Landmand rydder sne for både grisetransport og naboer

Landmand rydder sne for både grisetransport og naboer
Jesper Jørgensen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. FEB 2021 • 17:03
| ABONNENT
10. FEB 2021 • 17:03

VEJRET

Det er heldigt, at Jesper Jørgensen på Krusegård både har rendegraver med skuffe og traktor med sneplov i disse dage.

Snevejret vælter ind over Bornholm og lægger sig i høje dynger. Også på den nordlige del af øen.

Hos Jesper Jørgensen, der er svineproducent, starter dagen derfor ekstra tidligt for tiden.

– Arbejdsmæssigt så giver sneen os ekstra arbejde, for vi skal jo rydde sne for de lastbiler, der skal hente grisene til slagteriet. Og for de ansatte, der skal møde på arbejde her. Så jeg står tidligere op og går i gang med at rydde sne. Man ved jo ikke, hvor meget, der er faldet i løbet af natten, og om man skal rydde i en halv time eller to, siger han.


Foto: Berit Hvassum

Skal af med grisene

Jesper Jørgensen leverer 450 grise til slagteri om ugen.

Indtil videre har sneen ikke stået i vejen for hans forretning.

– Vi leverer typisk en gang om ugen, og vi fik heldigvis leveret grise i starten af ugen, hvor vejret ikke var helt så slemt. Men vi skal faktisk af med nogle senere i dag (onsdag, red.), så der skal helst være ryddet godt, så lastbilerne kan komme frem og tilbage, siger han.

– Vi er superafhængige af, at vi kan komme af med grisene, for vi får hele tiden nye. Samtidig står der 200 medarbejdere på slagteriet og venter på, at grisene bliver leveret. Det hele hænger jo sammen.

Jesper Jørgensen har syv ansatte, som alle har kunne møde på arbejde på trods af snevejret.

– Mange af de ansatte bor heldigvis tæt på, så de har ind til videre godt kunne møde ind. På den måde har sneen ikke påvirket vores arbejde så meget, men det har sneet meget i nat, og hvis det blæser op, så bliver det mere kritisk. Også for os, siger han.

Hjælper med snerydning

Udover at rydde egen indkørsel til Krusegård, hjælper Jesper Jørgensen også med snerydningen i lokalområdet, når der er brug for det.

– Vi har jo grejet til at rydde sne selv, og der er naboer, der ringer i ny og næ og beder om hjælp. Det gør jeg selvfølgelig gerne. Jeg trak også en olielastbil fri, da det var helt slemt tirsdag. Det er jo ærgerligt, hvis folk går og venter på olie til deres fyr, og den så ikke kan komme frem, siger Jesper Jørgensen.

Selv bor Jesper Jørgensen, hans kone og tre børn meget belejligt tæt på en vej, der regelmæssigt bliver ryddet for sne af den kommunale snetjeneste.

– Vi bor ned til en af A-vejene, som bliver ryddet ofte, så vi har kunne køre alle tre unger til Hasle hver dag. Det hjælper jo meget at bo tæt på en hovedvej, men jeg ved også, at det er svært for andre herude på landet at komme frem og tilbage i øjeblikket. Dem hjælper vi altid gerne, hvis der er brug for det, siger han.