned i den bagvedliggende tanke for den russiske kirkegård i Allinge, mener Niels Chresten Andersen.

– Det er fint, at man på tværs af grænser tillader folk at komme og hædre deres landsmænd, der faldt i krig. Vi har jo også vores tyske gravplads, der hædrer de faldne tyske soldater. Jeg synes, at det er fint, at man kan sætte ideologi og fjentligheder til side og sige; det var bare mennesker, der gjorde, hvad de blev beordret. Og dem, der faldt, efterlod sig ulykkelige familier, der nu har mulighed for at hædre dem et sted, siger Niels Chresten Andersen.

Besøget fra den russiske delegation er planlagt til starten af maj, hvor delegationen foruden indvielse af det nye monument tradition tro vil besøge andre bornholmske mindemonumenter fra krigen. Besøget vil dermed ligge sig i forlængelse af 75 års-jubilæummet for Sovjets tilbagetrækning fra Bornholm, hvor den russiske delegation også har planlagt at besøge Bornholm, hvis corona tillader det. Årsdagen planlægges markeret med en udstilling på Bornholms Museum i Rønne, der vil samle fotografier og udvalgte effekter, som belyser tiden under Sovjetunionens besættelse af Bornholm. Den russiske ambassade ønsker desuden at bidrage med en udstilling af arkivmateriale og vidnesbyrd fra sovejtiske soldater.