Tømreren, der blev domprovst
Johannes Gregers Jensen, tidligere provst på Bornholm, har rund fødselsdag.
– Jeg kommer slet ikke til at slippe Bornholm rigtig, og jeg drømmer om at blive pensionist herovre.
Sådan sagde Johannes Gregers Jensen til Bornholms Tidende, da han i efteråret 2022 forlod stillingen som provst på Bornholm for at blive sognepræst ved Vor Frue Kirke, provst for Vor Frue-Vesterbro Provsti og domprovst over Københavns Stift.
Johannes Gregers Jensen fylder 50 år lørdag den 13. juli.
Domprovsten, der kommer fra Sjælland, blev oprindeligt uddannet tømrer, inden han begyndte at læse teologi.
Han flyttede til Bornholm med sin daværende bornholmske hustru, og det var på Bornholm, at han med egne ord lærte at være præst. Han var i et par år fast præstevikar, inden han i 2008 blev udnævnt til sognepræst i Ibsker og Svaneke. Det blev siden til et tresognepastorat med to præster, hvor også Bodilsker hører med.
At favne bredt
– Jeg tror, det er et af verdens bedste embeder, sagde han, da han i 2015 alligevel valgte at flytte fra Ibsker Præstegård og ind i præstegården i Rønne. Det skete efter udnævnelsen til øverste embedsmand indenfor kirken på Bornholm, da han blev provst for Bornholms Provsti – og sognepræst ved Skt. Nicolai Kirke i Rønne.
– Det er provstens rolle at skabe ramme for, at præster kan profilere sig i forhold til deres teologi og være tydelig overfor deres menighed. Men det er ikke provstens rolle selv at skulle profilere sig skarpt i forhold til sin teologi. Derfor vil jeg gøre mig umage med at favne de forskellige teologiske retninger. Jeg tror, jeg vil gøre det lidt ligesom Gotfred Larsen (hans forgænger som provst). Jeg tror på, at en god demokratisk institution ikke skal stræbe efter, at alle bliver ens, men skal stræbe efter, at der er plads til forskelligheder, sagde Johannes Gregers Jensen ved den lejlighed.
Bornholm fik med Johannes Gregers Jensen en provst, der i sin fritid både kunne lide at ro kajak og at lytte til jazz- og rockmusik.
Glad for skoletjeneste
Syv år efter, da turen gik videre til København, erklærede han sig især begejstret over at have været med til at etablere Folkekirkens Skoletjeneste på Bornholm.
– Vi har en kultur, der presser det enkelte menneske en hel del. Jeg tror, folkekirken har en masse at byde ind med i forhold til at lette det pres. Men det kræver, at vi er bedre til at være børnenes folkekirke, og at børn får en opfattelse af, at det er deres, sagde Johannes Gregers Jensen til Tidende.
Johannes Gregers Jensen erklærede, at det var med et stik i hjertet, at han forlod Bornholm efter 16 år som præst og provst.
Når han alligevel søgte stillingen som domprovst i København var det af to årsager. Den ene er en ambition på folkekirkens vegne om at gøre den relevant for sin generation og for kommende generationer sammen med de mange, han har mødt i folkekirken i København. Den anden er at være tæt på sin familie og sine tre børn, som alle studerer eller planlægger at studere i byen i fremtiden, fortalte han i forbindelse med sin tiltræden til Københavns Stifts hjemmeside.
Dagens billede: Ny bison i Almindingen


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration